Інші завдання дивись тут... 

§ 12. ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ ЗА ДОПОМОГОЮ СОНЦЯ, КОМПАСА ТА МІСЦЕВИХ ОЗНАК.

Головним напрямком для орієнтування є лінія північ-південь. Найнадійніше орієнтуватися на місцевості за допомогою компаса.

Найкоротша тінь опівдні, коли Сонце перебуває найвище над горизонтом.

Перевір себе

1. Що означає орієнтуватися на місцевості? Орієнтуватися на місцевості означає вміти визначати сторони горизонту.

2. Як визначити сторони горизонту за Сонцем? Опівдні стати обличчям у напрямку найкоротшої тіні, розвести руки. Перед лицем буде північ, позаду – південь. Права рука покаже напрям на схід, ліва - на захід. 

3. Як визначити сторони горизонту в хмарну погоду? Що в лісі може замінити компас? У хмарну погоду визначити сторони горизонту можна за компасом та місцевих ознак.

У лісі компас можуть замінити ознаки: 

• з північного боку на деревах, скелях, каменях росте більше моху й лишайнику;

• на поодиноких деревах, що ростуть на галявинах, з південного боку гілля й листя густіше, бо краще освітлюються Сонцем; 

• мурашники здебільшого бувають з південного боку дерев або пеньків, оскільки там тепліше; 

• на південному боці горбів і ярів сніг тане швидше.

4. Яку будову має компас? Невелика коробочка, на дні якої літерами позначено сторони горизонту, зверху вкрита склом. Усередині міститься намагнічена стрілка, вона спеціальною пружиною притиснута до скла. Щоб скористуватися компасом, треба відтягнути пружину, тоді стрілка опуститься на вістря, синій кінець її завжди повертається на північ, а червоний - на південь. Далі тримати компас треба горизонтально й повертати так, щоб синій кінець стрілки закрив літери Пн. Тоді літери Пд. будуть указувати на південь, літера З. - на захід, С. - на схід. 

Робота в парі. За допомогою компаса встановіть, де в класі північна, південна, західна й східна сторони горизонту. У якій стороні горизонту вікна, дошка, двері? Визначте у класі проміжні сторони горизонту.

• Використовуючи різні джерела інформації, підготуй повідомлення про орієнтування бджіл (за бажанням). Мурашки притискуються  черевцем до землі й позначають свій шлях краплями пахучої рідини. «Траси» мурашок бувають завдовжки кілька метрів. Оскільки запах достатньо відчутний, то деякі мурашки біжать не там, де позначено шлях, а збоку, навіть загубивши слід, вони знову знаходять «дорогу» і прямують нею.

Практичне завдання. Визнач сторони горизонту за годинником разом з дорослими. (Такий спосіб визначення допоможе тобі орієнтуватися, якщо відсутній компас).

1) Установи годинник горизонтально так, щоб мала годинникова стрілка вказувала на Сонце.

2) Подумки поділи кут між стрілкою і цифрою 1 на циферблаті навпіл. Лінія, що розділяє кут, покаже на південь (Пд.). Отже, на протилежній стороні буде північ (Пн.).

Інші завдання дивись тут...