Інші завдання дивись тут...

ОЗНАКИ ЛІТА (сторінка 115)

Перевір себе

1. Назви основні ознаки літа.  Сонце піднімається високо і припікає, нетривалі грози й зливи, вранішня роса, у водоймах сильніше випаровується вода. Чим особливий місяць липень? Можуть траплятися грозові беревії.

 

2. Підбери по дві народні прикмети про літні місяці. Під час літніх канікул перевір їх. 

Якщо хрущі, літаючи, гудуть – на ясну, тиху і теплу погоду.

Якщо після дощу над землею лежить туман, це віщує погоду. Якщо після малого дощу із землі встає пара – то ще буде дощ.

Нема уранці роси – то буде дощ, а як є на траві роса, то дощу найближчого дня не буде.

Увечері голосно цвіркочуть коники – на добру погоду.

 

3. Який літній місяць ти найбільше любиш? Поясни чому. Мені подобається липень, а ще його називають "ягідним місяцем". Саме о цій порі стають спілими смородина, малина, черешня й вишня, що ростуть у нашому садку.  

 

ЖИВА ПРИРОДА ВЛІТКУ (сторінка 117)

Перевір себе

1. Як з настанням літа змінюються рослини? Цвітуть рослини, дозрівають ягоди, утворюються плоди і насіння. 

 

2. Що відбувається в житті тварин улітку? Улітку в багатьох звірів підростають малята, яких дорослі готують до самостійного життя. 

Поясни прислів’я. Прийде літо – все розмаїто, прийде зима – нічого нема. Розмаїто означає різне за кольором, тоном, тобто різнобарвне. Літом милує око різнобарвний цвіт рослин, дозрівають ягоди, які є різного кольору. А взимку природа спить, припорошена білою сніговою ковдрою.

ЗАВДАННЯ. Виберіть будь-який текст з наведених і підготуйте повідомлення про рослину лісу. Користуйтеся таким планом:

- Назва рослини. Дуб

- Група, до якої належить рослина: дерево, кущ.трав’яниста рослина.

- Зовнішній вигляд рослини. Товстий стовбур, міцні гілки, пишна крона дерева. Плодами є жолуді.

Дерево, яке росте у лісі. Дуб. Текст-опис.

- Де росте. У листяних і мішаних лісах

 

Поміркуйте. Що сталося б з деревами, якби в лісі не було птахів? Дерева загинуть, бо без птахів значно би збільшилася кількість гусениць, комах, жуків, що живляться листками і корою деревЧому? Птахи оберігають ліси, парки, сади від комах-шкідників та їхніх личинок (наприклад, шкідник чорний сосновий вусач і жук-короїд прогризають ходи в деревині, від чого воно гине, волохата гусінь поїдає зелене листя).

 

ОХОРОНА ЛІСУ (сторінка 127)

Перевір себе

Розглянь малюнок. Поясни, як шкодить лісу така поведінка. Мурашки - корисні тварини, тому не можна нищити мурашник - їх домівку. Так руді лісові мурашки з одного великого мурашника можуть знищити за одне літо 10 мільйонів комах-шкідників. Не можна руйнувати пташині гнізда, бо тоді не вилупляться пташки, а це призведе до збільшення кількості гусениць, шкідливих комах, які поїдають зелене листя дерев.  

ПАМ'ЯТКА "Правила поведінки в лісі".

 

РОСЛИНИ І ТВАРИНИ ЛУКІВ (сторінка 129)

Перевір себе

1. Яку місцевість називають лукою? Лука – це рівне місце біля водойми, поблизу болота, укрите травами. Влітку лука нагадує барвистий килим.

 

2. Які рослини ростуть на луках? За якими ознаками їх можна розпізнати? Під час розповіді скористайся фотографіями. Фіалка триколірна, гвоздика лучна, деревій. Дуже гарні лучні гвоздики. У них тендітні квітки з п’ятьма яскраво-малиновими пелюстками. На луці можна побачити незвичні квітки фіалки триколірної, або ще її називають братки. Кожна квітка має кілька кольорів: білий, жовтий, синій, бузковий.

 

3. Чому на луках багато комах, птахів? Бо вони живляться різними травами і нектором квітів.

 

4. Як люди використовують луки? З ранньої весни й до пізньої осені на окремих ділянках лук випасають худобу. Трави скошують на сіно. На луках збирають лікарські рослини.

Склади ланцюг живлення у живій природі на луці влітку.

Насіння – миша – змія.

Насіння – гризун – лелека.

Гусениця – комаха – перепел.

 

РОСЛИНИ І ТВАРИНИ ПРІСНИХ ВОДОЙМ (сторінка 132)

Перевір себе

1. Які рослини ростуть у водоймах? На поверхні озера або ставка часто можна побачити рослину – ряску, латаття біле, очерет, глечики жовті.

 

2. Які тварини живуть у водоймах? Які водойми є у вашій місцевості? Чаплі, жаби.

Запиши у зошит назви рослин і тварин, які населяють водойми вашої місцевості. 

Як люди використовують водойми для власних потреб у вашій місцевості? Очерет, глечики жовті. Беруть воду для поливу полів, для пиття і так далі.

Відгадай загадки. 

Стоїть над водою, хитає сивою бородою. 

Стоять красуні на воді, 

Вінки на них білі й золоті.

Відповідь на загадку: Верба. 

 

ЛЮДИНА І ПРИРОДА (сторінка 135)

Перевір себе

1. Чому потрібно охороняти природу?  У природі все взаємопов'язане. Людина бере від природи все необхідне для життя. Вона є частиною природи. Ось чому від бережливого ставлення до природи залежить наше здоров'я. 

 

2. Що люди мають робити для охорони природи? Не засмічувати її, не можна ловити рибу, коли вона нереститься. Людям слід економно витрачати воду на промислових підприємствах і в побуті. Людина має жити так, щоб не шкодити природі, а допомагати їй.

 

ЧЕРВОНА КНИГА УКРАЇНИ (сторінка 138)

Перевір себе 

1. Для чого створено Червону книгу? Червона книга містить відомості про рослини і тварин, що перебувають під загрозою зникнення. Червоний колір – це сигнал небезпеки. Він ніби закликає всіх людей допомогти рослинам і тваринам, які можуть назавжди зникнути з планети Земля.

2. Розглянь фото рослин і тварин, занесених до Червоної книги України. Які з них зустрічаються у вашій місцевості? Підсніжник і лелека чорний.

Поміркуйте, чому багато рослин і тварин стають рідкісними? Бо їх стає дуже мало.

Що можна зробити для їх охорони? Не рвати квітів, не засмічувати ліси, не полювати на тварин.

Чому тварин, яких не занесено до Червоної книги України, теж треба охороняти? Якщо про них не дбати, то вони теж можуть стати рідкісними і незабаром попасти в Червону книгу України.

Інші завдання дивись тут...