Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 127.

• Яку відповідь дав Василь Струтинський на запитання, що звучить у заголовку оповідання «Як дихає верба»? «Верба ворушиться!.. Та вона дихає! Як важко дихає у дощ, стара верба бореться з вітром... »

• Назви персонажів твору. Доведи, що Сергійко був наполегливим і спостережливим. Персонажі твору: Сергійко та його батько. Наполегливість Сергійка: «поглядав у небо, кутався в плащ і не покидав насидженого місця», «пильно стежив за поплавками», «минає півгодини, а не клює», «дуже вже хочеться піймати, хоч і за комір затекло, і їсти хочеться», «не кожен і витримає», «дядько Микола не йде, то й Сергійко сидить». Спостережливість Сергійка: «поглядав у небо», «пильно стежив за поплавками, які аж танцювали під ударами важких краплин», «визирнув з-під плаща: йому здалося, що й небо провалилося...», «притулившись грудьми до ще сухого подекуди стовбура, Сергійко завмер від несподіванки».

 

• У яку погоду рибалив хлопчик? Прочитай, якими він бачив хмари, небо, вітер. Хлопчик рибалив у негоду. Хмари: «чорні пошматовані налітали з півночі», «вони пручалися, ніби миньки, осипаючи береги та воду рясним дощем», «це вже друга чи третя хмара. перелетіла — і знову затишшя». Небо: «знову потемніло», «вслід дощова завіса знову поглинула сонце», «йому здалося, що й небо провалилося». Вітер: «зносив їх на ліс, за Десну», «пройшовся вітер, шарпаючи зелене віття верб».    

• План до оповідання Василя Струтинського «Як дихає верба».

 

СТОРІНКА 130.

• Прочитай гумористичне оповідання Анатолія Григорука «З курми лягай, з півнями вставай». Знайди і прочитай усі приказки, які промовляла родина, щоб уранці підняти з ліжка Дениска. «Сонце на ялинці, а ми ще в перинці», «Люди жати, а ми на лежанці лежати», «Лежи, Тетяно, бо ще рано», «Виспався, та не вилежався», «Нумо, вставай, чоловіче, третій півень кукуріче!», «Увечері його не вкладеш, уранці не піднімеш», «Раненько встали, та на порозі задрімали», «Сидить, надувається, вперед п'ятами взувається», «З курми лягай, з півнями вставай».

• Які дії хлопчика викликали в тебе сміх? «Кривиться, ніби найкислішу кислицю надкусив, сідає на постелі, довго тре кулаками очі й позіхає», «вмочує самі лише кінчики пальців і ледь торкається ними щік», «просунувши одну ногу в ногавицю штанців, Дениско береться чухати себе за вухом, смикати за носа і знов без упину позіхати».

• Як ти розумієш заголовок твору? У яких випадках доречно вживати цей вислів? Не пізно лягати, рано вставати, тоді день довгий. Цей вислів вживають до сплюхів.

• Чи звертається письменник до кожного читача? На якій думці зосереджує увагу? Автор навчає читача, яким не треба бути. Головна думка: «З курми лягай, з півнями вставай, от скрізь і встигатимеш».

• План до оповідання Анатолія Григорука «З курми лягай, з півнями вставай».

• Персонажі: дідусь, бабуся, мама, тато, Мар'янка, Дениско.

 

СТОРІНКА 135.

• Від чийого імені ведеться розповідь в оповіданні Всеволода Нестайка «Як ми літали в космос»? Назви персонажів оповідання. Розповідь ведеться від імені автора. Персонажі: автор, Ромка, Тетянка, двірничка Текля, Жорка Циган. 

