Інші завдання дивись тут...

Завдання 201.  Розстав числа в порядку спадання.

901 001, 560 330, 99 999, 87 099, 67 000, 597, 100.

 

Завдання 202. Встав у числа пропущені цифри.

З *76 > 3 576 

300 4*0 < 300 460 

130 549 < 130 5*0 

70* 812 < 707 812

43 501 > 43 4*1

549 *35 > 549 435

Розв'язання.

З 676 > 3 576 

300 450 < 300 460 

130 549 < 130 550 

706 812 < 707 812

43 501 > 43 491

549 535 > 549 435

 

Завдання 203. Порівняй вирази

100 = 10 • 10

1 000 < 10 000

10 000 = 100 • 100

1 000 ˃ 100 + 100 ,                бо 100 + 100 = 200

10 000 ˃ 1 000 + 1 000,           бо 1 000 + 1 000 = 2 000

100 + 100 + 100 < 1 000,         бо 100 + 100 + 100 = 300

 

Завдання 204. Прочитай, яка чисельність населення у лівобережних районах Києва (станом на 1 листопада 2014 року). У якому з цих районів найбільше мешканців?

Дарницький район — 322 138 осіб.

Деснянський район — 363 820 осіб.

Дніпровський район — 351 081 особа.

Розв'язання.

Дарницький район — 322 138 осіб (триста двадцять дві тисячі сто тридцять вісім осіб).

Деснянський район — 363 820 осіб (триста шістдесят три тисячі вісімсот двадцять осіб).

Дніпровський район — 351 081 особа (триста п'ятдесят одна тисяча вісімдесят одна особа).

Найбільше мешканців у Деснянському районі.

 

Завдання 205. Маса коня становить 700 кг, а маса поні — 100 кг. Хто з них важчий? У скільки разів?

Розв'язання.

700 кг > 100 кг  Кінь важчий.

1) 700 : 100 = 7 (разів) – у стільки разів більша маса коня, ніж поні.

Відповідь: кінь у 7 разів важчий, ніж поні.

 

Завдання 206. Лелека піднімається на максимальну висоту 2000 м, журавель — на 4000 м, а орел — на 3000 м. Хто з них літає найвище?

Розв'язання.

Найвище літає журавель.

 

Завдання 207. Розглянь числову пряму. Назви числа, які позначені точками.

Ці числа є розв'язками нерівності 22135 < х < 22140.

Розв'язання.

22136, 22137, 22138, 22139.

 

Завдання 208. У саду росло вишень на З0 дерев більше, ніж груш, і на 50 дерев менше, ніж яблунь. Чого більше — яблунь чи груш? На скільки? Поясни малюнок і розв'яжи задачу.

Розв'язання.

1 спосіб.

1) 30 + 50 = 80 (д.) – на стільки більше яблунь, ніж груш.

2 спосіб.

Нехай х (д.) – вишні в саду, тоді х – 30 (д.) – груш у саду,  х + 50 (д.) – яблунь у саду. Порівняємо яблуні та груші.

х + 50 – (х – 30) = х + 50 – х + 30 = 80 (д.) – на стільки більше яблунь, ніж груш.

Відповідь: у саду яблунь на 80 дерев більше, ніж груш.  

 

Завдання 209. Накресли відрізок АВ довжиною 9 см. Познач на ньому точку С так, щоб відрізок АС = 5 см.

 

Завдання 210. 

х + 457 = 809 

х = 809 – 457

х = 352

352 + 457 = 809

х – 157 = 809

х = 809 + 157

х = 966

966 – 157 = 809

с : 13 = 5

с = 5 • 13

с = (10 + 3) • 5

с = 50 + 15

с = 65

65 : 13 = 5

а • 8 = 104

а = 104 : 8

а = (80 + 24) : 8

а = 10 + 3

а = 13

13 • 8 = (10 + 3) • 8=

= 80 + 24 = 104 

 

Завдання 211. Порівняй.

888 888 ˃ 88 888       44 444 = 44 444        2 358 < 2 360

734 906 ˃ 734 806      37 676 < 38 676       10 255 ˃ 9 860

 

Завдання 212. Господиня приготувала 9 банок соку, по 3 л у кожній, і 10 банок соку, по 2 л в кожній. Скільки всього літрів соку приготувала господиня?

Розв'язання.

1) 9 • 3 = 27 (л) – соку в банках по 3 л разом.

2) 10 • 2 = 20 (л) – соку в банках по 2 л разом.

3) 27 + 20 = 47 (л) – соку приготувала господиня.

Відповідь: господиня приготувала 47 літрів соку.

 

Величини.

Завдання 213. 

Одиниці вимірювання довжини: мм, см, дм, м, км.

 

Завдання 214

Для вимірювання довжини олівця використовують см, ширини річки – м, відстані між містами – км.

 

Завдання 215. 

Міркуй так. В 1 км — 1000 м, 35 км — це З4 тисяч метрів, 35 тисяч метрів і 123 метри — це 35 тисяч 123 метри. Записую число 35 тисяч 123 і назву одиниці довжини — метр. 35 км 123 м = 35123 м. 

А можна міркувати за такою схемою, тоді перевід будь–яких одиниць вимірювання не буде викликати труднощів. 

35 км 123 м = 35 км + 123 м = 35 • 1 км + 123 м = 35 • 1000 м + 123 м =

= 35 000 м + 123 м = 35 123 м

Запам'ятай! При переході від більших одиниць вимірювання до менших одиниць вимірювання застосовуємо дію множення.

