Інші завдання дивись тут...

Завдання 1

Як називається наука хімія мовами інших народів? Хімія англійською мовою — the chemistry, французькою — la chimie, німецькою — die Chemie.

 

Запитання 2

Дізнайтеся чи є у вашому селі, селищі, громаді,районі чи області хімічні підприємства та яку продукцію вони випускають. Як це впливає на довкілля? У моєму місті є хімічні підприємства, зокрема лакофарбовий завод — це виробництво клеїв, емалі, шпаклівки, штукатурки, грунтовки тощо. Це підприємство забруднюює навколишнє середовище відходами свого виробництва, але від його продукції не можна відмовитися, оскільки це будівельні матеріали.

 

Завдання 3

Охарактеризуйте періоди розвитку хімії:

Алхімічний

а) позитивно: накопичено безліч відомостей і фактів про хімічні речовини, відкрито багато нових речовин, здобуто великий практичний і експериментальний досвід роботи з ними, започатковано виробництво ліків;

б) недоліки: існували розрізнені хімічні знання, що передавалися з покоління в покоління.

Існування теорії флогістону

а) позитивно: пробувала розкрити процеси горіння і окиснення металів;

б) недоліки: була помилковою, перешкоджала розвитку хімії.

Вчення про атоми та молекули

а) позитивно: становлення хімії як науки, створено атомно-молекулярне вчення (М. Ломоносов, А. Лавуазьє, Дж. Дальтон), хімія розвивалася як природничо-експериментальна наука, відбулося експериментальне підтверження процесів окисненя і горіння.

Сучасний

а) позитивно: сформульоване сучасне атомно-молекулярне вчення; розвиток суміжних з хімією наук, виникнення нових галузей, як хімія полімерів, хімія плазми, хімія низьких температур.

 

Завдання 4

Класифікуйте об'єкти на природні і створені людиною.

I варіант I варіант
Природні Створені людиною Природні Створені людиною

вапняк

мармур

молоко

вовна

золото

деревина

цукор

поліетилен

алюміній

оцет

папір

цемент

алмаз

кухонна сіль

крейда

кисень

вода

залізо (тільки метеоритне)

деревина

цинк

гума

вітаміни

батарейки

антибіотики

скло

 

Завдання 5

Назвіть фахівців, крім хіміків/хімікинь, котрі досліджують і використовують такі об'єкти:

Бе

тон

будівельники

Де

ре

ви

на

теслярі Скло склодуви

Во

да

лаборанти
технологи столярі декоратори фізіологи
інженери будівельники будівельники домогосподарки
водії робітники пилорам монтажники гідрологи

Завдання 6

Знайдіть інформацію про місця добування солі та історію доправляння її в Україну на інші країни чумаками. Найбагатшими місцями на поклади солі в Україні були: Донбас (Бахмут, Слов'янськ, Краматорськ); Прикарпаття (Дрогобич, Стебник), Крим (Євпаторія, Саки). Чумаки добували сіль двома способами: виварюванням сольових розчинів природних солоних озер, морів і океанів та видобутком солі з шахт. В Україні було багато чумацьких шляхів, які з'єднували Лівобережжя та Слобожанщину з Запоріжжям і Кримом, Доном й Азовським морем; інші вели з Правобережжя і Лівобережжя до Галичини й Молдови. Головні шляхи мали назви: Чорний,  Бакаїв, Муравський, Харківський.

 

Завдання 7

Станьте художником і створіть два малюнки "Світ з використанням продуктів хімії" і "Світ без використання продуктів хімії" Порівняйте їх. Зробіть висновок.

Світ з використанням продуктів хімії: машини, комп'ютери, телефони, дерев'яні і пластикові вікна, одяг з натуральних і синтетичних тканин, посуд скляний, порцеляновий, пластиковий, канцелярське приладдя, акварельні фарби, засоби гігієни тощо.

