Інші завдання дивись тут...

Вправа 1 Уважно роздивись мал. 66 і поясни, які властивості кисню використовуються в кожному з випадків і в чому його переваги перед повітрям. Передусім на здатності підтримувати горіння речовин кисень застосовують для добування вибухових речовин, під час зварювання металів, інтенсифікації процесів в металургії, в хімічній промисловості, для різних видів палива. На здатності підтримувати дихання киснем наповнюють балони спеціальних приладів, якими користуються льотчики під час висотних польотів, космонавти, пожежники, що виконують рятувальні роботи, водолази, які працюють під водою, кисневі подушки, кисневі палатки полегшують утруднене дихання хворих. 

 

Вправа 2 Кисень безперервно споживається з атмосфери як живими істотами, так і підприємствами різних галузей промисловості, а вміст його в повітрі залишається практично незмінний. Як саме в атмосфері поповнюється кисень? Фотосинтез вищих рослин і водоростей — єдине джерело атмосферного кисню. Ось чому так важливо зберігати й поширювати зелені насадження, завдяки їм в природі постійно відбувається колообіг Оксигену.

 

Додаткові завдання

Вправа 3* Для поповнення запасів кисню в повітрі велике значення мають одноклітинні зелені водорості. Як впливає на їхню життєдіяльність поява на поверхні води нафтової плівки? Згубно впливає, бо призводить до загибелі зелених водоростей. Сонячне світло не проникає крізь нафтову плівку, в результаті чого не може відбуватися фотосинтез й відповідно колообіг Оксигену.

Інші завдання дивись тут...