Інші завдання дивись тут... 

§ 8. ЗЕМЛЯ. ДОБОВИЙ І РІЧНИЙ РУХ ЗЕМЛІ.

Вісь Землі - це уявна лінія, навколо якої відбувається обертання нашої планети.

Орбіта Землі - шлях, яким Земля рухається навколо Сонця (повний оберт навколо Сонця Земля здійснює за рік).

Зміна пір року залежить від нахилу земної осі. Коли до Сонця обернена Північна півкуля, вона отримує більше тепла й світла, ніж Південна (у Північній півкулі літо, а в Південній – зима). Коли Південна півкуля обернена до Сонця, там настає літо, у Північній півкулі в цей час зима. Якщо обидві півкулі освітлюються Сонцем, то настає весна і осінь. 

Рік - це проміжок часу, за який Земля здійснює повний оберт навколо Сонця.

Доба - це проміжок часу, за який Земля здійснює оберт навколо своєї осі.

Перевір себе

1. Поясни, чому відбувається зміна дня і ночі. Земля плавно обертається навколо своєї осі із заходу на схід за 24 годи, підставляючи до Сонця то один бік, то другий. На освітленому боці Землі день, на темному – ніч.

2. Скільки триває доба? Доба на Землі триває 24 години.

3. Назви причину зміни пір року на Землі. Вісь Землі нахилена, тому земна поверхня півкуь отримує неоднакову кількість світла й тепла під час руху по орбіті.

4. Чому ми не помічаємо руху Землі? Ми обертаємося разом зі Землею, тому не помічаємо цього.

• Чому зміна дня і ночі на Землі відбувається швидше, ніж зміна пір року? Земля робить один оберт навколо осі за 24 години (зміна дня і ночі) і один оберт по орбіті навколо Сонця за 365,25 днів (зміна року, чотирьох пір року).

Проведи дослідження. Візьми в руки глобус і попроси однокласника посвітити на нього кишеньковим ліхтариком. Ви побачите, що світло ліхтарика освічує тільки один бік глобуса, а другий залишається в тіні. Тепер повільно обертай глобус навколо осі. (Дослідження краще проводити в затемненій кімнаті). Зроби висновки. Тінь та світло на поверхні глобуса моделює зміну дня і ночі на Землі.

Інші завдання дивись тут...