Інші завдання дивись тут...

§ 20. ПЛАНЕТИ.

Планети

Перевір свої знання.

1. Чим планети відрізняються від зір?

Планети відрізняються від зір тим, що самі не випромінюють світла й тепла.

2. Які планети Сонячної системи подібні до Землі? За якими ознаками?

Венера за розмірами,  Марс за наявністю повітряної оболонки

3. Чому на одних планетах Сонячної системи рік триває довше, ніж земний рік, а на інших, навпаки, він набагато коротший?

Земний рік – повний оберт планети Земля по своїй орбіті навколо Сонця. 

Кожна планета має свою орбіту: більшу (віддалені більше від Сонця, ніж Земля) або меншу (наближені ближче до Сонця, ніж Земля).

4. Чи однакова тривалість доби на планетах Сонячної системи? Від чого вона залежить?

Тривалість доби різна для кожної планети. Вона залежить від тривалості оберту планети навколо своєї осі.

Попрацюйте в групах.

Разом з друзями підготуй презентацію кожної планети Сонячної системи. Знайдіть і повідомте класу інформацію про те, чому планети мають саме такі назви.

Давні люди назвали їх іменами тих богів, яким вони тоді поклонялися: Меркурій (римський бог торгівлі), Венера (римська богиня кохання і краси), Марс (римський бог війни), Юпітер (римський верховний бог-громовержець), Сатурн (римський бог землеробства, батько Юпітера), Уран (грецький та римський бог неба), Нептун (римський бог морів та судноплавства).

Сторінка природодослідника. 

Продовж свої спостереження за небом. Увечері, перед заходом Сонця, розшукай на небі Венеру. Запам'ятай її розташування відносно нерухомих тіл на Землі. Віднови спостереження за Венерою через годину після заходу Сонця. Зверни увагу на яскравість цієї планети.

Першою появляється на вечірньому небі, коли ще світить Сонце. Після його заходу вирізняється серед зір своєю яскравістю. Світить недовго і через годину-другу зникає. 

Інші завдання дивись тут...