Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2015 

Серія "Вчимось разом" до підручника "Літературне читання 4 клас Савченко О."

Сторінка 168.

Марія Чумарна «КАЗКА ПРО ДРУГА»

1. Куди потрапив хлопчик? Як виглядала планета Тайн?

Хлопчик потрапив на другу планету в захопливій комп’ютерній грі. 

«Вона була дуже красива: рожеве небо із золотистими хмарками низько пливло над золотими і срібними річками. Червоні дерева майже закривали високі трикутні споруди, що були схожі на єгипетські піраміди. Це були міста жителів планети Тайн. Самі жителі були невидимими… Звірів на планеті ми теж не бачили, …вони живуть у підземеллях».

2. Над чим замислився герой? Що його тривожило?

«Цікаво, як між собою спілкуються ці невидимі істоти? Чи вміють вони сміятися, плакати, розказувати цікаві історії? Чи у них є друзі?»

Героя тривожили стосунки з однокласником Сашком.

 

Сторінка 170.

1. Які пригоди описано у другій частині? Знайди і прочитай роздуми хлопчика. Які слова в його міркуваннях тебе вразили? Що звучить як порада-застереження?

«Я залишився сам на чужій планеті! Мені стало страшно. Я дивився на краєвид довкола — і відчував, як від страху почали холонути руки і ноги. Тепер мені ніхто не допоможе!...». 

У другій частині повчально поєдналась реальність з фантастикою. Хлопчик так довго сидів за грою, що , напевно, заснув. Йому снився сон, що він залишився на таємничій планеті, хоча мама уже бережно накрила його покривалом в ліжку. 

Міркування оповідача: «Напевно, Компутик знає, як мене повернути додому, але він сам не здогадається це зробити. Він же не людина. Йому байдуже, що мене нема поруч».

Порада застереження: «Напевно, щоб мати друга, треба вміти самому бути другом». 

2. Підготуйся вдома переказати казку так, ніби ти став учасником подій.

План  

3. Поміркуйте разом! Скільки дійових осіб у творі? Яким ви уявляєте оповідача? Як він повернувся на Землю?

Три дійові особи: оповідач, його мама та друг Сашко.

Оповідач – однокласник Сашка, вчиться не дуже добре («ображаюсь на нього, коли він не дає списувати домашнє завдання»), пустує на уроках («вчителька… мені робить зауваження»), захоплюється комп’ютерними іграми («завжди сам граюся з Компутиком»).

Друг Сашко допоміг повернутися на Землю.

4. Як ви вважаєте, що в казці фантастичне, а що — реальне?

Реальне: оповідач, його мама та друг Сашко, сняться сни, можна пограти в комп’ютерну гру.

Фантастичне: друг Компутик, хлопчик може залишитися на планеті Таємниць, таємничий голос, невидима сяюча кулька з написом «Таємниця».

5. Хто був справжнім другом хлопчика? Доведіть свою думку.

На мою думку, Сашко був справжнім другом хлопчика. Адже попри згадану неуважність та нещирість щодо нього, небайдужий Сашко знайшов час, щоб провідати хлопця та допоміг закінчити гру. Також зі Сашком він мав багато різних спільних інтересів: цікаві розмови, захоплення малюванням, допомогу в навчанні.    

Інші завдання дивись тут...