Інші завдання дивись тут... 

§ 3. СОНЯЧНА СИСТЕМА, її СКЛАД.

Планети, супутники, астероїди, метеори світять відбитим від Сонця світлом. 

Метеорити – падаючі на поверхню Землі кам'яні та залізні уламки астероїдів, комет, які не повністю згоріли в атмосфері (наприклад, метеорит Гоба в Африці, Тунгуський метеорит у Сибіру).

Перевір себе

1. Що таке Сонячна система? Сонячна система – це система небесних тіл з центральною зорею Сонцем.

2. Назви небесні тіла, які входять до складу Сонячної системи. Вісім планет (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун) зі своїми супутниками, а також астероїди, комети, метеороїди.

3. Намалюй у зошиті схему Сонячної системи або виготов її модель із пластиліну. У центрі знаходиться Сонце. Навколо нього по овальних лініях-орбітах рухаються планети.

4. Як утворюється «хвіст» комети? Комета - це дуже холодне невелике небесне тіло, що складається із ядра зі замерзлих газів, пилу, води й твердих частинок. При наближенні до Сонця речовини ядра руйнується, утворюючи велетенський «хвіст» з пилу й газу.

5. Що таке «падаючі зорі»? Чи доводилося тобі спостерігати за таким явищем? «Падаючими зорями» називають метеори - падаючі уламки астероїдів та комет, які повністю згоряють в атмосфері Землі. Тоді зі Землі видно, лінію світла, ніби зірка падає. 

• Використовуючи різні джерела інформації, дізнайся, чому комета Галлея отримала таку назву. Чим вона цікава для вчених? Комету Галлея у XVII ст. відкрив англійський астроном Галлей. форма ядра нагадує яйце завдовжки 15 км та діаметром 10 км, комета обертається навколо своєї осі (повний оберт за 53 години), температура на поверхні -67 °С, а всередині -19 °С. Через кожні 76 років вона з'являється біля Землі, востаннє вона наблизилася до нашої планети в 1986 р.

Інші завдання дивись тут...