Світ без використання продуктів хімії: вози, дерев'яні вікна, одяг з натуральних тканин, глиняний посуд.

Висновок. У першому випадку обмежена кількість предметів. І це очевидно, адже завдяки хімії сьогодні можна одержувати речовини та матеріали з наперед заданими властивостями, які відсутні в природі, але створюють комфорт і полегшують життя людей. Тому важко собі навіть уявити сучасне життя без продуктів хімічної промисловості.

 

САМОКОНТРОЛЮЄМО, ДОСЛІДЖУЄМО, ТВОРИМО

I рівень

Завдання 8

Яке місце хімії серед інших природничих дисциплін? Хімія - одна з природничих наук.

 

Завдання 9

Що, на ваш погляд, означає назва науки "хімія"? В українській мові він асоціюється з поняттями «земля», «грунт», «чорний», які походять від латинського слова «гумус».

 

Завдання 10

Які напрямки розчитку сучасної хімії вам відомі? Коротко охарактеризуйте. Розвиток нанотехнологій, пов'язаних з відкриттям і застосуванням наноматеріалів (матеріалів на рівні дуже дрібних частинок). Розвиток біотехнологій - використання біоматеріалів. Подальший розвиток технологій виробництва продуктів синтетичної хімії, кристалохімії.

 

Завдання 11

Речовинами є: вода, кисень, цукор, кухонна сіль, озон, оцтова кислота, олія.

 

Завдання 12

Укажіть, якій речовині властиві такі ознаки: прозора рідина з характерним запахом, розчинна у воді.

А вода

Б оцтова кислота

В. олія

Г. розчин йоду

Відповідь: Б.

 

Завдання 13

Запропонуйте спосіб розрізнення двох подібних за зовнішнім виглядом речовин: цукру та кухонної солі (натрій хлорид). За смаком, адже цукор солодкий на смак, а кухонна сіль солона.

 

Завдання 14

Вам відомо, що до складу молекули води входять один атом Оксигену та два атоми Гідрогену. Змоделюйте будову молекули в довільно обраній формі, врахувавши, що атом Оксигену приблизно у 2,5 раза більший від атома Гідрогену та розміщений в молекулі під кутом 104,5 0.

Завдання 15

Газ, що приносить користь та шкоду. Цей газ є безбарвним, без запаху, мало розчинним у воді. Міститься у вихлопних газах автомобілів, утворюється під час горіння багатьох органічних речовин. Його ще називають парниковим. Повітря з його високим вмістом впливає на погіршення працездатності людини, викликає сонливість. Високий вміст у класній кімнаті сприяє розмноженню мікробів, що передаються повітряно-крапельним шляхом.

1. Дослідіть, про який газ йдеться в описі. Вуглекислий газ СО2

2. Як називають його в побуті та під час яких процесів він утворюється? Двоокис вуглецю. Утворюється під час горіння і фотосинтезу.

3. Чи може цей газ утворюватися в природі та за яких обставин? Вуглекислий газ є продуктом спалювання викопного палива.

4. Який його вплив на довкілля? Він має парникові властивості, тобто сприяє утриманню тепла на поверхні Землі і робить основний внесок у глобальне потепління.

5. Проведіть експеримент, який доводить, що цей газ виділяється в процесі дихання.

6. Складіть список кімнатних рослин, які мають здатність поглинати цей газ, очищаючи при цьому повітря в кімнаті. Плющ звичайний, драцена, хлорофітум, герань.

7. Висловте власне судження про користь і шкоду цього газу для людини.

Користь: роль вуглекислого газу полягає насамперед у підтриманні процесу фотосинтезу, який здійснюється рослинами, а люди споживають рослини в їжу.

Шкода: надлишок вуглекислого газу в тілі людини призводить до порушення розумової активності, загальної нервозності і підвищеному рівню стресу, а також загострює хронічні захворювання, слабшає імунітет.

Інші завдання дивись тут...