Інші завдання дивись тут...

Результати дослідження оформіть у зошиті у вигляді таблиці.  

Характеристика

речовин

Речовина
залізо алюміній мідь цинк сірка графіт ртуть
Металічний блиск так так так так ні так ні
Колір

сріблясто-

сірий

сріблясто-

білий

червоний

сріблясто-

сірий

жовтий сірий

сріблясто-

білий

Крихкість

(пластичність,

ковкість)

пластичне

ковке

пластичний

ковкий

пластична

ковка

пластичний

ковкий

крихка крихкий крихка
ВИСНОВКИ

Поясніть результати випробування зразків речовин молотком. Які висновки можна зробити щодо їхньої крихкості, пластичності або ковкості? Крихкі речовини після удару молотком — розбиваються на куски, пластичні речовини — деформуються, а ковкі — змінюють форму без руйнування.

 

Поясніть результати експерименту з визначення теплопровідності матеріалів із гарячою водою. У гарячій вода швидше нагріються матеріали, що краще проводять теплоту, тобто мають більшу теплопровідність.

 

Чи всі метали, які ви випробували, проводять електричний струм? Усі метали, які ми випробували, проводять електричний струм, адже електропровідність є однією зі спільних рис металів.

 

ОБГОВОРЮЄМО ПИТАННЯ
Запитання 1
Поясніть ваші спостереження в пункті 5: чому парафінові (пластилінові) кульки відпадали від металевої стрічки саме в такій послідовності. Послідовність відпадання кусків парафіну (пластиліну) залежить від теплопровідності металів. Чим більша теплопровідність, тим швидше нагрівається матеріал й, відповідно, швидше відпадає кусок.

 

Запитання 2
Виявіть ознаки для класифікації речовин на метали та неметали. Металічний блиск, крихкість (ковкість, пластичність), електропровідність і теплопровідність.
Запитання 3
Які ознаки є спільними для металів? Металічний блиск, ковкість, пластичність, добре проводять електричний струм і теплоту.

Які ознаки є спільними для неметалів? У твердому стані зазвичай крихкі.

 
РЕФЛЕКСУЄМО
Що нового ви дізналися під час виконання дослідження? Як можна порівнювати властивості металів і неметалів.
Де вам можуть знадобитися вміння, які ви опанували? У побуті, на будівництві.
Чи стикалися ви з такими операціями в щоденному житті? У побуті, користуючись посудом та обладнанням з металу  чи інших матеріалів.

Інші завдання дивись тут...