Інші завдання дивись тут... 

§ 5. РЕЧОВИНИ, ЇХНІ ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ

Речовина – це те, з чого складаються тіла.

Властивості речовин — це ознаки, за якими розрізняють речовини або встановлюють між ними подібність (розрізняють фізичні й хімічні властивості речовин).

Фізичні властивості речовин (колір, прозорість, блиск, смак, запах, густина, здатність розчинятися у воді, зберігати або не зберігати форму і об'єм, текучість, певна температура кипіння та температура плавлення, температура затвердіння, електропровідність, теплопровідність тощо).

Речовина Фізичні властивості
Вода безбарвна, прозора, без запаху і смаку (якщо не містить домішок). За звичайних умов ця речовина рідка, за температури нижче 0 °С - тверда, а вище 100 °С - газоподібна.
Алюміній сріблясто-сірого кольору, непрозора, без запаху, має блиск. За звичайних умов це тверда речовина (рідким алюміній стає, якщо його нагріти до температури близько 700 °С). Алюміній не розчиняється у воді, тому його використовують для виготовлення ємкостей для води
Цукор, або сахароза білого кольору, непрозора, солодка на смак, без запаху. Ця речовина добре розчиняється у воді.

Перевір свої знання.

1. Наведи приклади різних тіл, виготовлених з однієї речовини.

З речовини вода утворені - сніжинка, крига, краплі роси; з алюмінію утворені дріт, алюмінієвий посуд, алюмінієвий бідон, фольга, частини літаків; з цукру – цукор-рафінад, пудра; з гуми – шини, м'яч, чоботи, гумка.

2. Поясни причину багатоманітності тіл.

З однієї речовини можуть утворюватися багато різних тіл.

3. Назви агрегатні стани речовини і наведи приклади.

Агрегатний стан рідкий (вода за кімнатної температури, нафта, олія), твердий (алюміній, залізо, вуглець, кухонна сіль, лід, цукор), газоподібний (кисень, вуглекислий газ, озон, водяна пара).

4. Поясни відмінність між твердим, рідким і газоподібним станами речовини.

Агрегатний стан речовини залежить від відстані між частинками, з яких складаються речовини. 

Агрегатний стан Характеристика
Твердий частинки дуже близько розташовані одна до одної та міцно зв'язані між собою, тому не можуть переміщуватися
Рідкий  частинки речовини зв'язані слабко і відстані між ними більші, що дає змогу частинкам переміщуватися одна відносно одної
Газоподібний відстані між частинками в тисячі разів більші, ніж у рідинах і тим більше твердих речовинах, тому частинки газів вільно безладно рухаються і переміщуються на значні відстані

5. Назви властивості твердих тіл, рідин і газів.

Тверді тіла Рідини Гази
зберігають форму та об'єм.  зберігають об'єм, але не зберігають форми, їм властива текучість (набирати форму посудини, у яку їх налили) не зберігають ні форми, ні об'єму (займають увесь наданий їм об'єм).

6*. За яких умов вода перетворюється на лід, лід - на воду, вода - на водяну пару, а водяна пара - знову на рідину? У природі вода перебуває в трьох агрегатних станах. При охолодженні вода перетворюється на лід, при нагріванні лід перетворюється на воду, при кипінні вода випаровується і перетворюється на пару, при конденсації водяна пара знову перетворюється на воду. 

Сторінка природодослідника. Виконай завдання.

Завдання 1. З'ясуй, які речовини використовують твої мама і бабуся під час приготування їжі. Опиши кілька з них за таким планом: 1) агрегатний стан; 2) колір; 3) прозорість; 4) запах; 5) здатність розчинятися у воді. 

сіль

Твердий стан

Білий колір

Прозора

Запаху нема

Розчиняється у воді

молоко

Рідкий стан

Білий колір

Непрозоре

Запах молока

Розчинається у воді

Лавровий листок

Твердий стан

Зелений колір

Непрозорий

Запах лавру

Не розчиняється у воді

Цукор

Твердий стан

Білий колір

Непрозорий

Без запаху

Розчиняється у воді

Завдання 2. З'ясуй, які тіла використовують твої тато і дідусь у повсякденному житті. Поцікався, з яких речовин їх виготовлено.

Каструля алюмінієва Алюміній
Ложка велика Дерево 
Табуретка Дерево
Ножиці Залізо
Цвях Залізо

Інші завдання дивись тут...