Інші завдання дивись тут...

Сторінка 129.

Аналіз вірша Ганни Черінь «Мусим вчитись …» 

 

Сторінка 135.

• Назви героїв твору Анатолія Давидова «Свідки минулих епох». Знайди в тексті опис їхньої зовнішності. Що розповів тобі про героя його портрет?

Персонаж

Опис

Характеристика

Володимир Іванович

«Ледь відкинувши на­зад красиву пишночубу  голову, він пильно вдивлявся в дорогу й, помітивши найменші вибоїни, заздалегідь гальмував чи об'їжджав їх. Його сильні руки ледь тор­калися керма, і Петькові здавалося, що машина слуха­ється не їх, а підпорядковується татковій волі»

Вправний водій

Петько

«Чорний кучерявий чуб спадав на трохи завеликі, ледь відстовбурчені вуха. Широкий ніс і великий рот робили обличчя добродушним, хоч Петько вважав себе людиною крутої вдачі - рішучим і безапеляційним».

Невдоволений своєю зовнішністю

Славко

«За місяць канікул його русяве волосся відросло, а широкі брови зовсім вигоріли. Від сонця почав лущитися ніс. Губи теж потріскалися — дається взнаки звичка їх облизувати. Сильні плечі (ось що таке басейн!) тісно облягала червона футболка»

Міцна статура

Іра

«Була вона чи не на голову нижча від Славка, струнка (першорозрядниця з спортивної гімнастики!), каштанове волосся зачісувала так, як у співачки Мірей Матьє (не лише дань моді, а так їй дуже личило). Брови у Іри немовби шнурочки, ніс рівний, над правим куточком повних, міцно стулених губ темна родимка»

Гарна дівчина

• Що ти дізнався (дізналася) з твору про хохулю? Хохулі короткозорі, а чують добре. Звірки риють довгі, до десяти метрів,  підземні ходи, що ведуть до гнізда. Самі гнізда розташовуються вище над рівнем води, недалеко від поверхні ґрунту. Канавки, прориті хохулями, допомагають знайти шлях додому та відіграють роль пасток для здобичі: молюсків, п'явок, черв'яків, личинок жуків.  Хохулі хапають тільки ту здобич, яка втікає, а нерухому обминають. Звірок мало не зник, коли пішла мода на його хутро. А з'явилися вони на землі близько тридцяти мільйонів років тому і стали свідками минулих епох..

• Опиши її. «Хохулі – це пухнасті бурі тваринки з великим голим хвостом, дещо схожі на крота. Витягнута хоботком мордочка, маленькі очі, кігтисті короткі лапи з перетинками». 

• Що ще нового ти дізнався (дізналася) з твору? Птах рінник у пошуках здобичі запросто пірнає під воду, немов водолаз. Перлівниці водяться там, де проточна вода. Хохуля, вухатий їжак, байбак; перев'язка, степовий орел, орел-карлик – це тварини, які потребують охорони. 

• До якого уривка тексту тобі хотілося б виконати малюнок? «Отоді й виникла у Володимира Івановича ідея створити разом з Петьком і Славком кінострічку про тварин і рослини, що зникають».

Два хлопці в бібліотеці гортають Червону книгу. Поряд на стелажах багато інших довідників.  

• Як ти розумієш слова Володимира Івановича про те, що «роботи - непочатий край»? На жаль, багато тварин та рослин, що зникають та потребують охорони.

• Розглянь малюнок. Уяви себе біля цього озера та опиши свої відчуття (захоплення, здивування, радість, байдужість, сум). Мені було би цікаво та весело спостерігати за хохулями.

• Аналіз оповідання Анатолія Давидова «Свідки минулих епох» (тема, головна думка, розгорнутий план, цитатна характеристика персонажів).

 

Сторінка 140.

План може бути простий і складний, коли до одного пункту пропонуються інші, які  конкретизують його.

• Про що розповідається в науково-художньому оповіданні Паоли Утевської «Гості з далеких берегів»? У творі розповідається про історію винайдення паперу. 

• На чому люди писали спочатку? У давнину люди писали на каменях та глиняних табличках. 

• Як винайшли папір? Спочатку винайшли папірус (з рослини стародавні єгиптяни), пергамент (з виправленої шкури телят чи кіз давні греки міста Пергама), берестяні грамоти (з березової кори простолюдини-слов'яни)  згодом папір (з бамбука китаєць Цай Лунь).

• Тема та головна думка науково-художнього оповідання Паоли Утевської «Гості з далеких берегів». Тема: пізнавальна розповідь про історію винайдення паперу. Головна думка: папір для книг – дорогоцінне винайдення та надбання людства.

• Доведіть, що твір Паоли Утевської «Гості з далеких берегів» – науково-художнє оповідання.

Інші завдання дивись тут...