Інші завдання дивись тут...

§ 15 Закінчення слова.

Вправа 135.

135.2. Прикрашає (що?) прац[я]; не живе (без чого?) без прац[і]; бережіть (що?) прац[ю]; створюються (чим?) прац[ею]; бачить (у чому?) у прац[і].

 

Вправа 136. Рядок (після, ходити, уроки, учні, до, парк, клас, наш) не можна вважати реченням, бо нема зв’язку між словами.

136.2. Після уроків учні нашого класу ходили до парку. 

 

Вправа 137. Для зв'язку слів у реченні треба поставити слова у певному відмінку та вставити прийменники.

Діти поспішають до школи. У школі учні приві­талися з учителькою. Школярі сідають за парти. Учень відповідає біля дошки. Учителька похвалила учня за гарну відповідь.

 

Вправа 138. Любіть книгу! Книга допоможе заглянути в глиби­ну історії, або в далеке майбутнє. Книга, навчить бути добрим, мудрим, чесним, хоробрим. Книга навчить любити свою Вітчизну, шанувати рідну неньку.

138.2. Книга вчить, як на світі жить. З книгою дружити – буде легше на світі жити. Без хліба легше прожити, а ніж без книги. Дім без книги – день без сонця. День без книги, що обід без сонця. Книга – ключ до знань. Книгу читай – розуму набирай. Золото добувають із землі, а знання – із книжок. Книга – друг, без неї як без рук.

 

Вправа 139. Хліб[] (що?); без хліб[а] (без чого?), хліб[ові] (чому?), про хліб[] (про що?), хліб[ом] (чим?), у хліб[і] (у чому?, де?).

139.2. Дорожіть хлібом!

Не змітайте крихти хліба на підлогу. Не кидайте на сміття жоден шматок хліба!  Дайте черствий хліб пташкам. Мамо, спечіть запашний хліб.

139.3. Хліб – добробут,  здоров'я і сила.

 

Вправа 140.  

140.2. Склади і запиши коротку розповідь про те, як приходить на стіл хліб.

Інші завдання дивись тут...