Інші завдання дивись тут...

Сторінка 106. 

• Назви персонажів прочитаної частини з автобіографічної кіноповісті Олександра Довженка «Зачарована Десна». Персонажі: батько, мати, Сашко.

• Хто головний герой? Сашко (автор у дитинстві).

• Від чийого імені ведеться розповідь? Від імені головного персонажа, він же автор, котрий згадує про своє дитинство.

• Підготуйтеся до читання в особах тієї частини, де розповідається про збори на косовицю Як треба читати слова матері, Сашка, батька? Слова матері треба читати схвильовано, з благанням («заголосить мати», «благає мати»). Слова Сашка треба читати розпачливо, впевнено («я трохи не плачу»). Слова батька треба читати сердито, розсудливо («сердиться батько»).

• Чому Сашкові дуже хотілося на косовицю? Поки косарі косили траву, малий Сашко цікаво відпочивав у царстві природи на Десні.

Які приємні відчуття переживав Сашко на Десні? Розкажи від імені Сашка.

План до уривків повісті Олександра Довженка «Зачарована Десна», тема, головна думка, уособлення, порівняння, цитатна характеристика персонажів.

• Що зображено на ілюстрації до уривку про косовицю за автобіографічною кіноповістю Олександра Довженка «Зачарована Десна»? 

• Що нового дізнався з уривку? На косовицю збиралась уся родина; їхали на декілька днів, поки не впораються з роботою; на полі у блискавицю були безпечнішими дерев'яні вози, ніж металеві.

• Тлумачення слів. Волок — мотузок, за допомогою якого перетягують копиці сіна або колоди з одного місця в друге. Рядно — вид простирадла або покривала з ряднини. Висип — смуга нанесеного водою піску. Невіглас — неосвічена, незнаюча людина; неук.

 

Сторінка 109.

• Які колядки співали дівчата? Хто їх головний герой? Дівчата співали колядки про славного козака та його вірного коня.

• Де побував в уяві Сашко, слухаючи колядки й засинаючи? За Дунаєм на вірному коні боровся з турками і татарами.

• Якими своїми думками поділився Олександр Довженко? Про свій чумацький рід (перший уривок), гарні народні звичаї (другий уривок), славне козацьке минуле свого народу (другий уривок), свою любов до рідного краю (перший та другий уривок).

• Прочитай останній абзац Чому повість має таку назву? Дитинство, проведене на берегах Десни, посіяло в серці автора добро, красу, мрії, розвинуло багату творчу уяву, навчило любити рідну землю.

• Чому в назві Десна зачарована? Для автора Десна не просто ріка, вона – живий спогад про дитинство, про життя, що не повертається, витоки духовності автора та любові до рідного краю.  

• Спробуй пояснити, чому цей твір не просто повість, а кіноповість? Що в ньому особливого?

    Відомо, що кіноповість – це повість, що створена для постановки кінофільму. 

    На мою думку, цей твір великого обсягу можна розділити на багато різних кадрів. У кожній частині присутній лаконічний діалог. Події узагалі не мають чіткого хронологічного порядку, вони поєднані спогадами автора. Значна увага приділена почуттям, думкам, спогадам персонажів. Хоч події розвиваються навколо головного персонажа, проте багато відступів, щоб урізноманітнити сюжет. Яскраві пейзажі доцільно буде супроводжувати музика у фільмі.

     У цьому проявляється особливість твору-кіноповісті.

• Уявіть, що вам треба за цією частиною створити сценарій кінофільму. Продумайте, скільки буде кадрів, що на них треба відобразити, скільки ролей усього, яка музика, де треба, на ваш погляд, знімати фільм за складеним сценарієм. Створіть малюнковий план сценарію.

1. Дівчата просяться колядувати.

2. Зазвучала колядка.

3. Починається марево: ходить Сашко-козак по торгу з конем серед крамарів.

4. Кінь зі Сашком-козаком Дунай перескочив.

5. Сашко-козак на полі битви перемагає ворогів.

6. Сашко-козак з конем повертається з-за Дунаю.

7. Обіцянка вірному коневі та закінчення марева. 

8. Хлопчик спить у рідній хаті.

Ролей шість: чотири дівчини-колядники, мати, Сашко.

• Тлумачення слів. Торг —  ринок, базар. Талан —  доля, життєвий шлях кого-небудь. Видіти — бачити. Червінці — монети. Спогадати — згадувати. Орда — об’єднання кочових племен під владою одного хана. Піють —  співають. Марево —  міраж. Нетлінною — вічною.

Інші завдання дивись тут...