Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 55

Завдання 1  У господарки було 18 яєць. На торт вона витратила 10 яєць, а на тістечка — ще 6. Скільки яєць залишилося в господарки?

Короткий запис

Було — 18 яєць

Витратила на торт — 10 яєць

Залишилось (Було) — ?

Витратила на тістечка — 6 яєць

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (18 – 10) – 6

Короткий запис №1

Було — 18 яєць

Витратила на торт — 10 яєць

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Було — 8 яєць

Витратила на тістечка — 6 яєць 

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки яєць залишилось після торта?

2) Скільки яєць залишилося в господарки?

Розв’язання

1) 18 – 10 = 8 (яєць) – яєць залишилося після торта

2) 8 – 6 = 2 (яєць) – яєць залишилося в господарки

 

2 спосіб

Короткий запис

Було — 18 яєць

Витратила — ?, 10 яєць і 6 яєць

Залишилось — ?

Схема

Вираз    18 – (10 + 6)

Короткий запис №1

На торт — 10 яєць

На тістечка — 6 яєць

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 18 яєць

Витратила — 16 яєць

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього яєць витратила господарка?

2) Скільки яєць залишилося в господарки?

Розв’язання

1) 10 + 6 = 16 (яєць) – всього яєць витратила господарка

2) 18 – 16 = 2 (яєць) – яєць залишилося в господарки

 

3 спосіб

Короткий запис

Було — 18 яєць

Витратила на тістечка — 6 яєць

Залишилось (Було) — ?

Витратила на торт — 10 яєць

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (18 – 6) – 10

Короткий запис №1

Було — 18 яєць

Витратила на тістечка — 6 яєць

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Було — 12 яєць

Витратила на торт — 10 яєць 

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки яєць залишилось після тістечок?

2) Скільки яєць залишилося в господарки?

Розв’язання

1) 18 – 6 = 12 (яєць) – яєць залишилося після тістечок

2) 12 – 10 = 2 (яєць) – яєць залишилося в господарки

Відповідь: у господарки залишилось 2 яєць

 

Завдання 2 У господарки було 2 яйця. Наступного ранку вона забрала від курей 10 яєць, а ввечері — ще 7. Скільки яєць стало в господарки?

Короткий запис

Було — 2 яйця

Принесла — ?, 10 яєць і 7 яєць

Стало — ?

Схема

Вираз   2 + (10 + 7)

 

Короткий запис №1

Зранку — 10 яєць

Ввечері — 7 яєць

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 2 яйця

Принесла — 17 яєць

Стало — ?

План розв’язування

1) Скільки всього яєць забрала від курей господарка?

2) Скільки яєць стало в господарки?

Розв’язання

1) 10 + 7 = 17 (яєць) – всього яєць забрала від курей господарка

2) 2 + 17 = 18 (яєць) – всього яєць стало в господарки

 

2 спосіб

Також задачу можна розв’язати, враховуючи, що домогосподарка забирала яйця вранці та ввечері

Короткий запис

Було — 2 яєць

Принесла вранці — 10 яєць

Стало (Було) — ?

Принесла ввечері — 7 яєць

Стало — ?

Схема

Вираз   (2 + 10) + 7 

 

Короткий запис №1

Було — 2 яєць

Принесла вранці — 10 яєць

Стало — ?

Короткий запис №2

Було — 12 яєць

Принесла ввечері — 7 яєць

Стало — ?

План розв’язування

1) Скільки яєць у госпо­дарки стало вранці?

2) Скільки яєць стало в господарки?

