Інші завдання дивись тут...

§ 3. МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДИ.

Методи вивчення природи

Перевірка знань

1. Про які методи дослідження ви дізналися?

Методами вивчення природи є спостереження, порівняння, експеримент, вимірювання.

2. Які методи дослідження слід використати, щоб: а) з'ясувати довжину листків верби; б) перевірити розчинність олії у воді?

а) вимірювання;

б) експеримент.

3. Чим експеримент відрізняється від спостереження?

Спостереження – вивчення тіл природи за допомогою органів чуття.

Експеримент - це вивчення тіл і явищ у спеціально створених штучних умовах, його можна неодноразово відтворювати, він не обходиться без спостереження за його протіканням, використовуються вимірювання, на досліджуваний об'єкт можна спеціально впливати (спостерігати ріст однакової рослини на сонці та в тіні).

4. Наведіть прикладе використання вченими різних метод в вивчення природи.

Синоптики формують таблиці та діаграми температури, вітру, географи спостерігають за змінами на земній поверхні, астрономи спостерігають за небесними тілами в телескоп, біологи за досліджують тіла живої природи у середовищі життя чи під мікроскопом, фізики спостерігають за фізичними явищами в природі,  хіміки спостерігають за взаємодією речовин під час реакцій.

5. У довідкових джерелах знайдіть відповідність між різними одиницями вимірювання довжини та маси. У зошиті заповніть таблицю.

Одиниці вимірювання
довжини  маси

1 м = 100 см

1 см = 10 мм

1 км = 1000 м

1 кг = 1000 г 

1 ц = 100 кг

1 т = 1000 кг

6. Підготуйте розповідь про те, що цікавого ви дізналися про природу під час літніх канікул. Спробуйте презентувати її у вигляді фотографій, малюнків.

Станьте дослідниками природи.

Завдання 1. Проведіть спостереження за тілами чи явищами живої природи, наприклад за домашньою твариною. Зверніть увагу на її спосіб життя (денний, нічний), харчові вподобання, тривалість сну, як поводить себе, коли зголодніла чи хоче привернути увагу, як реагує на присутність інших тварин або людей тощо.

Спосіб життя кішки нічний (удень вона більше спить, вночі проситься на полювання). Їсть майже все, що залишається від страв, але надає перевагу м'ясу, рибі, молоку. Любить спати в теплому місці. Коли голодна подає звук, треться до ніг господаря, щоб привернути увагу. Утікає або випускає кігті та вигинає спину, коли побачить пса.  

Завдання 2. Проведіть спостереження і нескладний експеримент з тілами неживої природи. Візьміть півсклянки води кімнатної температури і порціями (по одній чайній ложці) розчиняйте в ній цукор. Щоразу розмішуйте додану порцію для швидшого розчинення. Спостерігайте за тим, яка порція перестала повністю розчинятися, незважаючи на старанне розмішування речовин. Після цього змініть умови — нагрійте вміст посудини. Зробити це можна, поставивши її в іншу — більшого об'єму, наповнену гарячою водою. А можна перелити вміст склянки в каструлю і нагріти на плиті. Спостерігайте за розчиненням цукру в змінених умовах. Зробіть висновок про те, як зміна температури вплинула на розчинення цукру у воді. Поміркуйте, де можуть знадобитися одержані результати експерименту.

Цукор розчинявся до певної кількості порцій.

Підвищення температури збільшує розчинність цукру.

Для прискорення процесу розчинення, отримання насичених розчинів.

Інші завдання дивись тут...