Інші завдання дивись тут...

§ 1. НАУКИ, ЩО ВИВЧАЮТЬ ПРИРОДУ

Науки про природу

Перевірка знань

1. Що вивчає біологія?

Біологія вивчає тіла живої природи. Біологи досліджують рослини, тварин, гриби, мікроорганізми, їх будову та поведінку. 

2. Про що ви дізнаєтесь, вивчаючи фізику і хімію?

Фізика вивчає будову і взаємодію тіл, різноманітні явища природи (фізики пояснюють рух тіл, поширення світла і звуку, дію магніту).

Хімія вивчає речовини та перетворення одних речовин на інші (хіміки досліджують реакції для виготовлення ліків і косметичних засобів, виплавки металів із руд, виробництва фарб і лаків, продуктів харчування). 

3. Чим цікава наука географія?

Географія вивчає і пояснює особливості явищ природи на Землі, окремих материках, у певній країні чи населеному пункті (географи допомогли створені географічні карти, розвинути туризм, триває пошук заходів попередження стихійних явищ). 

4. Що досліджують учені-астрономи?

Астрономія вивчає небесні тіла: зорі, планети, комети тощо (астрономи досліджують будову і рух небесних тіл, їх вплив на нашу планету). 

5. Які завдання вирішує екологія?

Екологія вивчає взаємозв'язки організмів між собою і з навколишнім середовищем, шляхи зменшення шкідливого впливу господарської діяльності людини на живу природу (пояснює як зберегти природу). 

6. Заповніть у зошиті схему "Науки про природу».

Науки про природу:

Біологія              Географія

Хімія                 Астрономія 

Фізика               Екологія

7. Поміркуйте, чому природу називають геніальним конструктором і будівельником.

Багато винаходів пов'язано із дослідженнями та копіюванням тварин (літальні апарати з птахів, снігоход з пінгвінів, парашути з кульбаби, панелі з бджолиних стільників, покриття дахів з лусків комах, застібки-липучки з реп'яхів, криниця-журавель з птаха, прилад попередження шторму з медуз).   

Інші завдання дивись тут...