Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2018  

Серія "Вчимось разом" до підручника "Літературне читання 3 клас Савченко О."

Сторінка 115.

• Де відбувалась описана зустріч в оповіданні Василя Сухомлинського «Красиві слова і красиве діло»? Скільки часу? Описана подія відбувалась у лісі поки йшов дощ.

• Як зустріли троє хлопців незнайомого хлопчика? Два хлопці на словах поспівчували, третій дав суху одежу.

Характеристика першого хлопця: співчутливий, уважний, привітний, нерішучий, безініціативний («Як же ти змок на дощі! Мені жаль тебе…»).

Характеристика другого хлопця: співчутливий, уважний, привітний, нерішучий, безініціативний («Як  страшно опинитися в зливу серед поля! Я співчуваю тобі...»).

Характеристика третього хлопця: співчутливий, милосердний, рішучий, активний, безкорисливий, благородний, великодушний, щирий («Він мовчки зняв із себе сорочку й дав її змоклому хлопчикові»).

• У яких словах оповідання висловлено його головну думку? «Гарні не красиві слова. Гарні — красиві діла». 

• Який епізод твору зображено на малюнку? «А третій не сказав ні слова. Він мовчки зняв із себе сорочку й дав її змоклому хлопчикові».

• Знайди в тексті зачин, основну думку, кінцівку. 

Зачин: «Серед поля стоїть маленька хатина …»

Основна частина: «Одного разу серед літнього дня …».

Кінцівка: «Гарні не красиві слова. Гарні — красиві діла».

• Як можна в назві оповідання відобразити його головну думку? «Не красиві слова, а красиві діла», «Красиві діла замість красивих слів», Менше слів, а більше діла», «Більше діл – менше слів», «Людину красить діло, а не слово».

Складіть невеличкий текст-міркування, який підтверджував би головну думку оповідання Василя Сухомлинського «Красиві слова і красиве діло».

Які добрі справи ти робиш для близьких людей?

План до оповідання Василя Сухомлинського «Красиві слова і красиве діло» Аналіз твору.

 

Сторінка 116.

• Чим був незадоволений Віталик з оповідання Василя Сухомлинського «Кінь утік»? Віталик подумав, що записка від Петрика з проханням дати ковзани.  

• Де відбувалися події? Характеристика персонажів. Події відбувалися на уроці математики в четвертокласників. 

Характеристика Віталика: нещирий, жадібний, хитрий, визнає помилки.

Характеристика Петрика: щирий, боязкий, талановитий, бешкетник. 

• Чому, на твою думку, він вирішив розповісти вчителеві про записку? Віталик хотів, щоб вчитель забрав записку, тоді не зможе її прочитати. 

• Як учитель і діти оцінили його вчинок? Учитель пояснив, що недобре розголошувати таємниці, учні поглядали зі здивуванням та обуренням на Віталика. 

• Про що свідчить відповідь Петрика? Петрика засмутив недобрий поступок Віталика, який показав нещирість друга. 

Які почуття, роздуми викликає у тебе прочитане в оповіданні Василя Сухомлинського «Кінь утік». 

Чи можна Віталика вважати справжнім другом Петрика за оповіданням Василя Сухомлинського «Кінь утік».

Що зображено на ілюстрації до оповідання Василя Сухомлинського «Кінь утік» (розпізнай на малюнку дійових осіб, про що вони могли розмовляти).

 

Уяви, як можуть розвиватися далі стосунки хлопчиків.

• Головна думка оповідання. Друга шукай, а знайдеш – тримай. Приятеля легше знайти, ніж зберегти. Біда друзів випробовує.

План до оповідання Василя Сухомлинського «Кінь утік», аналіз твору.  

 

Сторінка 118.

• Прочитайте заголовок оповідання Олега Буценя «Наше відкриття». Про яке відкриття може йтися в цьому творі? Про щось давно відоме іншим, але мало відоме персонажам.

• Як ви вважаєте, хто може зробити відкриття? Учені, дослідники, археологи, астрономи, селекціонери. 

 

Сторінка 120.

• Ось такі ми з Максимком відкриття зробили. Тільки наша вожата ніяк не хотіла зрозуміти його наукове значення, бо ми таки спізнилися на вечерю. І пообіцяла завтра нас вирядити на кухню картоплю чистити.

• Прочитай оповідання Олега Буценя «Наше відкриття». Про кого йдеться в оповіданні? Про випадок у лісі двох хлопців (автора і Максимка).

• Де й у яку пору дня відбувався описаний випадок? Випадок відбувся улітку в таборі. Діти пішли в ліс на прогулянку перед вечерею. Два хлопці вирішили податися по лісові горіхи, де наткнулись на великий мурашник.

• Що здивувало хлопчиків у лісі? Простеж за текстом, як вони обмірковували свої припущення щодо мурашиної мови. Хлопців здивувало яким чином розуміються між собою та узгоджують свої дії руді мурахи у великому мурашнику.

• Які відкриття для себе зробили хлопчики, спостерігаючи за мурахами? Відкриття хлопців: мурашки розмовляють між собою мурашиною мовою, ввечері падає мурашиний дощ. Насправді мурашки узгоджено живуть великими родинами у мурашнику, пристосувались до добових ритмів, руді мурахи кусючі.

• Які риси характеру виявили юні дослідники? Терпіння, цікавість, настирливість. 

• Попрацюйте разом у парі! Поставте один одному запитання за прочитаним. Про що мріяли хлопці? Хто з хлопців побачив мурашник? Скільки мурашок впало з дерева? Яке відкриття зробили хлопці?

• Що в цьому оповіданні видається вам смішним, а що — повчальним, несподіваним?

Смішне

Хлопці далися, щоб їх покусали руді мурахи. Максимко смішними кличками звертався до друга. Вигадливі історії хлопців про життя мурах.

Повчальне

Спостерігати за природою дуже цікаво. Якби хлопці краще вчилися, вони би знали більше про мурах.

Несподіване

Мурахи стали справжнім відкриттям для хлопців. Автор використовує багато влучних висловів.

 

Сторінка 121.

• Який уривок із тексту проілюстровано? Які почуття передано у виразах облич хлопчиків? З дерева падає, за словами хлопців, «мурашиний дощ», тому хлопці уважно  рахують мурах. На лицях радість та зосередженість.

Пофантазуйте! Як могли розвиватися події далі? 

План до оповідання Олега Буценя "Наше відкриття", аналіз твору

Скласти діалог на тему «Розмова мурах».

Мурашки – корисні комахи. Текст – міркування. 

Інші завдання дивись тут...