Інші завдання дивись тут...

ЗАГАДКА ЯК ВИД УСНОЇ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ.

Вправи 76 – 84. 

Вправа 76. Випишіть із підручника визначення поняття загадка. Загадка — це короткі й дотепні описи людей, тварин, предметів, подій, явищ, які треба розпізнати й відгадати.

Вправа 77. Розгадавши загадки, заповніть таблицю. Упишіть номер кожної загадки в потрібну колонку.

Група загадок Загадки
про людей

7. Живе п'ять братів, один від одного більший (Пальці).

9. Мовчить, а багатьох людей навчить (Книжка).

11. Не гавкає, не кусає, а до хати не пускає (Замок).

 

про природу

1. Світить, а не гріє (Зоря).

5. Усі його люблять, усі його чекають, а хто подивиться — кожен скривиться (Сонце ).

6. З води зроблений, і по воді плаває (Айсберг).

про рослини

2. На літо вбирається, а на зиму одежі цурається (Дерево).

10. Сидить красна дівиця в темній темниці, а коси на вулиці (Морква).

3. Стоїть хлопчик під пеньком, накрив голову брильком (Опеньок).

про тварин

8. Назва якої птиці складається з 40 «а»? (Сорока).

12. Ніс, як у свинки, а сам у колючках (Їжак).

4. Двічі родиться, а раз вмирає (Птах).

Вправа 78. Придумайте три загадки, відгадками до яких будуть предмети з кабінету, де проходить урок. Запишіть їх і загадайте своєму класу. Загадки про ручку, гумку, книгу.      Загадки про зошит, ручку, олівці.      Загадки про коректор, олівець та гумку.

Вправа 79. Прочитайте вислів дослідника фольклору Миколи Дмитренка: «Є скарби в морі, під землею, у шкатулці, скрині (золото, срібло, діаманти, персні, перли), а є скарби душі, розуму й серця: пісні, загадки, казки, прислів'я та приказки». Чому жанри фольклору вчений назвав скарбами? Запишіть свої міркування (4-5 речень).

Вправа 80. Запишіть від старших людей кілька загадок.  Всі  мене чекають, а приходжу – ховаються. ( Дощ). На горішок схожий, а на дубочку росте. ( Жолудь). Влітку жупани вдягають, взимку їх знімають. ( Широколистяні дерева). Сам стоїть на довгій ніжці, хаток чорних має багато. (Соняшник). Сам на собі хатинку возить. ( Равлик). Два брати у одну воду дивляться, а зустрітись не можуть. ( Береги річки)

 

ПРИСЛІВ'Я Й ПРИКАЗКИ ЯК ЖАНРИ УСНОЇ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ

Вправа 82. Випишіть із підручника визначення понять прислів'я й приказка. Прислів'я — це довершений за змістом вислів про риси та вчинки людей з повчальним характером. Приказка — це образний вислів, що влучно характеризує людину, але на відміну від прислів'я висловлює думку неповно.  Поділяються на групи за змістом: дружба, сусідство, дозвілля, згода й сварки, майнові й грошові відносини, біда, правда й неправда, бідні й багаті, рідний край, вірування, природа, господарська діяльність людини.

Вправа 83. Доберіть кожній групі прислів'їв і приказок назву й запишіть ці назви напроти номера.

1. Про багатство. Пусто в голові має, хто гроші надармо пускає. Ліпше людям давати, ніж самому просити. Останню сорочку зніме та оддасть. Грошей багато, а щастя мало. Чужі гроші не гріють.

2. Про сусідів. Чим більше насолити сусідові, як не язиком? Не заглядай до сусіда, може з того бути біда. Добре, як сусід близький і перелаз низький. Близький сусід кращий від далекого брата. Нема більшої біди над лихі сусіди.

З.  Про врожай. Хто під зиму зорав, той на весну золото буде мати. Не той урожай, що на полі, а той, що в коморі. Як жнуть укупі, то не болить у пупі. Посій в погоду — більше приплоду. Яка пшениця, така й паляниця.

