Інші завдання дивись тут...

ОЗНАКИ ОСЕНІ (сторінка 15)

Перевір себе

1. Назви осінні місяці. Вересень, жовтень, листопад.  Як у народі називають місяць вересень? У народі його називають «хмурень». Поясни чому. Це тому, що небо вкривається хмарами, наче хмуриться. 

2. Назви основні ознаки осені. Які зміни відбуваються у неживій природі? Дні стають коротшими, а ночі – довшими. Сонце піднімається на небосхилі вже не так високо. Температура повітря знижується. З'являються перші заморозки.

3. Коли буває «бабине літо»? На початку осені трапляються перші приморозки. Нерідко після них починається тепла сонячна і суха погода, що триває недовго. Дізнайся, чому цю пору так назвали. Ознакою бабиного літа є павутина, що літає в повітрі. Наші предки вважали, що цієї пори в повітрі літає Баба Яга в ступі й розкидає павутиння. Від казкової баби походить назва «бабине», а «літо» означає літаюче павутиння. 

4. Чому люди дякують осені? Осінь обдаровує людей щедрим урожаєм.

За що ти любиш осінь? Золота осінь

 

ВОДОЙМИ. ВОДОЙМИ СВОГО КРАЮ ВОСЕНИ (сторінка 19)

Перевір себе

1. Які ти знаєш водойми? Річки, озера ставки.

2. Чому Землю називають «голубою планетою»? За велику кількість води Землю називають «голубою планетою». Більшість цієї води солона. Це вода морів і океанів.

3. Розкажи, які водойми є у твоїй місцевості. Річка Бібрка. Чому вони мають таку назву? Через те, що 200 років тому в цій місцині були бобри.

Охарактеризуй річку, яка протікає у твоїй місцевості за планом: 

А. Назва річки. Бібрка

Б. Звідки походить назва? Від бобрів, що там водилися.

В. Як люди використовують її води? Ловлять рибу. 

Г. Що потрібно зробити для збереження річки? Не засмічувати. 

 

ЗМІНА СТАНУ ВОДИ ПРИ НАГРІВАННІ. ТЕРМОМЕТР (сторінка 21)

Перевір себе

1. За допомогою якого приладу вимірюють температуру? Термометр.

2. Які бувають термометри? Ртутні, спиртові.

3. Яку будову має термометр? Термометр складається зі шкали, на якій поділками позначено градуси. Кожна поділка відповідає одному градусу. Його позначають значком (°). Цифри, що стоять біля поділок, показують число градусів. До шкали прикріплена скляна трубка. Нижня частина заповнена ртуттю або підфарбованим спиртом.

4. Де у побуті ми використовуємо термометри? Медичний термометр використовуємо для вимірювання температури тіла під час нежиті. За термометром, укріпленим за вікном, що вимірює температуру повітря, орієнтуємось якою є погода: холодна чи не дуже. 

 

ВИМІРЮВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ (сторінка 25)

Перевір себе

1. Які бувають термометри? Ртутні, спиртові.

2. Що означають значки біля чисел: 0°; +16°; –4°? + тепло, - холод, 0 градуси.

3. При якій температурі буде тепліше: +12° чи –12°? +12° – градуси тепла. 

4. Розкажи, як правильно розміщувати термометр для вимірювання температури повітря. Для отримання точних даних про температуру повітря термометр повинен вільно обдуватися повітрям. У будинках, квартирах термометри слід укріплювати біля того вікна, яке впродовж дня найменше нагрівається сонцем.

 

КРУГООБІГ ВОДИ В ПРИРОДІ (сторінка 28)

Перевір себе

1. Поясни, звідки береться дощ. Важкі краплини води, що їх містять хмаринки, не можуть утриматися в повітрі, тому падають на землю влітку у вигляді дощу, а взимку – снігу.

2. Як утворюються хмари? Коли невидима водяна пара охолоджується, з неї утворюються дуже дрібні краплини води, що збираються у хмари.

3. Куди діваються калюжі після дощу? Випаровуються.

4. Що таке випаровування і конденсація? Перехід води з рідкого стану в газоподібний (пара) називають випаровуванням. Перехід водяної пари у рідкий стан називають конденсацією. Що між ними спільного, а чим вони відрізняються? Спільним є те, що завдяки випаровуванню і конденсації відбувається кругообіг води в природі. Відрізняються агрегатним станом води.

 

ЩО ТАКЕ ПОГОДА ТА ЯК ЇЇ ПЕРЕДБАЧИТИ (сторінка 31)

Перевір себе

1. Що таке погода? Погода – це стан нижнього шару повітря у даній місцевості та у даний час. Назви її складові. Температура повітря, хмарність, опади, вітер.

2. Для чого людям потрібно передбачати погоду?  Щоб планувати польові роботи, відпочинок, забезпечити нормальну роботу літаків, кораблів тощо. Що називають прогнозом погоди? Прогноз погоди – це планування погоди наперед.

3. Чи користуються прогнозом погоди члени твоєї родини? Так, користуються. З якою метою? Щоб дізнатися чи будуть опади, щоб орієнтуватися як одягатися. 

4. Назви народні прикмети передбачення погоди восени у своїй місцевості:

А) хорошої погоди;

Захід сонця червоний і не захмарений - завтра буде ясно і вітряно.

Б) негоди.

Краплі дощу на поверхні калюжі - негода буде довготривалою.

А) Прикмети хорошої погоди:

- Безхмарне небо взимку — до морозу.

- Зірки яскраво блищать — до морозу.

- Захід сонця жовтий або рожевий віщує гарну погоду.

Б) Прикмети негоди:

- Вітер до вечора посилюється і змінює напрямок проти руху годинникової стрілки.

- Велика кількість перистих хмар на західній половині неба й різноманітні їх форми.

- Дим стелиться по землі.

- Роса ввечері не лягає на луки, а вранці висить на кінчиках листя чи трави і не висихає до полудня.

Інші завдання дивись тут...