Інші завдання дивись тут...

§ 8. ПОНЯТТЯ ПРО ЧИСТІ РЕЧОВИНИ ТА СУМІШІ

Чисті речовини складаються з частинок однієї речовини і характеризуються постійними властивостями та складом, що не залежить від того, як її добували та де вона перебуває у природі.  Наприклад, самородок золота, газоподібна речовина хлор у запаяній скляній ампулі, вода у склянці. Чисті речовини у природі зустрічаються набагато рідше та не існує абсолютно чистих речовин (без домішок). 

Суміш – поєднання двох чи більше речовин. Існують природні суміші (повітря, ґрунт, граніт, морська вода, молоко, нафта, фруктові соки, природний газ) та штучні суміші, які створила людина (сталь, чавун, квас, будівельні суміші, бензин, фарби, пральні порошки, зубні пасти, кетчупи, страви, майонез, соуси, чай, йогурт, мильний розчин, компот, тісто).

Використання сумішей людиною в повсякденному житті: для ремонту приміщень готують суміш цементу і піску, у виробництві скла використовують суміш піску, соди і крейди; пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача; тісто - суміш із борошна, соди і води; напій чай — це суміш, виготовлена з води, цукру й речовин, що надійшли у воду з листків чаю в результаті його заварювання; суп, компот, фруктовий сік, пиво, вино, квас, оцет — це також суміші; чавунний посуд для приготування страв – сплав; на природному газі готують  страви, бензином заправляють автомобіль, пральний порошок використовують  для прання; рідке мило, мильний розчин, шампунь - для миття; засоби для чистки  посуду; зубну пасту для чистки зубів; фарбами фарбують поверхні; лаками лакують поверхні; люди носять золоті прикраси – сплав золота й міді; ацетоном очищують від жиру; пахучий розчин духів; фізіологічний розчин у медицині; аптечну мікстуру для лікування.

За розмірами компонентів суміші поділяють на:

• однорідні сумішей – це суміші, в яких навіть у мікроскоп не вдається розгледіти окремі компоненти; 

• неоднорідні суміші – це суміші, компоненти яких можна бачити неозброєним оком.

Дослід 1. Приготування суміші.

Змішаємо по одній чайній ложці цукру і залізних ошурок (є молекули цукру й атоми Феруму). Можна брати різні кількості однієї та іншої речовин (до складу входитимуть одні й ті самі складові частинки обох речовин, хоча і в різній кількості).

Дослід 2. У складі будь-яких сумішей речовини зберігають свої властивості.

Суміш цукру і залізних ошурок висиплемо на аркуш паперу. Піднесемо до суміші магніт. Тоді залізні ошурки притягнуться до магніту, а цукор залишиться на папері. Потім  помістимо цукор у посудину з водою. 

Висновок. Усі властивості речовин збереглися: 

• залізо притягується магнітом;

• цукор білого кольору, у твердому агрегатному стані, швидко розчинився у воді.

Перевір свої знання.

1. Дай визначення чистої речовини. Наведи приклади чистих речовин.

Речовину, що не містить домішок інших речовин, називають чистою (кухонна сіль, цукор, олія, золото, графіт). 

2. Що ти знаєш про склад і властивості сумішей? Відповідь ілюструй прикладами.

Суміш – речовина, яка утворюється об'єднанням двох і більше чистих речовин (Дослід 1).

Граніт містить білий кварц, рожевий польовий шпат, блискучу слюду. Молоко містить воду, жир, білок. Суміш для ремонту приміщень - суміш цементу, піску та води. Для виробництва скла використовують суміш піску, соди і крейди. Пігулки є сумішшю речовини з лікувальними властивостями й речовини-наповнювача. Кулінарне тісто - суміш із борошна, соди і води. Напій чай — це суміш, виготовлена з води, цукру й речовин, що надійшли у воду з листків чаю в результаті його заварювання.   

У складі будь-яких сумішей речовини зберігають свої властивості (Дослід 2). 

3. У яких агрегатних станах суміші трапляються в природі? Відповідь проілюструй прикладами.

У твердому (гірська порода, ґрунт), рідкому (нафта, молоко, морська вода), газоподібному (повітря, природний газ).

4*. Наведи якомога більше прикладів сумішей, до складу яких входить вода.

Газована вода, молоко, напій з чаю, кавовий напій, сік, зеленка, йод, квас, морська вода, розбавлена з водою акварельна фарба, кетчуп, компот, кефір, оцет. 

Інші завдання дивись тут...