Інші завдання дивись тут...

§ 3. ФІЗИЧНІ ЯВИЩА, ПРОЦЕСИ І ТІЛА. 

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО.

1. Що у фізиці називають тілами?

У фізиці будь-який предмет, що має форму і об'єм, називають тілом (човен, вода, лампа, лід, дерево, фізичний прилад, сонце). Форма тіла та об'єм може змінюватися під дією інших тіл (при нагріванні рідини в посудині її об'єм збільшується). Тіла складаються з речовин (цвяхи виготовлено із заліза, посуд - зі скла, міді, алюмінію, пластмаси).

2. Що таке явище?

Будь-які зміни, що відбуваються у природі, називають явищами. Фізичні явища(явища, що вивчають у фізиці) поділяють на механічні (рух будь-якого тіла: рух пішохода, автобуса, ракети, парашутиста, катера по воді; взаємодія тіл: кулька падає з висоти під дією гравітаційних сил, взаємодія із землею під час руху), теплові (нагрівання повітря в кімнаті від батареї водяного опалення, охолодження рідини, замерзання води, кипіння води, танення льоду, утворення туману, плавлення та кристалізація твердих тіл, процес згоряння будь-яких речовин), електричні (виникнення блискавки під час грози, створення штучної блискавки, світіння електричної лампи, полярне сяйво), магнітні (притягання електромагнітом металу, рух стрілки компаса) та світлові (світіння екрана телевізора, полярне сяйво, поширення світла від Сонця, захід Сонця, веселка, міраж).

3. Чим відрізняється процес від явища?

Процес – зміна явища природи із часом. Фізичний процес — це послідовна зміна станів явищ природи (замерзання води - це процес переходу води з рідкого у твердий стан (лід)).

4. Що означає термін «матерія»?

Термін «матерія» означає все те, що реально існує, що нас оточує й не залежить від нашої свідомості (матеріальні – дійсно існують у природі – рослини, тварини, Земля, Сонце, інші космічні тіла, різні речовини, з яких складаються фізичні тіла: алюміній, повітря, вода тощо). Думки, сни не можна вважати матеріальними, тому що вони існують лише в нашій свідомості.

Інші завдання дивись тут...