Інші завдання дивись тут...

Сторінка 140.

• Прочитай збірку оповідань Миколи Трублаїні «Пустуни на пароплаві». Яку подію описав автор в уривку «Яшка і Машка»? Автор описав, як на пароплаві у моряків повилися дві мавпочки. 

• Чи симпатизує він мавпочкам? Доведи свою думку. На мою думку, автор симпатизує мавпочкам. По-перше, називає їх пестливими  словами: руденькі, мавпочки. По-друге, зауважує, що незабаром вони стали улюбленцями команди. По-третє, завзято зі сміхом розказує про їхні улюблені витівки.

• Прочитай назву оповідання. Спробуй передбачити, які пригоди чекають на мавпочок. Моряків на пароплаві будуть супроводжувати витівки мавпочок Яшки та Машки. 

 

Сторінка 141.

• Як відбулося «знайомство» Яшки з омаром в уривку «Омар»? Матроси купили омара з довжелезними й тонкими, мов соломинки, вусами. Яшка підбіг до великого морського рака, зупинився і почав чухатися від цікавості. 

• Чим завершилося їхнє «спілкування» для мавпочки? Коли Яшка ляснув рака лапкою, той швидко стиснув клешнями його лапку.

• Як поводився Яшка біля омара, що сушився на сонці? Мавпа обламувала омару вуса, але клешнів не зачіпала, бо вже  боялася їх.

• Поміркуй над словами боцмана. Як ти їх розумієш? «Опікшись на молоці, води боїшся». Певні обставини навчать бути обережними.

• Прочитай назву оповідання «Шоколад боцмана». Спробуй здогадатися, кому дістанеться шоколад. Чому ти так вважаєш? Я вважаю, що шоколад дістанеться Машці, бо вона любила їсти солодощі.

• Розкажи про пригоду від імені Яшки (оповідання «Омар» зі збірки Миколи Трублаїні «Пустуни на пароплаві»)

  Одного разу побачив на палубі великого рака. Підбіг до нього, од цікавості почав чухатися. А омар лежить собі, і вдає ніби не бачить мене. Це дуже обурило мене. Я нахмурився і ляснув його лапкою. Незворушний рак миттю міцно стиснув мою лапу своєю твердою клешнею. Від болю та несподіванки я заверещав. На вереск прибіг боцман і розняв ракові клешні. З криком я побіг геть.

  Коли метрового омара сушили на сонці, я вперто ламав йому вуса, тримаючись подалі від його клешень. 

• Розкажи про пригоду від імені боцмана (оповідання «Омар» зі збірки Миколи Трублаїні «Пустуни на пароплаві»).

 Зачувши несамовитий зойк та вереск я миттю опинився на палубі. Там побачив Яшку, його лапу своїми твердими клешнями зажав омар, якого купили матроси. Я силою розняв ракові клешні. Яшка з криком побіг геть.

  Коли омар загинув від спеки, його поклали сохнути на сонці. Випадково під час роботи я опинився біля омара. Там застав Яшку. Мавпа обламувала омару вуса. Вона шматувала їх, ніби дражнячись, і викидала геть. Але клешень не зачіпала. Мавпа їх боялася. 

— Опікшись на молоці, води боїшся, — сказав усміхаючись я тоді.

 

Сторінка 142.

• Якою ти уявляєш Машку на початку оповідання? Спробуй описати почуття Машки в ті хвилини, коли вона сиділа на щоглі. На початку твору цікава Машка через відчинені двері проникає в каюту. Там перевертає речі боцмана. Випадково відкривши коробку цукерок, звичайно, вона постарається їх швидко з'їсти. Адже дуже любить солодощі. На щоглі мавпочка радісно пищить від задоволення, швидко поїдаючи шоколад.

 

• Які пригоди (несподівані, непередбачені події) трапилися з Яшкою і Машкою під час морської подорожі? Лапку Яшки схопив клешнями омар, Машка з'їла цукерки боцмана, мавпочки опинилися у воді за бортом пароплава. 

• Уявіть себе режисерами. Як би ви побудували сценарій кінофільму за прочитаними творами Миколи Трублаїні? Яким би показали автора оповідань, яку роль йому відвели?

  Оповідач фільму витягає з шафи свій костюм капітана і починає цікаву  розповідь про те, як колись багато років тому назад, він водив великий пароплав у далеке плавання. 

   На стоянці в гавані матроси купляють у негра двох мавпочок. Дотепні витівки пустунів Яшки і Машки вносять радість у нелегке життя матросів у плаванні.

План до оповідань Миколи Трублаїні зі збірки «Пустуни на пароплаві».

 

Сторінка 145.

• Прочитай оповідання Євгена Гуцала «Прелюдія весни». Де і коли відбувалися описані події? Події відбувалися на початку весни одного дня (з ранку до вечора) під час прогулянки по селу. 

• Чим особливий прочитаний тобою твір? У ньому багато загадок з відгадками, прикметників. 

Знайди в тексті оповідання Євгена Гуцала «Прелюдія весни» загадки.

• Що художник зобразив на малюнку? Золотаво-рудий півень «на порозі у хліві… заспівав-засурмив, випинаючи груди». 

• Які ще малюнки можна запропонувати до оповідання Євгена Гуцала? Дівчина з коромислом іде стежкою від криниці, зверху на неї ллється сонячне проміння. Під жовтогарячим промінням скресла крига на звивистій річці: між частинками льоду стрімко біжить бурхлива вода. 

• Перегляньте прочитане оповідання Євгена Гуцала. Визначте тему твору. Тема твору: розповідь про загадковість прогулянки селом.

• Чи згодні ви з думкою, що письменник уміє спостерігати за природою, описувати її? Доведіть свою відповідь прикладами з тексту.

    На мою думку, Євген Гуцало уміє спостерігати за природою та гарно її описати. По-перше, таємнича краса природи нагадує йому багато загадок. Саме там він знаходить відгадки. По-друге, автор розмовляє з довкіллям, як зі щирим другом. По-третє, описує її дуже образно. 

Інші завдання дивись тут...