Інші завдання дивись тут...

Працюємо з інформацією
Завдання 1
Поміркуйте, які методи дослідження в хімії вам відомі та сформулюйте розуміння про них. Методи дослідження в хімії — це спостереження  і експеримент. Спостереження  спеціально організоване сприйняття предметів та явищ, а експеримент  вивчення явища, хімічної реакції у спеціально створених умовах.

 

Завдання 2
Яка різниця між спостереженням та експериментом? Наведіть приклад.
Різниця в тому, що спостереження є активним спогляданням з фіксацією змін, а експеримент є активною взаємодією з досліджуваним об'єктом. Наприклад, ми можемо нескінченно довго спостерігати за водою в  склянці, але дізнаємося лише про здатність води випаровуватися. Ми не визначимо, за якої температури вона кипить або чи проводить вона електричний струм без проведення експерименту.

 

Завдання 3
Які види експерименту вам відомі та як ви розумієте поняття "мисленнєвий експеримент"? Є два види експерименту: реальний і мисленнєвий (уявний). Поняття "мисленнєвий експеримент" означає експеримент в уяві, тобто це форма мислення, в якій реальні моделі замінені ідеалізованими уявленнями про них.

 

Завдання 4
Відтворіть шляхи, що ведуть до формулювання теорії. 1. Проблемне питання. 2. Спостереження. 3. Гіпотеза. 4. Аналіз результатів. 5. Гіпотезу підтверджено. 6. Теорія.

 

Завдання 5
Що таке теорія, закон?
Теорія  комплекс поглядів і думок, що передбачає, описує та пояснює певні явища.
Закон  це найбільш загальний сталий, повторювальний зв'язок між усіма явищами в природі.

 

Працюємо в групах
Завдання 6
Сформулюйте самостійно гіпотезу та пригадайте експеримет для її підтвердження.
Гіпотеза: одні тіла плавають на поверхні, а інші тонуть, бо тіла мають різну густину в порівнянні з густиною води.
Експеримент: у глибоку посудину, наповнену водою, по черзі опускаємо аркуш паперу, губку для миття посуду, дерев’яний гребінець і металеву кульку, спостерігаємо і фіксуємо результати, формулюємо висновки.

 

Завдання 7
Як фіксувати результати досліджень і для чого це потрібно? Треба дотримуватися основних принципів фіксування та протоколювання результатів (див. завдання 8). Протоколювання дає можливість аналізувати одержані результати та робити висновки, уникаючи плутанини й помилок, які можуть виникнути під час спроби згадати або вгадати дані. Це також важливо для подальших експериментів або для того, щоб інші могли перевірити достовірність і правильність одержаних результатів.

 

Завдання 8
Поясніть, як ви розумієте такі принципи фіксування і протоколювання експерименту: організація, послідовність, точність, детальність, висновки.
Організація: використовуйте таблиці для структурування результатів.
Послідовність: фіксуйте дані в  тому порядку, у  якому ви їх отримуєте, не залишаючи записування на потім.
Точність: записуйте дані так точно, наскільки це можливо. Якщо ви, наприклад, вимірюєте масу, то вказуйте її до останньої цифри, яку показує прилад.
Детальність: фіксуйте всі важливі деталі: час, дату, умови експерименту (температура, освітлення тощо).
Висновки: наприкінці експерименту запишіть свої висновки.

 

САМОКОНТРОЛЮЄМО, ДОСЛІДЖУЄМО, ТВОРИМО
I-II рівні
Завдання 9
Які методи дослідження використовують в хімії? Спостереження, моделювання та експеримент. 
Спостереження  спеціально організоване сприйняття предметів та явищ.
Моделювання — це метод пізнання, у якому вивчення тіл і явищ відбувається з використанням моделі.
Експеримент — це метод наукового пізнання, у якому вивчення тіл і явищ відбувається в доцільно вибраних або штучно створених умовах.

