Інші завдання дивись тут...

ОЗНАКИ ВЕСНИ (сторінка 82)

ПОДУМАЙ, чому в народі кажуть: Весна настає, сонця додає. З кожним днем Сонце все вище піднімається над горизонтом, день стає довшим, а ніч коротшою. Сонце чим раз більше світла і тепла приносить усім.

Перевір себе

1. Поясни, чому весну вважають найвеселішою порою року. Бо природа ніби пробуджується від зимового сну і знову навкруги все оживає.

 

2. Дізнайся, чому весняні місяці отримали такі назви. Із чим це пов’язано? 

Перший місяць весни отримав свою назву від красуні берези, яка о цій порі дає сік. Другий місяць весни отримав свою назву від того, що о цій порі рослини квітнуть. Третій місяць весни отримав свою назву від того, що о цій порі буяють трави.

 

3. Назви основні ознаки кожного місяця в неживій природі. Спостерігай, чи будуть вони повторюватися з року в рік. Березневе сонце сильніше нагріває землю, починають танути снігові кучугури. У квітні Сонце високо піднімається над горизонтом, дні стають довшими, талий сніг біжить струмками, місцями утворюються проталини, скресла крига на водоймах, на річках можна спостерігати весняну повінь, віють вітри. Наприкінці травня настає різке потепління.

Творче завдання Разом з дорослим склади казку про весну в саду (парку, лісі, полі) на вибір

 

 

ПОВІТРЯ ТА ЙОГО ВЛАСТИВОСТІ (сторінка 85)

ПРИГАДАЙ, що ти знаєш про повітря. Повітря є повсюди: у воді, в землі, в ґрунті, в середині тіл неживої природи. Повітря прозоре, безбарвне, без запаху, легше за воду. Блакитне небо – це товстий шар повітря, освітлений Сонцем.

Перевір себе

1. З якими властивостями повітря ти ознайомився? При нагріванні повітря розширюється, а при охолодженні стискається. Шар повітря вдень захищає Землю від палючого сонячного проміння, а вночі – від переохолодження. 

 

2. Чи доводилося тобі спостерігати прояви властивостей повітря у житті? Наведи приклад. Щоб навчитися плавати на морі, я з радістю скористався надувним кругом. 

 

3. Поясни, чому коли ти вкидаєш у чай шматочок цукру-рафінаду, з нього виділяються бульбашки. Ті бульбашки і є повітрям. У порах шматочка  цукру-рафінаду містилося повітря. 

 

4. Поспостерігай за повітрям ранком, коли йдеш до школи, і ввечері. Що ти помітив? Зранку повітря холодніше, ніж ввечері. За день воно встигає нагрітися.

 

ЧОМУ БУВАЄ ВІТЕР (сторінка 87)

Перевір себе

1. Що таке вітер? Вітер – це рух повітря.

 

2. Поясни, чому виникає вітер. Властивість повітря розширюватися і підніматися вгору при нагріванні сприяє утворенню вітру.

 

3. Розкажи, як людина використовує вітер. Вітер сприяє руху вітрильних яхт, вітряків млинів, сучасних вітрогенераторів. Люди літають на повітряних кулях, дельтапланах, парашютах. Вітер допомагає людині переносити сильну спеку (подув вітерець – стало прохолодніше).

 

ПОГОДА НАВЕСНІ (сторінка 90)

Перевір себе

1. Що таке відлига? Підвищується температура повітря, а це приводить до танення снігів, тобто відлиги.  Коли вона настає? Навесні.

 

2. Що тобі відомо про весняний льодохід? Струмки, що утворюються під час танення снігу, збігають до водойм. Лід у водоймах скресає, і починається льодохід – рух крижин на річках. Чи доводилося спостерігати за цим явищем? Так, доводилося. Чим воно небезпечне? Звикаючи взимку користуватися пішохідними переходами по льоду, багато хто забуває про небезпеку, яку становить лід навесні. 

 

3. Чи завжди буває повінь навесні? Ні, не завжди. Коли буває «велика вода»? Стається тоді, коли настає різке потепління. Сніг швидко тане, а вода не має куди діватися і ріка виходить з берегів. Слово "повінь" означає розлиття річки при весняному розтаванні снігу й льоду.

 

4. Чи можна стрибати по крижинах у період льодоходу? Ні, не можна.

Чому? Переходити річку, ставок, озеро по льоду навесні – небезпечно, бо можна провалитися під кригу.

Інші завдання дивись тут...