Інші завдання дивись тут...

§ 23. ВСЕСВІТ ТА ЙОГО СКЛАДОВІ.

ВСЕСВІТ.

ГАЛАКТИКИ - ЗОРЯНІ СИСТЕМИ.

Перевірка знань

1. Що розуміють під Всесвітом?

Всесвіт – це весь світ, що нас оточує.

2. Коли і як виник Всесвіт?

Сучасна гіпотеза виникнення Всесвіту: близько 15 мільярдів років тому відбувся Великий Вибух, під час якого спочатку утворилися частинки світла, а потім усі інші частинки, з яких сформувалися зорі, планети, галактики. 

3. Як людина досліджує Всесвіт?

Для досліджень використовують радіотелескопи, космічний телескоп імені Габла, телескопи, штучні супутники, космічні зонди, орбітальні  станції, космічні ракети, зонди, міжпланетні станції, допоміжні прилади й пристосування. 

4. Чи має Всесвіт початок і кінець?

Всесвіт не має ні початку, ні кінця, до того ж він завжди розширюється.

5. Складіть і запишіть у зошит розповідь про досягнення людини в дослідженні Всесвіту.

Вчені за допомогою сучасної техніки побачили і сфотографувати велику кількість галактик, переконуються в розширені Всесвіту, вивчають його складові.

4 жовтня 1957 року на орбіту Землі було виведено перший штучний супутник (був виготовлений з алюмінію та інших речовин, важив 84 кг і мав форму кулі діаметром лише 58 см, його чотири довгі антени передавали радіосигнали на Землю).

12 квітня 1961 року російський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі-супутнику «Восток-1», що стартував з космодрому «Байконур» (Казахстан), облетів навколо Землі і приземлився в заданому районі, його політ тривав 1 год 48 хв після старту.

У 1965 році російський космонавт О. Леонов вийшов у відкритий космос. 

У 1969 року екіпаж американських астронавтів під керівництвом Ніла Армстронга здійснив посадку на Місяць і взяв проби місячного ґрунту.

На орбіті Землі створено орбітальні станції, де космонавти тривалий час живуть і виконують дослідження. 

У 1997 році український космонавт Леонід Каденюк разом з американськими дослідниками 16 діб працював на МКС орбітальній станції «Мир».

6. Розробіть міні-проект «Космос далекий і близький».

За положенням зір первісні хлібороби визначали настання пір року; кочові племена та мореплавці за зорями і Сонцем орієнтувалися під час пересування; на основі видимих рухів Сонця і Місяця були створені календарі.

Тепер штучні супутники здійснюють радіозв'язок та телевізійні передачі, випробовують апаратуру для майбутніх космічних польотів, за ними орієнтуються кораблі у морі та літаки в небі, супутники-розвідники визначають місце розташування корисних копалин, допомагають складати прогнози погоди, виявляти радіаційні забруднення на нашій планеті тощо.

Інші завдання дивись тут...