• Чому хлопці вирішили залишити Землю? Розкажи, як вони готувалися до польоту в космос. Як відбувався «політ»? Чим закінчився? Причини залишити Землю: «Я твердо вирішив залишити Землю, цю нудну, нецікаву планету, з усіма її двійками з математики», «Ромка… розбив мамину улюблену вазу, непомітно викинув черепки на смітник і з трепетом чекав покарання». Підготовка до польоту: «почали майструвати катапульту,… копали під бочкою траншею, встановлювали пружини, ресори і важелі, …витягали на дерево, що росло якраз коло бочки, здоровенну каменюку…, впавши з висоти, мала привести в дію механізм», «приладнали до бочки стару кришку од виварки, … кришка прекрасно закривала бочку і міцно кріпилася зсередини сталевим дротом», «дно бочки вистелили сіном та старою ковдрою», «з харчів у дорогу взяли: буханку хліба, вісім холодних вареників з картоплею, три цукерки «Киць-киць», дві цибулини, оселедець і пляшку з водою...». Закінчення польоту: «супутник «Ліра» мирно лежав у бур'янах. Над ним стояла двірничка з мітлою...». 

 

• Який епізод «космічного польоту» викликав у тебе сміх? Прочитай. «Кілька секунд пішло на те, щоб розібратися, де чиї ноги, руки, голова...».

• Якого висновку дійшли «космонавти»? «Щоб побудувати супутник, треба знати... математику».

• Назви головних героїв гумористичних оповідань. Оповідання Анатолія Григорука «З курми лягай, з півнями вставай» - Дениско,  Всеволода Нестайка «Як ми літали в космос» - автор.

• План до гумористичного оповідання Всеволода Нестайка «Як ми літали в космос».

 

СТОРІНКА 136.

• Повтори і пригадай. Які оповідання зі скриньки цікавих і повчальних історій тобі найбільше сподобалися? Чому? У «Сміливій зозульці» я дізнався яку користь приносять зозулі.

• Обери і виконай завдання:

1. Поясни, чому Олександр Копиленко стверджував, що кошеня хоробре, а Юрій Старостенко назвав зозульку сміливою. Кошеня не побоялось пса Гопака. Зозулька поїдає велику волохату гусеницю.

2. Назви головного героя прочитаних тобою оповідань Миколи Трублаїні. Що ти можеш сказати про його характер? Головний герой Волохан – вірний та сміливий пес, який рятує свого друга Тико.

• Розкажи, чого навчили тебе оповідання Василя Сухомлинського. Оповідання «Які вони бідні» та «Верба – мов дівчина золотокоса» вчать бути спостережливим до краси природи, жити у гармонії з природою, оберігати її. 

• Розкажи про Андрійка, головного героя оповідань Володимира Сенцовського. Андрійко – помічник для бабусі, спритний, сильний, щирий, добрий, милосердний.

• Визнач основну думку твору «Мудра голка». «Всяка голка проворна, коли вона в мудрих пальцях»

• Назви оповідання зі скриньки сміху та їхніх авторів. Анатолій Григорук «З курми лягай, з півнями вставай»,  Всеволод Нестайко «Як ми літали в космос».

• Пригадай усі приказки з оповідання Анатолія Григорука «З курми лягай, з півнями вставай». «Поговори» з Дениском, використовуючи прислів'я та приказки. «Сонце на ялинці, а ми ще в перинці», «Люди жати, а ми на лежанці лежати», «Лежи, Тетяно, бо ще рано», «Виспався, та не вилежався», «Нумо, вставай, чоловіче, третій півень кукуріче!», «Увечері його не вкладеш, уранці не піднімеш», «Раненько встали, та на порозі задрімали», «Сидить, надувається, вперед п'ятами взувається», «З курми лягай, з півнями вставай».

• Склади продовження оповідання, розкажи, яким став Дениско-першокласник. Ось уже Дениско першокласник. Не хоче він відставати від однокласниці Наталочки. Навчився не марнувати свій час, вчасно робити домашнє завдання. Уся родина дивується, яким серйозним став їхній Дениско. 

• Чому прочитані тобою оповідання розміщено в різних скриньках? Розрізняють оповідання повчального характеру, пізнавального характеру, гумористичні.

Інші завдання дивись тут...