7 км 50 м = 7 км + 50 м = 7 • 1 км + 50 м = 7 • 1000 м + 50 м =

= 7000 м + 50 м = 7050 м

100 км 485 м = 100 км + 485 м = 100 • 1 км + 485 м = 100 • 1000 м + 485 м =

= 100000 м + 485 м = 100 485 м

207 км 300 м = 207 км + 300 м = 207 • 1 км + 300 м = 207 • 1000 м + 300 м =

= 207000 м + 300 м = 207 300 м

 

Завдання 216. 

8 см 3 мм = 8 см + 3 мм = 8 • 1 см + 3 мм = 8 • 10 мм + 3 мм = 80 мм + 3 мм =

= 83 мм 

5 дм 5 см 5 мм = 5 дм + 5 см + 5 мм = 5 • 1 дм + 5 • 1 см + 5 мм =

= 5 • 100 мм + 5 • 10 мм + 5 мм = 500 мм + 50 мм + 5 мм = 555 мм

12 дм 1 см = 12 дм + 1 см = 12 • 1 дм + 1 см = 12 • 10 см + 1 см =

= 120 см + 1 см = 121 см

 

Завдання 217. Керовані супутники літають над Землею на висоті від 200 км до 500 км. Чи входять у цей проміжок висоти: 250 км, 420 км, 500 км, 150 км, 800 км, 497 км?

Розв'язання.

Запишемо весь проміжок: 150 км, 250 км, 420 км, 497 км, 500 км, 800 км.

У проміжок від 200 км до 500 км входять висоти 250 км, 420 км, 497 км.

 

Завдання 218. 

Від дому Дмитрика до школи

3 км 400 м = 3 км + 400 м = 3 • 1 км + 400 м = 3 • 1000 м + 400 м = 3000 м + 400 м =

= 3400 м 

 

Завдання 219. 

Запиши у кілометрах і метрах: 45 786 м, 3070 м, 30090 м.

1 спосіб

Міркуй так. 1 км становить 1000 м.

Отже, відстань 45 786 м містить стільки кілометрів, скільки тисяч у числі 45 786, тобто 45. Маємо 45 786 м = 45 км 786 м.

Отже, відстань 3 070 м містить стільки кілометрів, скільки тисяч у числі 3 070, тобто 3. Маємо 3 070 м = 3 км 70 м.

Отже, відстань 30 090 м містить стільки кілометрів, скільки тисяч у числі 30 090, тобто 30. Маємо 30 090 м = 30 км 90 м.

2 спосіб

Можна міркувати за такою схемою.

45 786 м = 45 000 м + 786 м = 45 км + 786 м = 45 км 786 м 

3 070 м = 3 000 м + 70 м = 3 км 70 м

30 090 м = 30 000 м + 90 м = 30 км 90 м 

 

Завдання 220. Влітку кеди коштували k грн. Восени на розпродажу літнього взуття їхня вартість зменшилася на п'яту частину. Що означають вирази k : 5, k –  k : 5?

Розв'язання.

k : 5 (грн.) – знижка на взуття у 5 раз від ціни.

k –  k : 5 (грн.) – нова ціна на взуття після знижки. 

 

Завдання 221. 

 

(489 –  384) : (972 –  967) = 105 : 5 = 21

 

_ 489

   384

   105

_972

 967

    5

_105 | 5

 10     21

    5

    5

    0

 

4 • (713 –  688) : 100 = 4 • 25 : 100 = 1

_713

  688

   25

90 • 100 : 10 = 9000 : 10 = 900

67 • (529 – 29) = 67 • 500 = (60 + 7) • 500 = 60 • 500 + 7 • 500 =

= 30000 + 3500 = 33500

 

Завдання 222. Марафонська дистанція становить 42 км 195 м. Запиши цю відстань у метрах.

Розв'язання.

42 км 195 м = 42 км + 195 м = 42 • 1 км + 195 м = 42 • 1000 м + 195 м =

= 42000 м + 195 м = 42195 м

 

Завдання 223. Світовий рекорд зі стрибків у висоту в чоловіків становить 245 см, у жінок — 209 см. Вирази кожну висоту в метрах і сантиметрах.

Розв'язання.

1 спосіб

1 м становить 100 см.

Отже, відстань 245 см містить стільки метрів, скільки сотень у числі 245, тобто 2. Маємо 245 см = 2 м 45 см.

Отже, відстань 209 см містить стільки метрів, скільки сотень у числі 209, тобто 2. Маємо 209 см = 2 м 9 см.

2 спосіб

Оскільки 1 м = 100 см, 

245 см = 200 см + 45 см = 2 м + 45 см = 2 м 45 см

209 см = 200 см + 9 см = 2 м + 9 см = 2 м 9 см

 

Завдання 224. З друзями чи з батьками дізнайся світові рекорди зі стрибків у висоту із жердиною і запиши їх у різних одиницях вимірювання.

Розв'язання.

Оскільки 1 м = 100 см,

6 м 16 см = 6 м + 16 см = 6 • 1 м + 16 см = 6 • 100 см + 16 см = 600 см + 16 см = 616 см

 

Завдання 225

Одиниці вимірювання маси: грами (г), кілограми (кг), центнери (ц), тонни (т). 

Інші завдання дивись тут...