Розв’язання

1) 2 + 10 = 12 (яєць) – яєць у господарки стало вранці

2) 12 + 7 = 19 (яєць) – яєць стало в господарки

Відповідь: у господарки стало 19 яєць

 

СТОРІНКА 56 

Завдання 1 Одиниці вимірювання

27 см = 20 см + 7 см = 2 дм 7 см

7 дм 1 см = 70 см + 1 см = 71 см

52 дм = 50 дм + 2 дм = 5 м 2 дм

4 м 5 дм = 40 дм + 5 дм = 45 дм

 

Завдання 2

27 см = 2 дм 7 см    (27 см = 20 см + 7 см = 2 дм 7 см)

6 м > 6 см

73 дм = 7 м 3 дм    (73 дм = 70 дм + 3 дм = 7 м 3 дм)

15 дм > 1 м           (15 дм > 10 дм)

 

Завдання 3

27 см – 5 см + 6 см = 22 см + 6 см = 28 см

34 л + 12 л – 23 л = 46 л – 23 л = 23 л

42 дм + 3 дм – 22 дм = 45 дм – 22 дм = 23 дм

96 кг – 64 кг + 33 кг = 32 кг + 33 кг = 65 кг

 

Завдання 4    У кошику 5 кг моркви, а в мішку — 11 кг. На обід кроликам узяли 4 кг моркви. Скільки кілограмів моркви залишилося?

Короткий запис

Було — ?, 5 кг і 11 кг 

Забрали — 4 кг

Залишилось — ?

Кошик — 5 кг

Мішок — 11 кг

Всього (Було) — ?

Забрали — 4 кг

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (5 + 11) – 4

Короткий запис №1

Кошик — 5 кг

Мішок — 11 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 16 кг

Забрали — 4 кг

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів моркви було?

2) Скільки кілограмів моркви залишилося?

Розв’язання

1) 5 + 11 = 16 (кг) – всього кілограмів моркви було

2) 16 – 4 = 12 (кг) – кілограмів моркви залишилось

 

2 спосіб

Оскільки в задачі не сказано з чого брали моркву, то припустимо, що моркву взяли з кошика

Короткий запис

Було в кошику — 5 кг

Взяли — 4 кг

Залишилось (Кошик) — ?

Мішок — 11 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   (5 – 4) + 11

Короткий запис №1

Було в кошику — 5 кг 

Взяли — 4 кг     

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Кошик — 1 кг

Мішок — 11 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів моркви залишилось у кошику, коли взяли 4 кг?

2) Скільки кілограмів моркви залишилося?

Розв’язання

1) 5 – 4 = 1 (кг) – кілограмів моркви залишилось у кошику, коли взяли 4 кг

2) 1 + 11 = 12 (кг) – кілограмів моркви залишилось

 

3 спосіб

Припустимо, що моркву взяли з мішка

Короткий запис

Було в мішку — 11 кг

Взяли — 4 кг

Залишилось (Мішок) — ?

Кошик — 5 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   (11 – 4) + 5

Короткий запис №1

Було в мішку — 11 кг 

Взяли — 4 кг

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Мішок — кг

Кошик — 5 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів моркви залишилось у мішку, коли взяли 4 кг?

2) Скільки кілограмів моркви залишилося?

Розв’язання

1) 11 – 4 = 7 (кг) – кілограмів моркви залишилось у мішку, коли взяли 4 кг

2) 7 + 5 = 12 (кг) – кілограмів моркви залишилось

Відповідь: залишилось 12 кг моркви

 

Завдання 5  Для фарбування вуликів витратили 12 л жовтої фарби, а зеленої — на 6 л менше. Скільки всього літрів фарби ви­тратили на фарбування?

Короткий запис

Жовта фарба — 12 л

Зелена фарба — ?, на 6 л менше

Всього — ?

Схема

Вираз   12 + (12 – 6)

Короткий запис №1

Жовта фарба — 12 л

Зелена фарба — ?, на 6 л менше

Короткий запис №2

Жовта фарба — 12 л

Зелена фарба — 6 л

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки літрів зеленої фарби витратили на фарбування?

2) Скільки всього літрів фарби ви­тратили на фарбування?

Розв’язання

1) 12 – 6 = 6 (л) – літрів зеленої фарби витратили на фарбування

2) 12 + 6 = 18 (л) – всього літрів фарби ви­тратили на фарбування

Відповідь: на фарбування витратили 18 літрів фарби

Інші завдання дивись тут...