Інші завдання дивись тут...

§ 13 Слова, близькі за значенням (синоніми).

Вправа 121.

Батьківщина, Вітчизна, рідний край, Україна, наша країна.

Діти, учні, школярі, дітвора.

 

Вправа 122. Тема тексту: розповідь про дятла – лісового лікаря. Речення пов’язані за змістом.

122.2. Словосполучення птах, лісовий лікар, незви­чайний хірург вжито в тексті для того, щоб не повторювати слова дятел. Крім того, ці слова допомагають пов'язувати між собою речення.

 

Вправа 123.

Говорить – розповідає, мовить, розмовляє.

Будинок – хата, споруда, житло, котедж, дім, приміщення.

Сміливий – мужній, хоробрий, відважний, героїчний.

Сумувати – журитися, засмутитися, тужити.

Веселий – радісний, потішний.

Дітвора – діти, дітлахи, малеча.

123.2. Наш будинок світлий та затишний. Край села стояла батьківська хата. Ми переїхали в нове житло. Будівельники звели гарний котедж. Мій дім – моя фортеця. Підвальне приміщення служить сховом для овочів.

Сміливий Андрійко захистить свого друга. Про мужній поступок Василька написали в газеті. Хоробрий горобець не втік. Відважні козаки захищали рідну землю від татар. Героїчний епос розповідає про відважних козаків. 

Взимку радісна дітвора буде кататися на санках. Діти продовжать справу батьків. Дітлахи голосно сміялися за моїм вікном. У нашому дворі весело бавилась малеча.

 

Вправа 124. Ранком до будинку підлетіла зграя  [з г р а й а] гороб­ців. Вони сіли на кущі [к у ш ч' і] і весело цвірінькали. Раптом горобці побачили під вікном годівницю. Вони спурхнули з куща [к у ш ч а] і полетіли до годівниці. Тепер щоранку [ш ч о р а н к у] горобці підживлювались у нашій годівниці.

 

Вправа 125.

1. Сміятися, реготати, сміх (іменник серед дієслів), хихикати.

2. Дорога, дорожній (прикметник серед іменників), шлях, траса, шосе.

3. Лелека, птах, пташиний (прикметник серед іменників), чорногуз, бусол.

4. Дзвеніти, дзвін (іменник серед дієслів), дзенькати, бринькати.

 

Вправа 126. Чисте джерело – прозоре джерело, чисте небо – безхмарне небо, чисті руки – вимиті руки; свіжий ка­лач – сьогоднішній калач, свіжа сорочка – чиста сорочка,  свіжий вітер – холодний вітер; суха погода – жарка погода, суха бул­ка – черства булка, суха постіль – невогка постіль.

 

Хвилинка спілкування. Чи слова парк і сад є синонімами…

 

Вправа 127. Байдики бити – лінуватися; взяти ноги на плечі – побігти; набрати води в рот – замовкнути; викинути з голови – забути; вертітися під ногами – заважати;  замилюва­ти очі – обманювати; задирати носа – задаватися; накивати п'ятами – втекти; розбити глека – посваритися.

127.2. Учора довелося бігти, бо спізнювався. Учора довелося взяти ноги на плечі, бо спізнювався.

Не лінуйтесь! Не бийте байдики! Андрійко від несподіванки замовк. Андрійко від несподіванки набрав води в рот. Сьогодні малеча заважала працювати. Сьогодні малеча вертілася під ногами. Вороги втекли. Вороги накивали п’ятами.

Учора дві подруги посварилися. Учора дві подруги розбили глека.

 

Вправа 128. З гілки на гілку перелітають синички… 

Інші завдання дивись тут...