Інші завдання дивись тут...

§ 5. ВИДАТНІ ВЧЕНІ-НАТУРАЛІСТИ.

Перевірка знань.

1. Як називають учених, які вивчають природу?

Натуралістами.

2. Назвіть відомих вам учених-натуралістів і зроблені ними наукові відкриття.

3. Які методи дослідження застосовують учені-натуралісти?

Спостереження, порівняння, експеримент, вимірювання.

4. Користуючись різними джерелами інформації, у складі групи підготуйте міні-проект на тему «Видатні вчені-натуралісти». Поміркуйте, в якій формі його презентувати (у формі усного повідомлення, плаката, слайд-шоу). Міні-проект готуйте за планом: стисла біографія вченого, що саме він досліджував, якими методами користувався, яке значення дня науки і життя людей мапи його праці.

Станьте дослідниками природи. Нині юними натуралістами називають учнів, які під керівництвом учителя вивчають рослини і тварин у шкільних куточках живої природи, на станціях юних натуралістів тощо. Ви також можете долучитися до одного з гуртків. Водночас можна самостійно провести нескладне дослідження (тривалістю не менше місяця) за поведінкою, живленням, способом життя домашньої тварини. Для фіксування результатів спостереження по можливості використовуйте фотографування. Доберіть із різних джерел цікаві відомості про тварину, за якою спостерігаєте. З'ясуйте, персонажами яких казок, легенд чи пісень вона є.

Кіт («Кіт у чоботях»), собака («Як собака прийшов до людини», «Собака і вовк»), кози («Коза-дереза»), корова («Чарівна корова»), порося («Казка про трьох поросят»)

Інші завдання дивись тут...