Інші завдання дивись тут...

 

ДЛЯ ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ РОБОТИ ОБГОВОРІТЬ ПИТАННЯ.

1) Чи можливо за результатами дослідження зробити висновок щодо того, з яких матеріалів складаються досліджувані вами об’єкти? Можливо, якщо порівняти обчислену нами густину з відомими значенням густин різних матеріалів, що містяться в довідниках.

 

2) Чи можливо визначити об’єм цвяха або ключа, вимірюючи його розміри (довжину, ширину)? Можливо, але з більшою трудністю і менш точнішим результатом. Зручніше виміряти об'єм ключа зануренням його в мірний циліндр з водою та визначенням його об'єму за зміною рівня води при цьому в циліндрі.

 

3) Чи коректно вимірювати об’єм тіла, яке не тоне у воді (наприклад, м’ячик для пінг-понга), у спосіб, використаний під час цієї роботи? Відповідь обґрунтуйте. Ні, бо м’ячик плаває на воді і не витісняє воду в кількості свого об'єму.

 

4) Якщо для цього дослідження використати вологий пісок, то чи буде його густина такою самою, як і густина сухого піску? Відповідь обґрунтуйте. Ні, адже вологий пісок, на відміну від сухого, містить воду, тому його маса більша й, відповідно, неоднаковою буде густина цих пісків.

 

5) Чи можна точно визначити об’єм піску або іншого сипкого матеріалу, насипавши його в пустий мірний циліндр? Відповідь обґрунтуйте. Ні, бо поверхня піска нерівна, між піщинками міститься повітря. 

 

6) Чи можна визначити густину цукру в такий самий спосіб, як і густину піску в цій роботі? Ні, бо мірний циліндр використовують для вимірювання об’ємів сипких нерозчинних речовин, а цукор розчиняється у воді.

 

Рефлексуємо

Що нового ви дізналися під час виконання дослідження? Об'єм тіл неправильної форми краще знаходити методом виштовхування води і обчислювати як різницю між об'ємом рідини з тілом і початковим обємом рідини без тіла. 

У якій галузі можуть знадобитися вміння визначати густину речовин? У науці, медицині, геології, фармації тощо.

Які операції вам удалося виконати легко, а які вміння ще треба відпрацювати? Легко вдалося працювати з лабораторним посудом і обладнанням, а відпрацювати ще треба вміння робити висновки на основі спостережень і власного досвіду.

Інші завдання дивись тут...