Інші завдання дивись тут...

Завдання для повторення теми «ПОВЕДІНКА ТВАРИН».

Перша сходинка

1. Укажи методи вивчення поведінки тварин.

Спостереження, порівняння (аналіз поведінки особин одного чи споріднених видів за місцем у тваринному світі), експеримент (штучно створюють певні умови та елементи довкілля), мічення тварин (кільцювання птахів).

 

2. Укажи форми поведінки.

Харчова, репродуктивна, агресивна, пошукова, територіальна, групова, захисна, демонстративна, комфортна, дослідницька, ігрова, батьківська.

 

3. Укажи типи угруповань тварин.

Угруповання — це тварини, що входить до складу екосистеми.

Тваринні угруповання океану, луки, тайги, лісу, степу, пустелі, ставка, озера, поля, саду, акваріуму, савани, на стовбурі дерева, моховій купині.

 

Друга сходинка

1. Опиши харчову та територіальну поведінку на прикладі окремої тварини. 

Бобри їдять рослини.

Обгороджують територію греблею з дерев.

 

2. Опиши дослідницьку та захисну поведінку на прикладі окремої тварини. 

Їжак обнюхує листя в саду.

Їжак скочується в клубочок і виставляє голки. 

 

3. Опиши репродуктивну поведінку на прикладі окремої тварини.

Павич залицяється, розправляючи хвіст перед самкою, потім паруються. 

 

Третя сходинка

1. Порівняй прояви харчової поведінки у різних тварин.

Полювання (лев за косулею, жаба за комахою, павук за допомогою павутини);  пасіння (велика рогата худоба пасеться на полях); роблять запас їжі (білка восени, хом'яки, жук-гнойовик для личинки). 

 

2. Порівняй прояви репродуктивної поведінки у різних тварин.

Залицяння: самець риби колючки гніздом заохочує до вибору самку, а сіре черевце самки приваблює для розмноження; шлюбний танок японських журавлів, фламінго;  співи коників, сарани, амфібій; шлюбні турніри у самців гадюки Нікольського, морських ігуан, альпійських козлів за самку; самці тропічних лісів альтанники будують ритуальні майданчики; демонстрації самців павуків-скакунів, птахів-павичів (розпускають хвіст), гребенястих тритонів, райських птахів перед самками; самець у павуків підносить комаху в жертву самці; у качок чищення пір'я перетворюється на почісування при залицянні. 

Парування: білки живуть окремо, тільки на час розмноження самець переходить на територію самки; лебеді та гуси вибирають собі партнера зазвичай на все життя; більшість співочих птахів утворюють пари лише на сезон; дрібні ссавці миші, пацюки часто не утворюють постійних пар. 

 

3. Укажи ознаки, за якими можна розпізнати типи угруповань тварин.

Певний видовий склад, наявність автотрофів та  гетеротрофів, певна тривалість у часі, просторове розміщення.

 

Четверта сходинка

1. Поясни біологічне значення вродженої та набутої поведінки тварин.

Біологічне значення поведінки:

• вроджена поведінка сприяє виживанню особин виду одразу після народження (її прояви є однаковими в усіх представників певного виду тварин, тому називають видоспецифічною);

• набута поведінка забезпечує пристосування кожної особини до змінних умов середовища впродовж індивідуального розвитку (прояви   не передаються з покоління в покоління, а притаманні окремому організмові, тому називають індивідуальною).

 

2. Доведи на прикладах пристосувальне значення поведінки тварин.

Демонстрації замість справжніх боїв, залицяння у ссавців, формування шлюбних пар, ехолокація дельфінів, ігрова поведінка для навчання, групова поведінка в  родині бобрів, бджолиній сім'ї, косяках риб, оборона вівцебиків.

 

3. Чи здатні тварини використовувати знаряддя праці? Якщо так, то як саме?

Дятлові в'юрки досягають комах зі шпарин дерева гілочками або кактусовими колючками, сіткою павук полює, альтанка альтанника для приваблення самки, плаский камінь на грудях для розколювання панцира краба використовує морська видра, під пласким каменем ховає кладку восьминіг, деякі види мавп кладуть горіх на плаский камінь і б'ють зверху другим каменем, грак кидає камінці, щоб підняти рівень води, на якому плаває пожива; мавпа використовує підставку, щоб дістати  банан на висоті; палиці для розкопування термітників або мурашників і добування корму, камені для розбивання твердих шкаралуп горіхів.

Інші завдання дивись тут...