Інші завдання дивись тут...

§ 8. МОЛЕКУЛИ.

Англійський фізик Майкл Фарадей (1791-1864) для визначення розмірів молекул розплющував шматочки золота на такі тоненькі пластинки, що їх товщину було неможливо виміряти безпосередньо, але можна було обчислити її, знаючи об'єм шматочка золота і площу пластинки (прийнявши наближено товщину шматочка за діаметр молекули, Фарадей встановив, що цей діаметр повинен становити не більше ніж кілька мільйонних часток міліметра, 0,000001 мм). 

Набагато точніший метод визначення розмірів молекул запропонували одночасно й незалежно один від одного два відомих фізики-експериментатори - німецький учений Вільгельм Рентген (1845-1923) і англійський учений Джон Релей (1842-1919). Учені дослідно встановили, що олія розпливається по поверхні чистої води дуже тонкою невидимою плівкою, тільки-но вся вільна поверхня води вкриється такою плівкою, надлишок олії утворює на воді олійні крапельки (їх завжди можна побачити на поверхні бульйону). Рентген і Релей товщину цих тоненьких плівок брали за діаметр молекули, проведені Рентгеном і Релеєм досліди показали, що олія може утворювати плівку товщиною 0,00000001 см.

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО

1. Як називають частинки, з яких складаються речовини?

Гіпотеза про те, що всі речовини складаються з окремих найдрібніших частинок, з'явилася більше двох тисяч років тому, але  лише на межі XIX-XX ст. було встановлено, які це частинки і які властивості вони мають.

Частинки, з яких складаються речовини, називають молекулами (найменша частинка води - це молекула води, найменша частинка цукру - це молекула цукру тощо).

2. Опишіть дослід, за допомогою якого можна визначити розмір молекули.

Молекули не можна побачити неозброєним оком, для визначення розмірів молекул було проведено різні досліди.

Дослід визначення розміру молекули стеаринової олії. У чисту велику посудину наллємо воду і на її поверхню за допомогою піпетки капнемо краплину стеаринової олії; олія починає розтікатися по поверхні води, утворюючи плівку; у міру розтікання олії товщина плівки стає дедалі меншою; через деякий час розтікання припиняється (припускають, що всі молекули олії опинилися на поверхні води, утворюючи плівку завтовшки в одну молекулу). 

Тоді товщину плівки визначають за формулою d = V/S, де  V - це початковий об'єм краплини олії (його виміряли за допомогою піпетки V - 0,0009 см3), S - площа плівки, що утворилася з краплини на поверхні води (обчислили 5500 см2).  Підставивши ці значення у формулу, отримали розмір молекули стеаринової олії d = 0,00000016 см =0,00000000016 м.

Інші завдання дивись тут...