Інші завдання дивись тут...

§ 19. СОНЦЕ.

Сонце.

Перевірка знань.

1. До яких небесних тіл належить Сонце? Які його розміри?

Сонце відноситься до жовтих зір з температурою на поверхні 6000°С.

2. Яка відстань між Сонцем та Землею?

Відстань між Сонцем та Землею 150 мільйонів кілометрів.

3. Поясніть, чому без Сонця неможливе життя на Землі.

Сонце дає світло і тепло. 

4. Чому Сонце нам здається найбільшою зорею?

Сонце – найближча до Землі зоря.

5. Наведіть приклади впливу Сонця на Землю.

Сонце несе тепло і світло. Нагріває повітря і землю, змушує  випаровуватися воду, що приводить до утворення вітру, хмар та опадів, підтримуючи кругообіг води в природі. На світлі відбувається фотосинтез рослин для підтримання життя на планеті. Сонце утримує Землю на орбіті.

Під час найбільшої сонячної активності на Сонці частішими стають вибухи та спалахи, створені надпотужні сонячні промені досягають Землі, що може порушувати радіозв'язок, роботу компасів, погіршувати самопочуття людей.

6. Які зміни постійно відбуваються на Сонці?

На Сонці постійно відбуваються хімічні явища з Воднем і Гелієм, що супроводжуються виділенням світла і тепла в гігантській кількості. 

Сонячна активність – сукупність фізичних змін, що відбуваються на Сонці через кожні 11 років. 

7. Опишіть у зошиті значення сонячних променів для життя на Землі.

На світлі відбувається фотосинтез рослин, вироблення вітаміну D в людини, при  світлі організми бачать. Тепло потрібне для забезпечення фізіологічних процесів живих організмів, воно є причиною випаровування в  кругообігу води, що утворює вітер, яким розноситься багато рослинного насіння.

8. Підготуйте інформацію про явища, які відбуваються на Землі завдяки Сонцю. Проведіть обговорення набутої інформації у малих групах.

Поширення світла, фотосинтез рослин, випаровування та конденсація в кругообігу води, забезпечення фізіологічних процесів, вітер.

Інші завдання дивись тут...