Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 50

Завдання 2 Віднімання частинами

65 – 7 = 65 – (5 + 2) = 65 – 5 – 2 = 60 – 2 = 58

65 – 7 = (50 + 15) – 7 = 50 + (15 – 7) = 50 + 8 = 58

 

Завдання 3

1) 23 – 6 = 23 – (3 + 3) = 23 – 3 – 3 = 20 – 3 = 17

31 – 6 = 31 – 1 – 5 = 30 – 5 = 25      64 – 6 = 64 – 4 – 2 = 60 – 2 = 58

75 – 6 = 75 – 5 – 1 = 70 – 1 = 69

2) 21 – 8 = (11 + 10) – 8 = 10 + (11 – 8) = 10 + 3 = 13

34 – 8 = 20 + (14 – 8) = 20 + 6 = 26      60 – 8 = 50 + (10 – 8) = 50 + 2 = 52

86 – 8 = 70 + (16 – 8) = 70 + 8 = 78

 

Завдання 4  Зібрали 32 кг печериць і 18 кг глив. Частину пече­риць та всі гливи розклали в кошики по 1 кг, і зали­шилося ще 5 кг печериць. Скільки всього кілограмів печериць і глив розклали в кошики?

Гриби

Було

Розклали

Залишилось

печериці

32 кг

?

?

5 кг

гливи

18 кг

18 кг

0 кг

Короткий запис

Розклали печериць — ?, 32 кг без 5 кг

Розклали глив — 18 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   (32 – 5) + 18

Короткий запис №1

Зібрали — 32 кг

Розклали — ? кг

Залишилось — 5 кг

Короткий запис №2

Печериці — 27 кг

Гливи — 18 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів печериць розклали в кошики?

2) Скільки всього кілограмів печериць і глив розклали в кошики?

Розв’язання

1) 32 – 5 = 27 (кг) – кілограмів печериць розклали в кошики

2) 27 + 18 = 45 (кг) – всього кілограмів печериць і глив розклали в кошики?

 

2 спосіб

Спочатку обчислимо скільки було грибів, а потім – масу грибів, що розклали, тоді

Було

Розклали

Залишилось

32 кг і 18 кг

?

5 кг

Короткий запис

Зібрали — ?, 32 кг і 18 кг

Розклали — ?

Залишилось — 5 кг

Схема

Вираз   (32 + 18) – 5

Короткий запис №1

Печериці — 32 кг

Гливи — 18 кг

Всього зібрали — ?

Короткий запис №2

Зібрали — 50 кг

Розклали — ?

Залишилось — 5 кг

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів печериць і глив зібрали?

2) Скільки всього кілограмів печериць і глив розклали в кошики?

Розв’язання

1) 32 + 18 = 50 (кг) – всього кілограмів зібрали печериць і глив

2) 50 – 5 = 45 (кг) – всього кілограмів зібрали печериць і глив розклали в кошики

Відповідь: у кошики розклали 45 кілограмів печериць і глив

 

Завдання 5 До магазину привезли 86 кг грибів. Частину гри­бів продали, і залишилося 9 кг. На скільки кілогра­мів грибів більше продали, ніж залишилося?

Короткий запис

Було — 86 кг

Продали — ?, на ? більше, ніж залишилось

Залишилось — 9 кг

Схема

Вираз  (86 – 9) – 9 

Короткий запис №1

Було (привезли) — 86 кг

Продали — ?

Залишилось — 9 кг

Короткий запис №2

Продали грибів — 77 кг

Залишилось грибів — 9 кг, на ? більше

План розв’язування

1) Скільки кілограмів грибів продали?

2) На скільки бльше кілогра­мів грибів продали, ніж залишилося?

Розв’язання

1) 86 – 9 = 77 (кг) – кілограмів грибів продали

2) 77 – 9 = 68 (кг) – на стільки більше кілогра­мів грибів продали, ніж залишилося

Відповідь: продали на 68 кг грибів більше, ніж залишилось

▲ Які ще запитання можна поставити до умови? Скільки кілограмів грибів продали?

 

Завдання 6

1) У прямокутнику провели 2 відрізки так, щоб утворилися трикутник і 2 чотирикутники

2) У прямокутнику провели 2 відрізки так, що утворилися 2 трикутники і чотирикутник

 

Завдання 7  До ресторану завезли 24 кг білих грибів і 6 кг печериць. Приготували грибні страви, і залишилося лише 9 кг білих грибів. Скільки кілограмів грибів використали для приготування страв?

 

Було

Приготували

Залишилось

боровики

24 кг

?

9 кг

печериці

6 кг

0 кг

Короткий запис

Білих грибів — ?, 24 кг без 9 кг

Печериць — 6 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   (24 – 9) + 6

Короткий запис №1

Завезли — 24 кг

Використали — ?

Залишилось — 9

Короткий запис №1

Білі гриби — 15 кг

Печериці — 6 кг

Всього — ?

План розв’язання

1) Скільки кілограмів білих грибів використали для приготування страв?

2) Скільки кілограмів грибів використали для приготування страв?

Розв’язання

1) 24 – 9 = 15 (кг) – кілограмів білих грибів використали для приготування страв

2) 15 + 6 = 21 (кг) – кілограмів грибів використали для приготування страв

 

2 спосіб

Спочатку обчислимо скільки було грибів, а потім – масу грибів, що приготували, тоді

Було

Приготували

Залишилось

24 кг і 6 кг

?

