Інші завдання дивись тут...

 

Розв'язник до підручника "Українська література 6 клас Коваленко Л.Т."

1. Прочитай статтю про виникнення писемності й поясни, чому поява перших книжок стала явищем новаторським (новим, прогресивним у будь-якій сфері діяльності).

Винайдення письма сприяло народженню книги. В дописемний період усю інформацію люди передавали з вуст в уста, носієм і поширювачем знань був той, хто володів інформацією, вісточки передавались мандрівниками довго, зі смертю людини непередана інформація втрачалась. 

Із появою письма інформація перестала бути прив'язаною до її творця чи носія, всі думки автора залишалися у книжці, її переписували багато разів (пізніше друкували сотнями й тисячами примірників), вона стала доступна для багатьох людей у різних куточках землі, отримала вічне життя, бо книжка може мандрувати в часі. 

2. Підготуй повідомлення про те, як створювали рукописні книжки за часів Київської Русі.

3. Поясни, у чому полягає роль книжки в житті людини. Чому книгу називають другом?

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ.

Обери одну з книжок, що є в тебе вдома (крім підручника). Ознайомся з пам'яткою на с. 236. Разом із батьками довідайся, з яких частин складається книжка. Поясни призначення кожної з них.

 

СТОРІНКА 12.

1. Який фольклорний твір називають піснею?

Пісня — це невеликий словесно-музикальний твір, призначений для співу.

2. Розкажи, що тобі стало відомо про календарно-обрядові пісні.

Календарно-обрядові пісні — фольклорні твори, які виконувалися під час народних свят і обрядів. Вони нерозривно пов'язані з певною порою року, відповідними звичаями й сільськогосподарськими роботами.

3. Поясни, як вплинули уявлення наших предків про світ на створення капендарно-обрядових пісень.

У дохристиянську добу наші предки були язичниками, («поганами»), вірили в багатьох богів — Сварога, Дажбога, Перуна, Дану, Ярила тощо. Вони були переконані, що все в природі, навіть кожна травинка, має душу. Щоб збирати гарні врожаї, жити в достатку, люди намагалися задобрити сили природи. Для цього просили милості в навколишнього світу, виконували обряди: співали пісні, водили хороводи, здійснювали певні магічні дії. 

4. Назви пісні зимового, весняного і літнього циклів.

У різні пори року виконувались різні календарно-обрядові пісні: узимку — колядки та щедрівки, навесні — веснянки, улітку — русальні, купальські та жниварські. Відповідно до цього календарно-обрядові пісні умовно поділяють на пісні весняного, літнього і зимового циклів.

Інші завдання дивись тут... 

  • Olga
    Спасибо большое. Очень помогло.
    16 вересня 2016 14:34
  • Виталий
    Ряльно помагает клас
    8 вересня 2019 14:30