Інші завдання дивись тут...

Вправа 1 Яка речовина називається чистою? Це речовина індивідуальна, яка не містить домішок інших речовин.

 

Вправа 2 За якими ознаками можна відрізнити чисту речовину від суміші? Суміш має змінний склад, адже можна довільно змінювати кількість кожного компоненту суміші. Речовини, на відміну від сумішей, мають постійний склад. За допомогою фізичних методів, суміші можна розділити на компоненти. 

 

Вправа 3 Які способи розділення сумішей ти знаєш? Відстоювання, фільтрування, випарювання і кристалізація, дистиляція, дія магніту.

 

Вправа 4 Як практично можна довести, що нафта є сумішшю, а не чистою речовиною? Під час перегонки нафти отримують багато різних речовин.

 

Вправа 5 Як очистити порошок крейди, якщо він засмічений тирсою? Методом відстоювання. Долити до суміші води, і дати відстоятися, порошок крейди потоне у воді, а тирса при цьому спливе. Воду з тирсою зливають.

 

Вправа 6 Індивідуальні речовини (на відміну від сумішей) — це

А молоко (суміш)

Б вода

В повітря (суміш)

Г вуглекислий газ

Відповідь: БГ

 

Вправа 7 Суміші (на відміну від індивідуальних речовин) — це

А кисень (речовина)

Б ґрунт

В граніт

Г натрій хлорид (речовина)

Відповідь: БВ

 

Вправа 8 Склади план роботи по розділенню суміші, що містить річковий пісок і кухонну сіль.

1. До суміші долити води і дати відстоятися.

2. Пісок з розчину суміші відділити методом фільтрування.

3. Відділити кухонну сіль з фільтрату методом випарювання.

 

Додаткові завдання

Вправа 9 Перед переробкою побутового сміття і паперової макулатури потрібно позбутися від залізних предметів. Як, на твій погляд, найпростіше це зробити? Дією магніту, беручи до уваги здатність заліза намагнічуватися.

 

Вправа 10 Поясни, чому пилосос всмоктує повітря, яке містить пил, а випускає чисте? Бо в середині пилососа є фільтр, тобто застосовується метод фільтрування пилу з суміші повітря з пилом.

 

Вправа 11 Поясни, чи можна проводити розділення сумішей шляхом фільтрування або декантації в умовах космічної станції. Не можна.

Чому? Бо на космічній станції наявна невагомість.

Інші завдання дивись тут...