Інші завдання дивись тут...

§ 17. МАТЕРИКИ, ОКЕАНИ І ЧАСТИНИ СВІТУ НА ГЕОГРАФІЧНИХ КАРТАХ

Перевір себе

1. Що таке екватор? Уявне коло, проведене на поверхні планети на рівній відстані від обох полюсів, називають екватором. Чому він має таку назву? Екватор означає «рівнодільний».

 

2. Що таке материк? Ділянки суходолу, які з усіх боків омивають води морів і океанів, називають материками, або континентами. Скільки існує материків на нашій планеті? Існує шість материків: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Австралія і Антарктида.

 

3. Які материки розміщені у Східній півкулі, а які – у Західній? У східній півкулі розміщені три материки: Австралія, Євразія, Африка, а у західній півкулі - Північна і Південна Америки.

 

4. Що таке океан? Океан – це великий водний простір, що займає значну ділянку земної поверхні. Скільки є океанів на Землі? Прийнято виділяти чотири океани: Тихий, Атлантичний, Індійський і Північний Льодовитий.

 

5. Поясни відмінність між частинами світу й материками. Частини світу – ділянки суходолу, які виокремили вчені на основі знань про історію, культуру та географію цих районів Землі. Кількість частин світу змінювалася залежно від того, як людина, вивчаючи планету, відкривала щодалі нові й нові землі.

 

Практична робота.

Нанесення на контурну карту назв материків і океанів.

1.2 Нанеси на контурну карту назви материків.

Підпиши океани, які омивають їхні береги.

 

Інші завдання дивись тут...