 4. Про дружбу. У хорошій компанії розуму наберешся, у поганій — і свій загубиш. Скажи мені, хто твій друг, то я скажу, хто ти такий. Говорити правду — втратити дружбу. Дружба міцніша від кам'яних стін. Друзі пізнаються в біді.

 5. Про вірування. Щодень Бога хвалить, і щодень людей дурить. Гріх не сховаєш у міх, не затопчеш у болото. Бог тобі поможе, як будеш робити, небоже. Святий та божий, на чорта похожий. Береженого Бог береже.

 6. Про природу. Чисте небо не боїться ні блискавки, ні грому. Люди дякують дощеві, а подорожній лає. З неба зорі хвата, а під носом не бачить. Хто землі дає, тому земля утроє віддає. Тиха вода береги рве.

7.  Про дозвілля. Голодному їжа, холодному тепло, а ситому музика. Не грай, не блукай — будеш чоловіком. Дотанцювалися, що без хліба осталися. Він усе під чужу дудку танцює. Людям свято — свині смерть.

8. Про рідний край. Де стопа орди перейшла, там вже трава не росла. Рідна земля — мати, а чужа — мачуха. Життя собаче, зате слава козача. З рідної сторони і ворона мила. Козак з бідою, як риба з водою.

 9. Про згоду й сварку. З добрими людьми завжди згоди можна дійти. Ліпше переконувати словами, як кулаками. Де два б'ються, третій не мішайся. Він тебе каменем, ти його хлібом. Після бійки кулаками не махають.

10. Про бідного і багатого.  Багатий до бідного літом, а бідний до багатого зимою. Бідний піт ллє, а багатий його кров п'є. Багатому дурню і багатство не в поміч. Багач шукає апетиту, а бідний — хліба. Кожні ворота для бідного заперті.

11. Про біду. Не тішся людською бідою, бо твоя тебе не мине. Плачем горя не зміниш і в сльозах не втопиш. Зійшлися сім бід на один обід. Біда мучить, біда й научить. У біді пізнавай приятеля.

12. Про правду. Не всю правду треба людям знать, треба щось і собі сховать. Кажи завжди правду, то не будеш нічого придумувати. Кожний правду знає, та не однаково її розуміють. Правда і в огні не горить, і у воді не тоне. Мала правда велику брехню переможе.

Вправа 84. Випишіть із народної казки «Мудра дівчина» прислів'я й приказки. Розтлумачте їх значення.

Прислів’я Тлумачення
Думка – найхуткіша, земля найситніша, сон наймиліший. Для думки нема нічого недосяжного, земля годує і напуває, чоловік усе покидає, щоб заснути.
Земля–мати: вона усіх напуває й годує. Має велике значення для життя на Землі.
Думкою враз куди хоч перелетиш. Для думки нема нічого недосяжного.

 

АКРОВІРШІ ЛЕОНІДА ГЛІБОВА. ПОРІВНЯННЯ.

Вправа 86. Випишіть із підручника визначення понять акровірш і порівняння. Акровірш — це віршований твір, у якому початкові літери кожного рядка утворюють якесь слово або фразу. Порівняння — це художній вислів, у якому один предмет чи явище зіставляється з іншим, чимось схожим на нього.

Вправа 87. Випишіть з акровірша «Хто сестра і брат?» пестливі слова. Усно поясніть, яку роль вони відіграють у цьому творі. Вітрику, сонечко, листячко, славонька, маслечко, братичок. Прихильне ставлення автора до персонажів загадки. 

Вправа 88. Складіть і запишіть три загадки, використавши порівняння.

Вправа 89. Випишіть із літописної оповіді «Три брати — Кий, Щек, Хорив і сестра їхня Либідь» незрозумілі слова. Нарекли – назвали; мужі – чоловіки; городок – містечко, тризна – у стародавніх слов'ян — завершальна частина поховального обряду, що складалася з поминальної учти, військових ігор і різних змагань.

Інші завдання дивись тут...

  • Йцукен
    Дякую
    18 січня 2018 17:55