Інші завдання дивись тут...

Завдання 153

Багато хто дома маринує огірки. Обчисліть масу кухонної солі (г), яку необхідно взяти для приготування розсолу масою 250 г із масовою часткою солі 5 %.

 

Завдання 154

Фізіологічний розчин, який використовують у медицині, — це розчин хімічно чистої кухонної солі з масовою часткою 0,9 %. Обчисліть масу (г) води та солі для приготування такого розчину масою 10 кг.

 

Завдання 155

Обчисліть масову частку цукру в чаї, в одній склянці якого (200 г) розчинили дві чайні ложки цукрового піску. Маса цукру в одній чайній ложці дорівнює 4,6 г.

 

Завдання 156

Салат складається з 200 г огірків (містять 95 % води), 150 г помідорів (містять 94 % води) та 50 г зелені (містить 90 % води). Обчисліть загальну масу (г) води у такому салаті.

 

Завдання 157

У баночці міститься йогурт масою 150 г з умістом жиру 3 %. Обчисліть масу (г) жиру в цій порції йогурту.

 

Завдання 158

Аналіз повітря в промисловій зоні виявив, що в ньому міститься сірчистий газ, масова частка якого  становить 0,03 %. Обчисліть масу (г) сірчистого газу, що міститься в 1 м3 повітря, якщо густина повітря становить 1,2 кг/м3.

 

Завдання 159

Для консервації кабачків потрібно приготувати розсіл із масовою часткою солі 5%. Обчисліть масу (г) солі, яку потрібно додати до води масою 1 кг.

 

Завдання 160

Одна таблетка містить 200 мг парацетамолу та 100 мг допоміжних речовин (1 мг = 0,001 г). Обчисліть масову частку парацетамолу в одній таблетці.

 

Завдання 161

Масова частка пантенолу в шампуні становить 2 %. Обчисліть масу (г) пантенолу, що міститься в шампуні масою 250 г. Дізнайтеся з інтернет-ресурсів, на яку речовину в організмі людини перетворюється пантенол.

 

Завдання 162

Для приготування 500 г сиропу від кашлю використовують лікарську речовину, масова частка якої в сиропі має становити 0,2 %. Обчисліть масу (г) активної речовини, яку потрібно розчинити для приготування сиропу зазначеної маси.

 

Завдання 163

Певний лікарський засіб містить 50 мг активної речовини на 5 мл засобу. Визначте, який об’єм (мл) засобу потрібно прийняти, якщо призначена доза становить 150 мг.

 

Завдання  164

У класі виконали експеримент із вимірювання вмісту вуглекислого газу в повітрі. Зібрали повітря масою 1 кг, у якому масова частка вуглекислого газу становила 0,04 %. Обчисліть масу (г) вуглекислого газу, що міститься в зібраному об’ємі повітрі.

 

Завдання 165

У ґрунті виявлено 0,1 % атомів Нітрогену (за масою). Обчисліть масу атомів (кг) Нітрогену, що міститься в ґрунті масою 1 тонна.

 

Завдання 166

У річці виявлено підвищений вміст йонів Плюмбуму. В 1 кг води виявлено 0,05 г йонів Плюмбуму. Обчисліть масову частку Плюмбуму у воді.

 

Завдання 167

В одній таблетці вітамінного комплексу масова частка вітаміну С становить 10 %, вітаміну D — 5 %, інше (85 %) — допоміжні речовини. Обчисліть масу (мг) кожного компонента в таблетці масою 200 мг.

 

Завдання 168

Будь-яка речовина, що продається в магазинах, містить домішки. Навіть звичайний цукор — це не чиста сахароза. Зверніть увагу на етикету паковання цукру, де зазначено вміст речовини. Зазвичай у білому цукрі вміст основної речовини становить 99,8 %, а все інше — вода. Обчисліть масу (г) води

в такій пачці цукру масою 2 кг.

 

Завдання 169

Чому масову частку зручніше використовувати для вираження кількісного складу рідких і твердих сумішей? Чи можна використовувати цю величину для сумішей газів?

 

Завдання 170

Чи зміниться масова частка розчиненої речовини в розчині під час його зберігання: а) у закритій посудині; б) у відкритій посудині? Відповідь поясніть.

 

Завдання 171

Прокоментуйте, що означає «описати якісний та кількісний склад сумішей».

Інші завдання дивись тут...