 

Завдання 10
У чому подібність і відмінність між спостереженням та експериментом? Подібність: обидва є методами дослідження в хімії. Відмінність: спостереження  метод пізнання органами чуття, зокрема зором, а експеримент  метод вивчення у спеціально створених умовах, причому жоден експеримент не виконують без спостережень.

 

Завдання 11
Чим відрізняються спостереження і експеримент? Експеримент відрізняється від спостереження активною взаємодією з досліджуваним об'єктом.

 

Завдання 12
Допишіть речення, щоб вирази стали завершені:
1. Спостереження  це вивчення явища, хімічної реакції у спеціально створених умовах.
2. Гіпотеза  науково обгрунтоване твердження, яке вимагає експериментальної перевірки. Підтверджена експериментально гіпотеза стає теорією.

 

Завдання 13
Установіть відповідність між поняттям і його визначенням.
Поняття Визначення
А закон
Б спостереження
В теорія
Г експеримент
1. комплекс поглядів і думок, що передбачає, описує а пояснює певні явища.
2. дослідження явищ у спеціально створених умовах
3 цілеспрямоване дослідження об'єкта
4 існуючий сталий і повторювальний зв'язок між явищами
Відповідь: А  4; Б  3; В  1; Г  2.

 

Завдання 14
Розведіть у воді невелику кількість жовтої та синьої водоемульсійної фарби. Злийте речовини. Опишіть спостереження та висловте своє судження  про те, чи є закономірністю. Спостерігаємо, що змішуванням синьої фарби із жовтою отримують зелений колір. Так, цей результат можна назвати закономірністю, бо він завжди є однаковим.
III рівень
Завдання 15
Морська вода має у своєму складі багато розчинених у ній солей. Що відбувається, якщо не змити її з поверхні тіла? Поміркуйте, це спостереження, чи закономірність. Яку гіпотезу можна сформулювати стосовно цього явища? Це спостереження. Гіпотеза: після випаровування морської води розчинені у ній солі залишаються у вигляді осаду.

 

Завдання 16
Покладіть у дві склянки по 1 ложці солі та долийте у першу 50 мл холодної води, у другу  такий самий об'єм гарячої води. Розмішайте та зверніть увагу, де швидше сіль розчинилася. Спостерігаємо, що сіль швидше розчинилася в теплій воді.

 

Завдання 17
Заповнять клітинки й встановіть зашифроване слово: МЕТОД
1. Визначення явища у спеціально створених умовах. ЕКСПЕРИМЕНТ
2. Виявлення взаємозв'язків між частинами. СИНТЕЗ
3. Активне здобуття знань про зовнішні зміни та властивості об'ктів. СПОСТЕРЕЖЕННЯ
4. Метод, який є комплексом поглядів і думок, що передбачають, описують та пояснюють явища. ГІПОТЕЗА             
5. Певна послідовність дій для досягнення мети. ДОКАЗИ

 

Завдання 18
Візміть дві пластмасові склянки та зробіть дірки в дні склянки. Першу проколіть тонкою голкою, а другу  значно товстішою, але з однаковою кількістю дірок. Заклейте дно склянки скотчем і налийте однаковий об'єм води. Попросіть батьків допомогти, щоб одночасно відклеїти скотч і спостерігайте, за який час вода витече зі склянок. Можна використати секундомір, щоб визначити час, за який витече вода з кожної склянки. Спостерігаємо, що зі склянки з більшим діаметром дірок, вода витече швидше, тобто за менший час.

 

Завдання 19
Дві кристалічні дуже подібні між собою речовини, які використовують як харчові добавки, нагріли окремо у двох металічних посудинах (сковорідках). Спрогнозуйте, які речовини взято для експерименту. Проведіть умовний експеримент і передбачте зміни, які відбудуться з ними за нагрівання. Для експерименту взято сіль та цукор. За нагрівання цукор почне розкладатися з утворенням нової речовини коричневого кольору. Зі сіллю ніяких змін не буде відбуватися, вона тільки нагріється.