Інші завдання дивись тут...

Обладнання: нагрівальний прилад, сірники, лабораторний штатив із кільцем і муфтою, скляна паличка, хімічні склянки, мірний циліндр, лійка, порцелянова чашка, шпатель або ложечка, фільтрувальний папір.

Реактиви: кухонна сіль, пісок, вода.

ХІД РОБОТИ

1. У хімічну склянку шпателем помістіть невелику кількість суміші кухонної солі з піском і додайте мірним циліндром 10–20 мл води. Скляною паличкою ретельно перемішайте суміш до повного розчинення солі.

Що спостерігаєте? Сіль розчинилася, а нерозчинний пісок повільно осідає на дно.

Висновок: для розділення неоднорідної суміші, що містить нерозчинний у воді пісок, можна використати метод відстоювання, бо пісок важкий і з часом осяде на дно.

 

2. Складіть фільтр із фільтрувального паперу, як показано на малюнку 48, і відфільтруйте пісок.

Що спостерігаєте? Пісок залишається на фільтрувальному папері, а вода з розчиненою в ній сіллю проходить крізь пори фільтру.

Висновок: для розділення неоднорідної суміші, що складається з нерозчинного у воді піску і розчинної у воді солі, використали спосіб фільтрування.

 

3. Складіть прилад для випарювання (див. мал. 25 б, с. 30). Використовуючи скляну паличку, перелийте фільтрат (рідину, що пройшла крізь фільтр) у порцелянову чашку. Запаліть спиртівку і випарюйте воду. 

Що спостерігаєте? На дні чашки залишиться чиста сіль.

Висновок: для розділення однорідної суміші ― одержаний фільтрат містить сіль, яка є нелеткою розчинною у воді речовиною ― використали метод випарювання.

 

ЗАГАЛЬНИЙ ВИСНОВОК. Суміш можна розділити на окремі компоненти, знаючи фізичні властивості її компонентів. Нами було послідовно використано два методи розділення сумішей: фільтрування і випарювання. Метод фільтрування використали, бо суміш неоднорідна, адже містить нерозчинний у воді пісок. Метод випарювання використали, бо отриманий фільтрат був однорідною сумішшю, в якій вода є леткою, а цукор  ― нелеткою речовиною.

Інші завдання дивись тут...