Інші завдання дивись тут...

§ 9. СПОСОБИ РОЗДІЛЕННЯ СУМІШЕЙ.

Компоненти суміші - окремі речовини у складі суміші.

Розділити суміш — означає виділити окремо її компоненти, тобто чисті речовини (щоб розділити суміш, необхідно знати властивості речовин, які входять до її складу). 

Дослід 1. Спосіб відстоювання - компоненти суміші внаслідок відстоювання розшаровуються, тому їх легко розділяти (для нерозчинних речовин суміші, які важчі за розчинник).

Приготуємо суміш крейди й води, тобто на дно прозорої посудини помістимо 1 столову ложку порошку крейди, по скляній паличці додамо півсклянки води і перемішаємо. Утвориться суміш білого кольору, яка, постоявши кілька хвилин, розділиться на два шари. Шар крейди осяде на дно, а шар води перебуватиме над ним. Таке відбувається тому, що крейда у воді не розчиняється й важча за воду. Обережно зливши воду, розділимо цю суміш.

Дослід 2. Спосіб фільтрування - це спосіб розділення суміші шляхом пропускання ії через фільтри, що здатні затримувати частинки одного з ії компонентів (для нерозчинних речовин суміші). Потрібне додаткове обладнання — звичайна лійка, фільтр, скляна паличка. Фільтри — це нещільні пористі матеріали, через які просочується рідина, але не проникають частинки твердого компонента суміші (папір, тканина, шар піску, вата). 

Суміш крейди і води пропустимо крізь фільтр. Вода проникає через фільтр у посудину-приймач, а крейда залишається на фільтрі.

Дослід 3. Спосіб випаровування — це видалення при нагріванні рідкого компонента суміші (для розчинних речовин суміші). 

Капнемо невелику кількість суміші води й кухонної солі на скло і почнемо знизу нагрівати його допоки вся вода не випарується. На склі залишиться пляма білого кольору – це  і є кухонна сіль. 

Дослід 4. Розділення суміші за допомогою магніту (для твердих речовин суміші, які мають магнітні властивості).

Піднести магніт. Речовина, що має магнітні властивості, притягнеться до магніту.

Дослід 5. Виділення азоту й кисню з повітря сукупністю методів.

Найчастіше використовують декілька способів розділення сумішей. Азот і кисень погано розчиняються у воді, не мають кольору і запаху. Але вони утворюють настільки однорідну суміш, що відстоюванням чи фільтруванням їх не можна розділити. Тому спочатку повітря переводять у рідкий стан, охолоджуючи його до дуже низької температури (близько -200 °С), а потім піддають випарюванню. Причому першим випаровується азот (його збирають у один балон), а після нього – кисень (його збирають у другий балон).

Дослід 6. Очистка кухонної солі від домішок сукупністю методів.

Кухонну сіль розчиняють у воді, відфільтровують, бруд залишиться на фільтрі, потім  випаровують, кухонна сіль залишиться на дні посудини.

Перевір свої знання.

1. Назви способи розділення сумішей, які ти знаєш.

Відстоювання (дослід 1), фільтрування (дослід 2), випарювання (дослід 3), за допомогою магніту (дослід 4).

2. Яке обладнання потрібне для проведення фільтрування?

Фільтри виготовляють зі спеціального паперу, який так і називається – фільтрувальний; тканин різної щільності; фільтром може бути шар чистого піску (на фільтрувальних станціях) або вати.

3. Яким способом - фільтруванням, випарюванням чи відстоюванням - можна розділити суміш цукру й води?

Випарюванням (дослід 3).

4*. Поміркуй, якими способами і в якій послідовності можна розділити суміш кухонної солі, крохмалю й залізних ошурок.

За допомогою магніту виділити залізні ошурки (має магнітні властивості), фільтруванням відділити крохмаль (не розчиняється в холодній воді), випарюванням кухонну сіль (розчиняється у воді).

Попрацюйте в групах.

Як довести, що газована мінеральна вода - суміш води й розчинених у ній твердих і газоподібних речовин? У складі малих груп поміркуйте, який експеримент потрібно провести, щоб одержати відповідь на це запитання.

Мінеральна вода солона на смак, значить у ній є солі. Бульбашки свідчать про наявність газу.

 

Практичне заняття. Розділення суміші фільтруванням. 

Мета: навчитися розділяти суміш фільтруванням. 

Обладнання та речовини: фільтри, лійки, скляні палички, хімічні стакани, вода, пісок.

Приготуй суміш із води та піску, скориставшись виданим посудом і паличкою для перемішування. Готуючи суміш, спершу помісти в хімічний стакан пісок, а потім по паличці лий воду. Встав у лійку фільтр, злегка змочи його водою, тоді він щільно прилипне до скла. Перелий вміст стакана в лійку з фільтром. Спостерігай за фільтруванням. Результати спостережень опиши в робочому зошиті.

1. Вода у рідкому стані, пісок – у твердому.

2. Ні.

3. Вода.

4. Розділяються фільтруванням (на фільтрі збереться пісок).

5. Метод фільтрування для речовини, яка не розчиняється у воді.

Інші завдання дивись тут...