Інші завдання дивись тут...

Сторінка 98.

• Прочитай уривок «Дівчинка над струмком» з повісті Олеся Донченка «Лісничиха». Доведи за портретом дівчинки, що в ньому письменник підкреслює органічний зв'язок дочки лісника з лісом: які очі, на що схожі личко, ніс дівчинки? Із чим порівнюються хустинка, волосся, руки? 

   На мою думку, автор показує органічний зв'язок дівчинки з природою.

   Її зовнішність порівнює з ознаками, узятими від природи: «світлі очі … блимають, як світлячки»; «біла хустинка, як терен-світ»; «кругле ніжне підборіддя схоже … на яблуко», ніс – «на жовту лісову грушку», руки «шершаві, як дубова кора», «хмарка льняного волосся». Насамкінець додає, що дівчинка була «дивно схожою на кульбабку».  

  Навіть рухалась «безшумним кроком, наче пливла над стежкою», хочеться додати легким вітерцем.

• Описи дівчинки у творі.

«Ішла дівчинка років тринадцяти. На ній була картата новенька кофтина, синя спідниця Й біла хустинка, як терен-цвіт. І ця хустинка різко відтіняла чорні брови дівчинки, її засмагле обличчя Й світлі очі. Такі світлі Й зелені, що в темряві вони, мабуть, блимають, як світлячки. Її кругле ніжне підборіддя схоже було на яблуко, а припечений сонцем кирпатенький ніс скидався на жовту лісову грушку, яка вистигла проти сонця аж на верхівці дерева».

«Руки в дівчинки були шершаві, як дубова кора, засмаглі і подряпані». «Хустинка в неї зсунулася набік, і з-під неї вибилася хмарка льняного волосся, білого і легкого, як пух, — дмухне вітерець, так воно й розлетиться навколо». «Йшла вона легким безшумним кроком, наче пливла над стежкою, і тільки іноді під її  черевиками, взутими на босу ногу, стиха хрускали суха гілочка або жолудь». «Ні, засмучена сидить дівчинка-школярка».

• Як називали Улянку подружки? Улянка-кульбабка.

• Якими побачила Улянка берізки? Прочитай виразно цю частину тексту. На березах пожовкло листя, прийшла осіння пора. «Ой леле, не чують привіту, свічками золотими палахкотять. Слухайте, слухайте, як капає з них прозорий жовтий віск; кап, кап, кап...».

• Які відчуття вони в неї викликали? Замилування і радість переплелися зі занепокоєнням та смутком. 

• Чому посмутніла Улянка? У який час відбувалися описані події? Події відбувалися під час війни, дівчинка зі смутком думала про батька на фронті. 

• Перекажи близько до тексту опис лісу біля Сули (перший абзац). У лубенських лісах над тихою Сулою, «дзвінко булькають у воду важкі жолуді»,  «блакитна ракша з верхівки високого дуба милується своїм райдужним відбитком у ясному плесі». «Прохолодні лісові яри, зарослі осикою та ліщиною, підповзають до пшеничних ланів». «Клени та липи увінчують високі горби і прямовисні кручі».

• Прочитайте перший абзац тексту. Що ви можете намалювати за описаним? Намалюйте. Що почули? Що відчули? Обміняйтеся враженнями. З лівої сторони ілюстрації на горбі дубовий ліс, на його узбіччі клени та липи, далі кручу, що впирається в пшеничний  лан, і, звичайно, з правої сторони -  спокійну блакитну річку Сулу.

• Який образ дівчини-березянки уявила Улянка, сидячи із заплющеними очима біля струмка? Босонога дівчина-березянка – це донька старої берези. Личко її біле з березової кори. На ній вінок з жовтого листя. Березянка танцює. Відлунням відгукуються на її шиї тридцять три прозорі скляні дзвіночки. 

• Яку розмову «підслухала» Улянка? Прочитайте її, підкресліть голосом звукопис, а потім розіграйте.

– Чи  скорро, старра, буррю стріч-чати? Чи скорро, старра?

– Не старра я, сестрро-сестр-ра! Не старра!

• Звукопис:«кап, кап, кап»,«стріч-чати». 

План до уривку Олеся Донченка «Дівчинка над струмком» з повісті «Лісничиха». 

Що зображено на ілюстрації до уривку «Дівчинка над струмком» повісті Олеся Донченка «Лісничиха»? 

• Уособлення в уривку «Лісовою стежкою».

Ракша милується відбитком у ясному плесі; яри підповзають до пшеничних ланів; стежка повернула праворуч; видзвонює вода; дзвіночки разом обізвались; жолудь сердито бубонів.

 

Сторінка 102.

• Прочитай уривок «На лісовій галявині» з повісті Олеся Донченка «Лісничиха». Поділи текст на частини:

1. Яким бачить листопад Улянка? У середині жовтня сухі та скручені листки втрачають вогневі барви, на них з'являються чорні плями, від найменшого подиху вітру починається «справжній жовтневий листопад».

