Інші завдання дивись тут...

Завдання 35

Укажіть речовини, фізичні тіла та матеріали в такому переліку:

Речовини: крохмаль, кисень, харчова сода, пісок.

Фізичні тіла: залізна рейка, парафінова свічка, кристалик цукру, пігулка вітаміну.

Матеріали: гіпс.

 

Завдання 36

Чому поділ речовин на природні та штучні (одержані в лабораторіях, на заводах) не є точним чи однозначним? Багато речовин, що одержані в лабораторіях чи на заводах, існують в природі. Наприклад, кисень можна отримати в лабораторії, одночасно він є в природі в складі повітря. Тому поділ не є однозначним. 

 

Завдання 37

Які властивості речовин називають фізичними? Властивості речовини, які визначають спостереженням або вимірюваннями, без перетворення її на іншу речовину, називають фізичними.

Які з них визначають візуально? Колір, запах і смак визначають візуально за допомогою органів чуття.

Чим фізичні властивості речовини відрізняються від хімічних властивостей? Фізичні властивості описують речовини без зміни стану, а хімічні властивості виявляються лише в процесі перетворення одних речовин на інші.

 

Завдання 38

Укажіть антоніми до слів «кипіння», «плавлення». До слова «кипіння» антонім «конденсація», до слова «плавлення»  «кристалізація».

 

Завдання 39

Назвіть кілька твердих речовин, які можете легко відрізнити від інших.

Цукор (білий кристалічний порошок, солодкий на смак), алюміній (сріблясто-білий з металічним блиском), золото (жовтий з металічним блиском).

 

Завдання 40

Складіть перелік речовин (не більше десяти), поширених у літосфері. Кварц, слюда, мармур, граніт, вапняк, крейда, корунд, пірит, пісок, глина.

 

Завдання 41

У посудинах без етикеток містяться парфуми, олія, кухонна сіль, порошки заліза та цементу. Обговоріть, за якими фізичними властивостями можна визначити вміст кожної посудини.

Парфуми  за запахом, олія  за кольором, кухонна сіль  за смаком, порошок заліза  притягується магнітом, цемент  за кольором.

 

Завдання 42

Відшукайте в інтернеті відомості про фізичні властивості гексану (органічна речовина).

Гексан  безбарвна рідина зі слабким запахом, з густиною 0,66 г/см³ при 20 °C, температура кипіння становить близько 69 °C, майже не розчиняється у воді, але добре розчиняється в органічних розчинниках.

Укажіть, де перебуває кожна рідина в пробірці, зображеній на малюнку 42. Чому рідини не змішуються? У верхньому шарі пробірки легша рідина — гексан, а в нижньому шарі важча рідина  вода. Рідини не змішуються, бо гексан практично не розчиняється у воді.

 

Завдання 43

За допомогою інтернет-ресурсів з’ясуйте, як геологи порівнюють мінерали за твердістю.

Геологи порівнюють за шкалою твердості мінералів (Мооса), тобто за здатністю подряпати один одного. До неї входять десять еталонних гірських порід, розташованих в послідовності від найм'якшого до найтвердішого: 1 — тальк, 2 — гіпс, 3 — кальцит, 4 — флюорит, 5 — апатит, 6 — ортоклаз, 7 — кварц, 8 — топаз, 9 — корунд, 10 — алмаз. Мінерал з більшою твердістю дряпає мінерал з меншою твердістю, тобто кожний наступний мінерал цього ряду здатний дряпати попередній мінерал, але не дряпає наступного за ним, твердішого.

 

Завдання 44

Випишіть з тексту параграфа кілька ключових слів і словосполучень.

Речовини, тіла, матеріали, властивості, фізичні властивості, хімічні властивості, розчинні речовини, нерозчинні речовини.

Інші завдання дивись тут...