Інші завдання дивись тут...

ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ.

Завдання № 81. 

Властивості води:

• прозора, безбарвна рідина;

• без смаку і запаху;

• пружність, текучість;

• гарний розчинник, здатна розчиняти різноманітні речовини;

• розширюється під час нагрівання;

• стискується при охолодженні до +4 °С, але розширюється при замерзанні;

• погано проводить тепло

• існує в трьох агрегатних станах: твердому (лід), рідкому (вода), газуватому (водяна пара).

►А Вода прозора.

Коли у склянку із чистою водою опустити на дно який-небудь предмет (камінчик, ложку), то цей предмет чітко видно, оскільки вода прозора.

►Б Вода виявляє властивість текучості.

Вода — рідина, легко переливається, отже, вона виявляє властивість текучості.

►В Вода — гарний розчинник.

Кристалами солі або цукру розчинились. Вони проходять разом з водою крізь фільтр при фільтруванні розчину? Отже, вода для цукру й солі є розчинником.

►Г Вода має низьку теплопровідність.

У нижній частині пробірки бульбашки почнуть підніматися згодом. Отже, тепло від гарячої води дуже повільно передаватиметься у нижню частину пробірки; таким чином, вода має низьку теплопровідність.

►Д Вода змінює об'єм при нагріванні й охолодженні.

За якийсь час вода в трубочці почне підніматися вище позначки. Це відбувається тому, що при нагріванні вода розширюється, її об'єм збільшується

2. Коли поставити колбу в тарілку зі снігом, вода в трубочці незабаром почне опускатися. Це відбувається тому, що при охолодженні вода стискається, її об'єм зменшується.

►Е Вода збільшує об'єм при замерзанні.

Під час сильного морозу на вулицю виставили щільно закорковану пляшку з водою. Коли вода замерзла, пляшка тріснула і розкололася на шматки. Поясніть, з якими властивостями води це пов'язано.

Об'єм води змінюється залежно від її температури. Він збільшується при нагріванні вище за +4 °С і при охолодженні нижче за +4 °С. При охолодженні більшості речовин їхній об'єм зазвичай зменшується, але вода є винятком із цього правила. Якщо воду охолоджувати від +4 °С до 0 °С, то її об'єм збільшиться, тобто, замерзаючи, вода розширюється.

 

Завдання № 82. 

1. Якщо температура повітря над кригою, що вкриває озеро, -10 °С, то під кригою вода в рідкому стані, її температура вище за 0 °С.

2. У сильний мороз вода в ополонці має плюсову температуру

Інші завдання дивись тут...