Інші завдання дивись тут...

Сторінка 72.

• Прочитайте оповідання Василя Сухомлинського про поїздку в Канів на Чернечу гору. Якими враженнями ділиться письменник? Що його найбільше схвилювало? Навколо природа, немов зійшла з творів Великого Кобзаря: могутній Дніпро, високі кручі, зелені гаї. Письменник відчув себе сином українського народу, який вічно мешкає на землі Тараса Шевченка. 

• Як письменник пояснив, що таке рідна земля, рідна мова? «Ці високі гори, далекі степи - це моя рідна земля, а слово поетове - моя рідна мова».

• Прочитай опис Дніпра. З якими рядками Миколи Гоголя він співзвучний? 

Опис Дніпра Василя Сухомлинського

Опис Дніпра Миколи Гоголя

«Бачимо далекі береги Дніпра, його могутні води, ба­чимо зелені ліси на високих кручах»

«Чудовий Дніпро в тиху погоду, коли вільно і плавно мчить крізь ліси й гори повні води свої»

 

Повтори і пригадай

• Пригадай назву розділу, а також зміст оповідання Василя Сухомлинського «Краса, натхнення, радість і таємниця»   У яких творах краса природи викликає радість, бажання пізнати світ? «Краса світу в художньому слові».

• Чи зрозуміло тобі, що таке натхнення? Які твори надихнули тебе на хороші справи? Натхнення – стан людини, що характеризується піднесенням її творчих сил, активізацією всіх психічних процесів. Для мене означає мати бажання щось створити, довести почату справу до кінця. Поезія надихнула мене спробувати складати вірші.

• Які таємниці тобі відкрилися під час читання творів, міркування над їхнім змістом? Як появляється павутиння під час бабиного літа (опис Нечуя-Левицького про осінній день), «мало який птах долетить до середини Дніпра» («Чудовий Дніпро» Миколи Гоголя).

• Який опис тобі хочеться виразно прочитати з пам'яті? Хто його автор? Опис про «Осінній день» Нечуя-Левицького.

Дніпро – символ України. Опиши Дніпро, використовуючи образні вислови з прочитаних текстів-описів («Чудовий Дніпро» Миколи Гоголя).  

• Як ти думаєш, кому відкриваються таємниці, хто здатен побачити красу в навколишньому? Ліна Костенко у творі «Маруся Чурай» пояснила так: « ...Буває, часом сліпну від краси. Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, - оці степи, де небо, ці ліси, усе так гарно, чисто, незрадливо, усе як є - дорога, явори, усе моє, все зветься - Україна. Така краса, висока і нетлінна » що хоч спинись і з Богом говори»Допитливій, спостережливій, небайдужій людині.

 

Сторінка 79.

Прочитайте уривок оповідання Євгена Гуцала про молодшу сестричку. Скажіть, будь ласка, чи у вас є молодша сестра, зовсім маленька, і якщо є, то розкажіть, як ви граєтеся з нею і як ви її доглядаєте. 

• Прочитай уважно початок оповідання Бориса Грінченка «Ксеня». Коли відбувалася описана подія? У дитинстві його оповідача.

• Хто згадує про своє дитинство? Про своє дитинство згадує оповідач Василь. 

• Хто для оповідача залишив у пам'яті найглибший слід? Дитяча подружка Ксеня.

• Назви імена головних персонажів оповідання. Василь (оповідач твору) та Ксеня (подруга дитинства оповідача).

• Прочитай описаний випадок із життя дітей. Назви слова, якими передано їхні переживання, почуття. «Сміється з мене», «великі її очі розкрилися від страху ще дужче, а біле обличчя зробилося ще білішим», «одкааав я, бадьорячися, хоч і сам щось не дуже себе спокійно почував», «я боюся...», «ніхто з нас не заплакав: з ляку байдуже було про біль», «хотів сказати: «то дурниця», але не зміг», «обом нам схотілося плакати», «усякі думки снувалися в голові», «Ксеня притулилася до мене і вже плакала», «на наше щастя, перша гілка була не високо», «я ввесь похолов», «страшно, Василю!..», «мовчимо», «шепоче Ксеня», «зрадівши, кажу я Ксені», «веселіше немов зробилося», «мені знову схотілося плакати», «тільки не заплакав: страшно та й сором Ксені було», «мовчимо...», «ми обоє здригнулися: тріщання, гук по всьому лісі...», «ох, страшно, страшно!..», «чую, Ксеня вчепилася за мене, тремтить уся», «немов кличуть, - шепоче Ксеня», «ми так зраділи, що трохи не попадали з дерева».

• Простеж, як вони змінюються. У залежності від звуків та побаченого страх то відступає, то знову дає знати про себе. Щира радість переповнює персонажів, коли їх нарешті знаходить батько Василя.

План до оповідання Бориса Грінченка «Ксеня», тема, головна думка, цитатна характеристика персонажів. 

• Описи природи в оповіданні Бориса Грінченка. «Віти били нас по обличчях, шкрябали, босі ноги підколювалися». «Дивимося, вже перейшли зруб І аж до старого лісу дійшли. Зовсім смеркло, а місяця ще не було, і ліс стояв Такий чорний, страшний». «Щось як крикне жалібно та голосно, аж по всьому лісі розітнулося. Я увесь похолов. Дивлюся, вилетіла з лісу велика сова. Щось тріпалось, пищало у неї в кігтях. Вона кілька разів нечутно махнула своїми м'якими крилами і сховалася в темряві». «Місяць потроху виплив, увесь червоний, вогняний. Далі почав більшати, підбивсь угору. Зробилося зовсім видко: листя на кущах заблищало, як срібне; пробиваючись крізь густе верховіття, простяглися додолу і по землі ясні смуги м'якого світу. Веселіше немов зробилося». «Господи! Ми обоє здригнулися: тріщання, гук по всьому лісі... Що це? Вовки? Може, ведмідь навіть? … А ревіння чи гукання ще більше, ще дужче щось ламається, тріщить. Ох! Це ж, мабуть, лісовик...».

Інші завдання дивись тут...