Інші завдання дивись тут...

§ 24. ОСВОЄННЯ КОСМОСУ.

Перший телескоп (означає «далеко дивлюся») винайшов італієць Галілео Галілей 1609 року, він наближував зображення небесного тіла в 30 разів.

Прилади для дослідження небесних тіл з космосу: штучні супутники, орбітальні станції, зонди, міжпланетні станції, які здійснюють теле- і радіозв'язок, інформують про зміни погоди,  спеціальними фотокамерами фотографують небесні тіла. 

Штучні супутники здійснюють радіозв'язок та телевізійні передачі, випробовують апаратуру для майбутніх космічних польотів, за ними орієнтуються кораблі у морі та літаки в небі, супутники-розвідники визначають місце розташування корисних копалин, допомагають складати прогнози погоди, виявляти радіаційні забруднення на нашій планеті тощо.

Перевір свої знання.

1. Які прилади допомагають людям вивчати Всесвіт із Землі?

Гномон, квадрант, астролябія (прилади для визначення місця розташування і часу перебування небесних тіл на небосхилі); телескопи. 

2. Яких успіхів досягнуто в дослідженні Всесвіту?

4 жовтня 1957 року на орбіту Землі було виведено перший штучний супутник (був виготовлений з алюмінію та інших речовин, важив 84 кг і мав форму кулі діаметром лише 58 см, його чотири довгі антени передавали радіосигнали на Землю).

12 квітня 1961 року російський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі-супутнику «Восток-1», що стартував з космодрому «Байконур» (Казахстан), облетів навколо Землі і приземлився в заданому районі, його політ тривав 1 год 48 хв після старту.

У 1965 році російський космонавт О. Леонов вийшов у відкритий космос. 

У 1969 року екіпаж американських астронавтів під керівництвом Ніла Армстронга здійснив посадку на Місяць і взяв проби місячного ґрунту.

На орбіті Землі створено орбітальні станції, де космонавти тривалий час живуть і виконують дослідження. 

У 1997 році український космонавт Леонід Каденюк разом з американськими дослідниками 16 діб працював на МКС орбітальній станції «Мир».

3. Назви космонавтів, яких ти знаєш.

Юрій Гагарін, Олексій Леонов, Валентина Терешкова, Ніл Армстронг, Леонід Каденюк. 

Інші завдання дивись тут...