9 кг

Короткий запис

Було (завезли) — ?, 24 кг і 6 кг

Приготували — ? кг

Залишилось — 9 кг

Схема

Вираз   (24 + 6) – 9  

Короткий запис №1

Білі гриби — 24 кг

Печериці — 6 кг

Всього — ?

Короткий запис №1

Було (привезли) — 30 кг

Приготували — ? кг

Залишилось — 9 кг

План розв’язання

1) Скільки всього кілограмів грибів привезли?

2) Скільки кілограмів грибів використали для приготування страв?

Розв’язання

1) 24 + 6 = 30 (кг) – всього кілограмів грибів привезли

2) 30 – 9 = 21 (кг) – кілограмів грибів використали для приготування страв

Відповідь: для приготування страв використали 21 кг

 

СТОРІНКА 51

Завдання 8  Віднімання частинами

12 – 8 = 12 – 2 – 6 = 10 – 6 = 4     43 – 9 = 43 – 3 – 6 = 40 – 6 = 34

53 – 9 – 8 = 44 – 8 = 36               64 – 8 – 7 = 56 – 7 = 49

 

Урок 39 Завдання 1

Всі різниці, у яких зменшуване 60, а від'ємник 7, 8, 9:

60 – 7 = 50 + (10 – 7) = 50 + 3 = 53       60 – 8 = 50 + (10 – 8) = 50 + 2 = 52

60 – 9 = 50 + (10 – 9) = 50 + 1 = 51

Всі різниці, у яких зменшуване 63, а від'ємник 7, 8, 9:

63 – 7 = 63 – 3 – 4 = 60 – 4 = 56            63 – 8 = 63 – 3 – 5 = 60 – 5 = 55

63 – 9 = 63 – 3 – 6 = 60 – 6 = 54

Всі різниці, у яких зменшуване 69, а від'ємник 7, 8, 9:

69 – 7 = 62    69 – 8 = 61      69 – 9 = 60

 

Завдання 2  Біля дерева росло 7 грибів. Білочка зірвала 2 гри­би, а їжак — 1 гриб. Скільки грибів залишилося біля дерева?

Було

Зірвала

Залишилось

7 грибів

2 гриби і 1 гриб

?

Короткий запис

Було — 7 грибів

Зірвала — ?, 2 гриби і 1 гриб

Залишилось — ?

Схема

Вираз   7 – (2 + 1)

Короткий запис №1

Білочка — 2 гриби

Їжачок — 1 гриб

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 7 грибів

Зірвали — 3 гриби

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього грибів зірвали білочка та їжак?

2) Скільки грибів залишилося біля дерева?

Розв’язання

1) 2 + 1 = 3 (г.) – всього грибів зірвали білочка та їжак

2) 7 – 3 = 4 (г.) – грибів залишилося біля дерева

 

2 спосіб

Припустимо, що спочатку білочка зірвала гриби, а потім їжак

Короткий запис

Було — 7 грибів

Зірвала білочка — 2 гриби

Залишилось (Було) — ?

Зірвав їжак — 1 гриб

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (7 – 2) – 1  

Короткий запис №1

Було — 7 грибів

Зірвала білочка — 2 гриби

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Було — 5 грибів

Зірвав їжак — 1 гриб

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки грибів залишилося, коли білочка зірвала 2 гриби?

2) Скільки грибів залишилося біля дерева?

Розв’язання

1) 7 – 2 = 5 (г.) – грибів залишилося, коли білочка зірвала 2 гриби

2) 5 – 1 = 4 (г.) – грибів залишилося біля дерева

 

3 спосіб

Припустимо, що спочатку їжак зірвав гриби, а потім білочка

Короткий запис

Було — 7 грибів

Зірвав їжак — 1 гриб

Залишилось (Було) — ?

Зірвала білочка — 2 гриби

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (7 – 2) – 1 

Короткий запис №1

Було — 7 грибів

Зірвав їжак — 1 гриб

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Було — 6 грибів

Зірвала білочка — 2 гриби

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки грибів залишилося, коли їжак зірвав 1 гриб?

2) Скільки грибів залишилося біля дерева?

Розв’язання

1) 7 – 2 = 5 (г.) – грибів залишилося, коли їжак зірвав 1 гриб

2) 5 – 1 = 4 (г.) – грибів залишилося біля дерева

Відповідь: біля дерева залишилось 4 гриби

 

Завдання 3

Короткий запис

Було — 10 грибів

Забрали — ?, 3 гриби і 4 гриби

Залишилось — ?

Схема

10 – (4 + 3) = 10 – 7 = 3

Щоб відняти суму від числа, можна послідовно відняти від числа кожний доданок

10 – (4 + 3) = (10 – 4) – 3 = 6 – 3 = 3        10 – (4 + 3) = (10 – 3) – 4 = 70 – 4 = 3

 

Завдання 4 

Для віднімання частинами від’ємник розкладаємо на суму зручних доданків і отримуємо віднімання суми від числа:

15 – 7 = 15 – (5 + 2) = 15 – 5 – 2 = 10 – 2 = 8

 

Інші завдання дивись тут...