Інші завдання дивись тут...

§ 46. ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ ОРГАНІЗМІВ.

ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ.

ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА.

Перевірка знань.

1. Назвіть особливості водного середовища життя.

У водному середовищі коливання температури впродовж доби та року менші, ніж у наземно-повітряному, світла найбільше у верхніх шарах, кисень розчинений у воді, його вміст значно менший, ніж у наземно – повітряному, значні перепади тиску, вода має різний уміст солей.

2. Наведіть приклади мешканців водного середовища.

Тварини: окунь, щука, синій кит, жук-плавунець, дельфін, акула, кашалоти, креветки, кальмари, раки, краби, восьминоги, медузи, дафнія, скат, поліпи, морські зірки. 

Рослини: водорості, біле латаття, ряска, глечики жовті, осока, очерет, стрілолист, лепеха, сусак, рогіз. 

3. Наведіть приклади відомих вам пристосувань рослин до життя у водному середовищі.

Зелені рослини ростуть у поверхневих шарах водойм, насіння переноситься водою, багато рослин мають довге гнучке стебло, щоб корені могли  досягти дна водойми.

4. Як тварини пристосувалися до життя у водному середовищі?

Дихають зябрами, або виринають для дихання атмосферним повітрям, мають обтічну форму тіла, мають плавці та хвіст, інакше на кінцівках мають перетинки або кінцівки видозмінені в ласти, пір'я вкривається слизом для водонепроникності, одні тварини мешкають в прісних, а інші в солоних водоймах.

5. На прикладі кількох рослин і тварин своєї місцевості дослідіть та запишіть у робочому зошиті їх пристосування до життя у водному середовищі. Це завдання можете виконати, обравши для спостереження мешканців акваріума.

Риби рухаються за допомогою плавців та хвоста. Мають поверхню, вкриту слизом. Обтічна форма тіла. Дихають зябрами.

Пір'я водоплавних птахів також вкрите шаром речовин, що не змочуються водою. На кінцівках вони мають перетинки.

Тюлені, моржі перед зануренням у воду роблять глибокий вдих, набираючи в легені повітря. Вони мають широкі ласти, тому на крижинах вони доволі неповороткі, а у воді спритні й швидкі.

Оскільки світло зосереджене у верхніх шарах водойми, то біле латаття, ряска, глечики жовті  поширені на поверхні водойми. У них довге гладке стебло.

Проведіть доступне для вас спостереження за організмами водного середовища. Опишіть їх поведінку і пристосування до чинників неживої природі. Чи має людина вплив на їх життя? Який саме?

Раки та краби дихають розчиненим у воді киснем за допомогою зябер. Вони переміщуються по воді та дну водойми. Узимку зариваються в пісок, так перебувають несприятливі умови. 

Інші завдання дивись тут...