2. Яким постав перед дівчинкою поріділий ліс? За відсутності листя дівчинці здалося, що хтось таємничий відкрив тисячу блакитних віконець, з яких у самісіньку глибину лісу проглядало небо.

З Яким побачила дівчинка схід сонця на Сулі? Сула виглядала, немов велике заспане око (відсвіт сонця уже ковзав на ній підсвіченою зіницею), що кліпає спросоння повіками (ледь видимі порухи пухнастого очерету на березі здавалися повіками). 

4. Для чого прийшла Улянка на вирубану ділянку? На місці кожного зрубаного німцями дерева, дівчинка мріяла посадити три нових дуба. Тому викопувала усе нові ямки для майбутніх насаджень.

5. Який сон приснився дівчинці? Дівчинка маленькою мушкою долетіла до солдатської землянки свого батька і побачила його, коли він писав листа. 

6 Що здивувало вовка? Те, що маленька дівчинка спить одна в лісі, втративши пильність.

• Виконай завдання (на вибір):

1. Уяви, що тобі треба зробити до твору відеокадри. Вибери частину. Що найважливіше тобі треба показати? Як озвучити?

Частина 4. Дівчинка копає ямки для майбутніх дубків. Озвучення: через багато років тут на зрубі вікових дерев, знову підніметься та зазеленіє зрячими обличчями новий дубовий ліс. Ліс Улянки та її односельців. 

2. Чи виникло в тебе запитання, який дубовий чорнильний горішок бачила вві сні Улянка? З кислого соку кисличок (жовтуваті бульбочки під осінь з'являються на дубах, що хворіють) в давнину робили дубове чорнило (його використовували в Київській Русі при написанні державних документів, грамот та літописів). 

• Прочитайте першу частину. Сформулюйте запитання щодо змісту, мови твору і дайте на них відповіді.

Частина 1. 

Від чого обсипаються клени? Клени обсипаються від найменшого подиху вітерця.

Що робиться з вогневими барвами? Гаснуть осінні вогневі барви.

Що з'являється  на восковому листі? На восковому листі з'являються брудні плями.

Чим здаються брудні плями на восковому листі? Брудні плями на восковому листі здаються відбитком чорних пальців.

Що тремтить в середині скрученого листя? У середині скрученого листя тремтить кришталева росинка.

• Прочитайте другу частину. Що можна побачити і які звуки почути разом з Улянкою? Створіть за описом малюнок.

Частина 2. 

Звуки: шум, сміх. 

На передньому плані голі високі дерева, поміж них де-не-де шипшина та глід з червоними ягодами. Унизу на землі по коліна жовтого листя. Весь фон – це блакитно-синє небо.

• Прочитайте третю частину мовчки. Відшукайте в описі слова-ознаки і слова, за допомогою яких письменник наділяє річку ознаками живої істоти.

Частина 3.

Слова-ознаки: заспаним оком, червоне денце, полум’яної шапки, пухнасті руді мітелки, червоною стернею.

Уособлення: блиснула оком Сула, ріка кліпає. 

План до уривку Олеся Донченка «На лісовій галявині» з повісті «Лісничиха», уособлення, порівняння. 

 

Сторінка 103.

• У яких вчинках дівчинки помітна її турбота про рідну землю, ліс – народне багатство? «Йшла вона легким безшумним кроком». «Лісникова донька сама собі вирішила, що замість кожного зрубаного німцями дуба вона посадить гри нових». «Ямок уже більше як триста, і дівчинка поспішала закінчити роботу до морозів».

• У яких вчинках дівчинки помітне її уміння радіти подарункам природи? «Вона набрела на дику грушу й сплеснула руками: під деревом, пересипані опалим листям, товстим шаром лежали жовті духмяні грушки».

• Розгляньте малюнок (с. 101). Прочитайте частину твору, до якої його виконано. «З гущавини вийшов вовк і здивовано зупинився… Звір нерухомо дивився на дівчинку».

• Якими деталями ви доповнили б малюнок? 

 «Біля неї лежав заступ, а навколо чорніли горбочки свіжої землі».

«На верховині береста … самітний ворон-крумкач».

• Знайдіть опис вовка. «Це був старий вовк, сірий, з рудуватою шерстю на худих ногах. Він недавно линяв і вдягся на зиму в новий теплий кожух. Тільки на хвості, як шматок повсті, повиснуло пасмо старої шерсті», «Вовк сів, відкинувши пухнастий хвіст і схиливши набік голову», «Звір позіхнув, і в пащі, як червона хусточка, майнув язик», «Недоброзичливо позирнув на нього, звівши вгору гостру морду, так що на світ глянула смуга сивого хутра під шиєю».

• Як би вам хотілося закінчити повість? Придумайте два-три варіанти.

Інші завдання дивись тут...