Інші завдання дивись тут...

Розділ 2. МЕХАНІЧНИЙ РУХ. § 14. МЕХАНІЧНИЙ РУХ. ВІДНОСНІСТЬ РУХУ.

Спостереження 1. Визначення чи рухається, чи перебуває у спокої тіло.

Автомобіль на дорозі відносно якогось нерухомого предмета (дерева на узбіччі). Якщо відстань від автомобіля до предмета із часом змінюється, то кажуть, що автомобіль рухається, якщо змін у положенні автомобіля відносно дерева немає, то роблять висновок, що автомобіль не рухається, тобто перебуває у спокої.

Спостереження 2. Відносність руху.

Пасажир їде у вагоні поїзда, його сусід по вагону каже, що той нерухомий і сидить на місці (бо розглядає положення пасажира відносно предметів у вагоні), а подорожній, повз якого рухається поїзд, запевнить, що пасажир рухається повз нього (бо розглядає положення відносно залізничного полотна, відносно поверхні землі або відносно себе). Обидва спостерігачі мали рацію, бо розглядали положення пасажира відносно різних предметів і дійшли різних висновків.

Спостереження 3. Відносність руху.

Пасажир сидить у вагоні, двері якого зачинені, а скло у вікні непрозоре. Якщо вагон буде повільно рухатися без поштовхів, поворотів і гуркоту, то неможливо визначити, рухається вагон чи ні, треба підійти до вікна і подивитися, чи змінюється із часом положення вагона відносно будівель або інших нерухомих предметів уздовж залізничного полотна. Тільки після цього можна сказати, рухається вагон чи стоїть на місці. Важко з'ясувати, чи рухається пароплав, якщо він рухається у спокійній воді і перебуває в тумані.

Спостереження 4. Відносність руху та спокою.

Пасажир сидить в пасажирському вагоні під час зупинки; поряд стоїть сусідній поїзд, який закриває станційні споруди; коли раптом вікна сусіднього поїзда почнуть «пропливати» повз пасажира, він подумає, що це рушив ваш вагон, але із часом, коли побачить, що вокзал стоїть на місці, зробить правильний висновок, що рухається сусідній поїзд (відносно Землі вагон пасажира перебуває у спокої, сусідній поїзд - рухається, якщо вважати, що він перебуває у спокої, то через зміну відносного положення здається, що рушив ваш вагон).

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО

1. Що називають механічним рухом?

Зміну положення тіла із часом відносно інших тіл називають механічним рухом.

2. Наведіть приклади механічних рухів.

Приклади механічного руху: політ птахів і літаків, рух транспорту, рух планет навколо Сонця, хмар у небі, води в річках та океанах, різних частин машин і верстатів, людей, тварин.

3. Який рух називають відносним?

Будь-який рух або спокій тіла є завжди відносними, бо стан тіла залежить від того, відносно якого тіла цей стан розглядають (розглядають човен відносно берега річки; автомобіль відносно дороги; людину відносно будинків; різець токарного верстата відносно основи верстата; поїзд метро відносно платформи; космічний корабель відносно Землі або інших планет; Землю відносно Сонця; Землю відносно своєї осі).

Інші завдання дивись тут...