Інші завдання дивись тут...

Вправа 1

Назви за малюнком 2.8 засоби індивідуального захисту й поясни їх призначення. Спеціальні рукавиці, окуляри, халат, взуття захищають шкіру від потрапляння реактивів на відкриті ділянки тіла.

 

Вправа 2

Витлумач фрагменти колажу (мал. 2.8), позначені х. Заборонено заходити без використання засобів індивідуального захисту.

 

Вправа 3

а) чому кабінет хімії є кабінетом підвищеної небезпеки; Бо в приміщенні містяться хімічно активні, легкозаймисті та вибухонебезпечні речовини, тому важливо дотримуватися особливої обережності та правил безпеки під час їхнього використання й зберігання.

б) для чого треба знати назви й призначення предметів лабораторного обладнання і хімічного посуду, засвоїти прийоми користування ними; Щоб правильно проводити досліди.

в) навіщо перед початком роботи перевіряють наявність усього необхідного для дослідження і планують його. Щоб правильно провести дослід.

 

Вправа 5

Доведи слушність кожної з 10 наведених у параграфі порад для ефективного й безпечного досліджування речовин.

1. користуйся лише відомими (маркованими, з етикетками) хімікатами, щоб не сплутати речовини;

2 сухі реактиви бери шпателем, розчини—піпеткою, для кожного реактиву використовуй окремий шпатель чи піпетку, адже речовини можуть взаємодіяти один з одним.

3 після того, як узяла / узяв потрібну порцію реактиву, відразу закоркуй посудину й постав на місце, щоб відразу знайти в разі необхідності.

4 не міняй місцями корки й кришечки від різних посудин із реактивами, адже речовини можуть взаємодіяти один з одним.

5 нагріваючи речовини, тримай пробірку отвором від себе й інших осіб, щоб випадково не отримати термічних опіків.

6 визначаючи запах речовини, направляй струмінь повітря до себе рухом руки, щоб випадково не отруїтися випарами небезпечних речовин;

7 не нахиляйся і не зазирай в посудину з реактивом, не вдихай глибоко, бо непомітні бризки можуть потрапити в очі, можна отруїтися випарами небезпечних речовин;

8 виконуй досліди обережно, щоб реактиви не потрапляли на одяг, обличчя, руки, бо можна отримати опіки чи інші ураження шкіри.

9 одразу повідомляй учителя чи вчительку про будь-які проблемні ситуації, пов’язані з безпекою праці, щоб вчасно вжити належних заходів;

10 після закінчення роботи наведи лад на робочому місці й вимий руки з милом.

 

Вправа 6

Добери приклади на підтвердження того, що виконання порад для ефективного й безпечного досліджування речовин може стати в пригоді не лише під час дослідницької роботи в кабінеті хімії, а й у повсякденні. Після того, як узяла / узяв потрібну порцію реактиву, відразу закоркуй посудину й постав на місце; визначаючи запах речовини, направляй струмінь повітря до себе рухом руки; після закінчення роботи наведи лад на робочому місці й вимий руки з милом.

 

Завдання 7

Хімічна безпека в побуті
Необхідно Заборонено

Прочитати етикетку, інструкцію до засобу,

звернути увагу на піктограми небезпеки,

сигнальні слова (Небезпека! Увага!), термін

придатності, правильне використання й утилізування

Не дотримуватися

безпечних умов роботи

з побутовими речовинами

і засобами

Завдання 9

Опиши й поясни, як діятимеш у таких ситуаціях на уроці хімії чи в побуті:

а) ти помітила / помітив, що хтось із однокласників у кабінеті хімії крадькома їсть яблуко; Попробую переконати в необхідності перестати їсти, у випадку відмови повідомлю вчителеві.

б) ти побачила / побачив, що однокласниця працює з їдким хімікатом без захисних рукавичок і халата; Повідомлю вчителеві.

в) ти ненароком перекинула / перекинув посудину, унаслідок чого вона розбилася і розчин розтікся по підлозі; Повідомлю вчителеві.

г) ти побачила / побачив, що хтось у твоїй родині викинув відпрацьовані елементи живлення від ліхтарика або годинника у відро для харчових відходів; Попробую переконати, що утилізовувати елементи живлення потрібно у спеціально відведених місцях.

д) на вулиці ти побачила / побачив, як хтось викидає розбиту скляну банку в бак для пластикових відходів. Попробую переконати, що сміття потрібно правильно сортувати.

Інші завдання дивись тут...