Інші завдання дивись тут...

Контрольні запитання

1. Опишіть поширеність води в природі. Трапляється у природі майже всюди: в атмосфері (хмари, дощ, сніг тощо), гідросфері (річки, озера, моря та океани), літосфері (є у складі мінералів і гірських порід, ґрунті). Міститься у складі усіх живих організмів (66% води є в організмах тварин90% - риб; 90% - рослин, 60% - від маси тіла людини (99% - в оці, 90% - в крові, 75% - у м'язах)) тощо.

 

2. Перелічіть фізичні властивості води. За звичайних умов вода — безбарвна рідина, без запаху і смаку, має високу теплоємність, кипить при 100°С, густина води 1 г/см3 (при 4°С), при атмосферному тиску й температурі 0°С вона перетворюється на лід. Чиста вода погано проводить електричний струм і теплоту.

 

Завдання для засвоєння матеріалу

Вправа 1. Чому річкова, кринична й тала вода мають різні смаки? Бо містять розчинені речовини, переважно різні солі. 

Яка з них найбільш чиста з хімічної точки зору? Тала вода, бо при її випарюванні майже не утворюється твердого залишку.

 

Вправа 2. Якщо скляну пляшку, наповнену водою, виставити на мороз, вона трісне. Чому? При замерзанні вода розширюється, її об'єм збільшується.  

 

Вправа 3. Якщо заповнену водою пробірку нагрівати тільки у верхній її частині так, щоб вода тут закипіла, то нижня частина буде лише ледве теплою. Який висновок можна зробити про теплопровідність води? Вода має низьку теплопровідність (теплопровідність - це здатність речовин передавати тепло в навколишній простір).

 

Вправа 4. Чи могло б, на вашу думку, зародитися життя на Землі, якби не було води? Ні, бо всі процеси в живих організмах відбуваються у водних розчинах.

Інші завдання дивись тут...