Інші завдання дивись тут...

§ 37 РІДИННІ НАСОСИ.

Серце людини є дивним насосом, який працює упродовж життя людини; воно перекачує за одну хвилину 6 л крові, за добу - 8600 л. за 1 рік - близько 3 млн л. а за 70 років життя - близько 220 млн л. Якби серце не переганяло кров по замкнутій системі, а накачувало в який-небудь резервуар, то можна було б заповнити басейн завдовжки 100 м, завширшки 100 м і глибиною 22 м.

ЗАПИТАННЯ ДО ВИВЧЕНОГО

1. Які типи поршневих рідинних насосів ви знаєте?

Рідинні поршневі насоси – помпи.

2. Які їх будова і принцип дії?

Поршневий рідинний насос може складатися із циліндра й поршня (поршень щільно прилягає до стінок, але вільно рухається); у нижній частині циліндра й в поршні є клапани, які відкриваються тільки вгору; якщо поршень рухається вгору, то вода входить у трубу, піднімає нижній клапан і рухається за поршнем (під дією атмосферного тиску) ; під час руху поршня вниз вода тисне на нижній клапан і він при цьому закривається, водночас під тиском води відкривається клапан усередині поршня і вода переходить у простір над поршнем; під час наступного руху поршня вгору разом з ним піднімається вода, що є над поршнем  і виливається у відвідну трубу, одночасно за поршнем підіймається нова порція води, яка під час наступного опускання поршня буде вже над ним; такі процеси повторюватимуться, доки триватиме качання води.

На практиці використовують також поршневий рідинний насос із повітряною камерою; після того як воду набрано через всмоктувальний клапан 2 в циліндр насоса; за допомогою ручки 5 натискають на поршень 1; під дією води закривається всмоктувальний клапан 2, водночас відкривається нагнітальний клапан З; вода поступає в посудину з повітряною камерою 4 і через трубу виходить назовні; якщо ручку починають рухати вгору, закривається клапан 3 і відкривається клапан 2 - вода поступає в циліндр; далі процеси повторюються доти, доки не накачали води стільки, скільки потрібно.

3. На яку максимальну висоту можна підняти воду поршневим рідинним насосом?

Поршневими рідинними насосами можна качати воду лише з глибини до 10 м.

Оскільки густина ртуті в 13,6 рази більша, ніж води, а ртуть у трубці піднімається на 760 мм, тоді вода підніметься на висоту 760мм • 13,6 = 10336мм. 

Інші завдання дивись тут...